Εκχωρούν στους Γερμανούς και τα τιμολόγια του ΟΤΕ

Σε ωρολογιακή βόμβα για το Μαξίμου εξελίσσεται η υπόθεση του ΟΤΕ καθώς η κυβέρνηση εκχώρησε ένα ακόμη σημαντικό όπλο της στον Γερμανό μάνατζερ: τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του Οργανισμού. Ένα θέμα που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα σε μία περίοδο έντονης κερδοσκοπίας στην αγορά κι ενώ αντιπολίτευση και συνδικάτα ετοιμάζουν σκληρή μετωπική επίθεση.

Πάντως- σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς- η παραχώρηση του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή (πιθανόν και την Πέμπτη) και το προσεχές διάστημα θα πάει για κύρωση στη Βουλή.

«Όλα τα ουσιαστικά θέματα έχουν κλείσει, η δύσκολη μέρα για τη συμφωνία ήταν η προηγούμενη Τρίτη. Τώρα μένουν μόνο διαδικαστικά θέματα τα οποία είναι αδύνατο να μπλοκάρουν τη συμφωνία», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Έτσι από τη Δευτέρα αρχίζει μια ακόμη πολύ δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει εξαγγείλει 24ωρες απεργίες για Τρίτη και Τετάρτη, η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία. Μετά τη διαφωνία Σουφλιά στην κυβερνητική επιτροπή, ο οποίος ζήτησε «συνδιοίκηση» με τους Γερμανούς και η ελληνική πλευρά να έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στα τιμολόγια, στην κυβέρνηση αναμένουν τη θέση που θα πάρει ο κ. Μ. Έβερτ τις προσεχείς ημέρες καθώς και οι κ. Γ. Μανώλης, Π. Τατούλης, Αθ. Γιαννόπουλος αλλά και άλλοι βουλευτές που δεν κρύβουν τη δυσφορία με την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς. «Και αφού τέλος πάντων καλώς ή κακώς έγινε αυτή η συμφωνία, τουλάχιστον να την περνούσαμε στον κόσμο ως μεταρρύθμιση. Έτσι όπως χειριστήκαμε το θέμα οι πάντες πιστεύουν ότι έγινε ξεπούλημα», λέει με αιχμηρό τρόπο βουλευτής της πλειοψηφίας- και την άποψή του συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές.

Στο επίμαχο θέμα των τιμολογίων- που αφορά άμεσα τους πολίτες- το επιχείρημα το οποίο θα επικαλεστεί η κυβέρνηση για να κατευνάσει τους διαφωνούντες βουλευτές της αλλά και τη συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ, που ζητούν επίμονα το ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει τον έλεγχο των τιμολογίων είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία όλες οι αυξήσεις των τιμολογίων εγκρίνονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), επομένως η ελληνική πλευρά θα έχει τον τελευταίο λόγο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη, το επιχείρημα δεν είναι πειστικό γιατί η ΕΕΤΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή η οποία καθορίζει τους όρους του αντα

Σοβαρές επιφυλάξεις και από τη ΔΑΚΕ για τη συμφωνία ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα τουκόμματος βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία

γωνισμού επομένως ο ρόλος της στο θέμα των αυξήσεων δεν είναι καθοριστικός.

Πάντως η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, θα υποστηρίζει ότι έκανε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και διασφάλισε τέσσερα βέτο σε «μεγάλα ζητήματα» τα οποία θα ενεργοποιεί ο πρόεδρος του Οργανισμού ο οποίος θα διορίζεται από την ίδια.

Το πρώτο βέτο θα αφορά τις εξαγορές εταιρειών και τις πωλήσεις θυγατρικών του ΟΤΕ. Το δεύτερο είναι παρεμπόδιση μαζικών απολύσεων. Δηλαδή ο πρόεδρος θα μπορεί να σταματήσει μια διαδικασία μαζικής εξόδου εργαζόμενων από τον ΟΤΕ. Το τρίτο βέτο θα αφορά αποφάσεις για θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας και το τελευταίο είναι η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης που θα προκύψει από τη συμφωνία. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει 25% και άλλο τόσο οι Γερμανοί. «Σε κάθε περίπτωση πάντως», όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη διοίκηση θα την ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οποίος θα επιλέγεται από τους Γερμανούς ακόμη κι αν είναι υποχρεωμένος- όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών- να μιλάει… ελληνικά».

● Άλλο ρεπορτάζ για το μεγάλο κόλπο στον ΟΤΕ στη σελίδα 3 της Οικονομίας.


Καταιγίδα αγωγών κατά της Ντόιτσε Τέλεκομ

Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή 16.000

μικρομετόχων της βρίσκεται η Ντόιτσε Τέλεκομ οι οποίοι την κατηγορούν ότι τους ζημίωσε μέσω της υπερεκτίμησης της μετοχή της κατά την τρίτη φάση της μετοχοποίησής της το 2000.

Το θέμα της εμπλοκής σε δικαστική διαμάχη της εταιρείας η οποία πρόκειται, μέσω συμφωνίας με την κυβέρνηση, να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ έφερε χθες στο Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η δίκη ενώπιον του Εφετείου της Φρανκφούρτης «παίρνει τερατώδεις διαστάσεις με τη συμμετοχή 800 δικηγόρων». Οι μικρομέτοχοι, όπως σημειώνει ο κ. Πάγκαλος, επικαλούμενος δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ζητούν αποζημιώσεις- μαμούθ ύψους 80 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Ντόιτσε Τέλεκομ υπερεκτίμησε την ακίνητη περιουσία της και απέκρυψε την εξαγορά έναντι 40 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας Voice Stream. Ο κ. Πάγκαλος ρωτά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη αν γνωρίζει αυτά τα δεδομένα της Ντόιτσε Τέλεκομ η οποία αποτελεί προνομιακό εταίρο της κυβέρνησης.
«Ξεπούλημα με πρακτικές μυστικής διπλωτίας»

Έντονα αντέδρασε χθες το ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών κ. Νίκος Σηφουνάκης μίλησε «για εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε γερμανικό όμιλο με πρακτικές μυστικής διπλωματίας» και τόνισε ότι «η εκποίηση του ΟΤΕ είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “