Γερμανικές εντολές στα ελληνικά

Το πράσινο φως έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης για την άνευ όρων παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς. 
O κ. Γ. Αλογοσκούφης πήρε την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής να προχωρήσει- μαζί με τρεις ακόμη υπουργούς- στις τελικές διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να κλειδώσει η υπόθεση πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Τelekom με την ουσιαστική εκχώρηση και του μάνατζμεντ του Οργανισμού παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μόνη διαφωνία στην κυβερνητική επιτροπή

ΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Θα κλειδώσει η υπόθεση πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Τelekom με την ουσιαστική εκχώρηση και του μάνατζμεντ του Οργανισμού

ήταν αυτή του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος επέμεινε στη συνδιοίκηση του ΟΤΕ με τους Γερμανούς.

Το βάρος της τελικής συμφωνίας αναλαμβάνει διυπουργική επιτροπή την οποία θα συγκροτούν οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Χρ. Φώλιας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Κωστής Χατζηδάκης. Τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη θα επιδιώξουν να βρουν το «τρικ» που θα εμφανίσει περισσότερο ελκυστικό το πακέτο της συμφωνίας για το «ξεπούλημα» του ΟΤΕ έτσι ώστε να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις αντιδράσεις.

Παραμένει ο Βουρλούμης 
Ένα από αυτά τα «τρικ»- στο οποίο φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές- θα είναι ο μάνατζερ της μεγάλης επιχείρησης να ορίζεται μεν από τους Γερμανούς αλλά να είναι «ελληνόφωνος». Επομένως οι Γερμανοί κάθε φορά που θα θέλουν να τοποθετήσουν έναν μάνατζερ στον Οργανισμό θα πρέπει να αναζητούν κεντρικό στέλεχος που να ομιλεί την ελληνική, με τις περισσότερες πιθανότητες για την πρώτη περίοδο τουλάχιστον να είναι Έλληνας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στην αρχή θα παραμείνει στη θέση του ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, με στόχο να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί καθώς, όπως εκτιμούν κάποιοι στη Ν.Δ., «η εντύπωση που θα δίδεται είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι και ο Οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τα ίδια πρόσωπα».

Με 1 ευρώ παραπάνω 
Άλλο «τρικ» θα είναι η αύξηση της τιμής πώλησης στην Deutsche Τelekom κάθε μετοχής του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο σε σχέση με την τιμή με την οποία αγόρασε η Deutsche Τelekom το πακέτο της ΜΙG. Η αύξηση της τιμής της μετοχής- στοιχείο στο οποίο φαίνεται και πάλι να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές- δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 3%, δηλαδή περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή. Θα αποτελέσει μάλιστα – όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- κύριο επιχείρημα στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση ήταν και παραμένει ποιος θα αποφασίζει και με ποιες διαδικασίες για τα τιμολόγια του Οργανισμού, όταν κι εφόσον αυτός πωληθεί στους Γερμανούς. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι «θα δοθεί μάχη στο παρά πέντε για το περίφημο “βέτο” του Ελληνικού Δημοσίου στις αυξήσεις των τιμολογίων». Αυτό άλλωστε είναι ένα ζήτημα που το θεωρούν απαραίτητο αρκετοί βουλευτές του κόμματος (αλλά και η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ) οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο εάν η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Τelekom περάσει- όπως επιθυμεί η γερμανική πλευρά- για κύρωση από τη Βουλή. Η Deutsche Τelekom θεωρεί άλλωστε ότι εάν η πώληση έχει και τη σφραγίδα της Βουλής, τότε θα είναι πολύ δύσκολο από μιαν άλλη κυβέρνηση (π.χ. του ΠΑΣΟΚ) να αλλάξει το καθεστώς στον ΟΤΕ.

Οι εργασιακές σχέσεις 
Άλλο- πολύ μικρότερο ωστόσο- αγκάθι είναι ο Κανονισμός λειτουργίας της επιχείρησης και οι εργασιακές σχέσεις. Τώρα οι Γερμανοί δείχνουν να συμφωνούν με τον Κανονισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Π. Βουρλούμη, αυτά όμως όπως λένε συνδικαλιστικά στελέχη δεν είναι δεσμευτικά και σε έναν χρόνο μπορεί να αλλάξουν.

Χλιαρό «όχι» από Σουφλιά

Η ΜΟΝΗ διαφωνία- σε χαμηλότερο όμως τόνο- όσον αφορά την παραχώρηση του μάνατζμεντ στους ξένους επενδυτές που κατεγράφη στην κυβερνητική επιτροπή ήταν αυτή του κ. Γ. Σουφλιά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραμένει σταθερός στην άποψη που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή. Αυτήν τη φορά όμως τη διετύπωσε με πιο ήπιο τρόπο ενώπιον των μελών της κυβερνητικής επιτροπής στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τους κορυφαίους υπουργούς και ζήτησε την έγκρισή τους προκειμένου το θέμα να μπει στην τελική ευθεία και να έχει κλείσει μέχρι τις 7 Μαΐου.

«Πρέπει να υπάρχει συνδιοίκηση στην επιχείρηση», είπε ο κ. Σουφλιάς και ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε η συμφωνία να είναι επ΄ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου. Με τη δεύτερη φράση του συμφώνησαν – όπως ήταν επόμενο άλλωστε- όλα τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, ενώ ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, παρ΄ ότι απέφυγε να εκφράσει δημόσια διαφωνία. «Το πρόγραμμα της Ν.Δ. λέει στρατηγική συμμαχία για τον ΟΤΕ με το κατάλληλο μάνατζμεντ», είπε χαρακτηριστικά και όταν ερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει «συνδιοίκηση» απάντησε: «Αυτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν.Δ.».

Το βέτο στα τιμολόγια

Το δικαίωμα του Δημοσίου να έχει λόγο στην τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού. Πρόκειται για άνευ ουσίας πρόβλεψη, καθώς οι τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ καθορίζεται ελεύθερα στον ανταγωνισμό και, όπως σημειώνουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, «ούτως ή άλλως λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού, τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνίες ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και θα ακολουθούν και τα επόμενα μια κατεύθυνση: προς τα κάτω!».

Με κόλπα προσπαθούν να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις

Μυστικά και παγίδες κρύβουν τα τρικ με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις και τη σκληρή κριτική που δέχεται για την επικείμενη άνευ όρωνπαράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Ντόιτσε Τέλεκομ. Πρόκειται για σημεία της συμφωνίαςπου ενώ ουσιαστικά θα είναι περιορισμένης αξίας, θα επιχειρηθούν να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ως «κέρδη» του Δημοσίου από τη συμφωνία, καθώς και ως εξασφάλιση«συνδιοίκησης» με τους Γερμανούς στον Οργανισμό. Τα σημεία αυτά της συμφωνίας αφορούν:


Με 118 εκατ. ευρώ αγόρασαν τη «συνδιοίκηση» οι Γερμανοί

ΤΗΝ ΤΙΜΗ πώλησης, στα πλαίσια της συμφωνίας, πακέτου 3% των μετοχών του οργανισμού από το Δημόσιο στους Γερμανούς έναντι υψηλότερης τιμής σε σχέση με την τιμή ανά μετοχή που πληρώνουν οι Γερμανοί στη ΜΙG. Η Ντόιτσε Τέλεκομ έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τη ΜΙG το 20% του ΟΤΕ έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του Οργανισμού είναι 19 ευρώ. Η κυβέρνηση θα εμφανίσει ως επιτυχία το ότι θα πουλήσει το 3% των μετοχών του Οργανισμού στους Γερμανούς έναντι περίπου 27 ευρώ. Με αυτήν την τιμή θα εξασφαλίσει πρόσθετο ποσό 118 εκατομμυρίων ευρώ (το «κέρδος» για το Δημόσιο από τη διαφορά χρηματιστηριακής τιμής και τιμής πώλησης στους Γερμανούς). Το «κέρδος» αυτό, όμως, όπως τονίζει η αντιπολίτευση, ωχριά μπροστά στα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζει η ΜΙG ως όφελος πουλώντας στους Γερμανούς στα 26 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 19 ευρώ. Στελέχη της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι το κέρδος αυτό της ΜΙG είναι ουσιαστικά και το επιπλέον ποσό που καταβάλλουν οι Γερμανοί για την ανάληψη του μάνατζμεντ του Οργανισμού, το οποίο όπως λένε θα πήγαινε στα ταμεία του Δημοσίου αν η κυβέρνηση δεν δεχόταν τη μεσολάβηση της ΜΙG, αλλά προχωρούσε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να πουλήσει πακέτο 20% των μετοχών του ΟΤΕ απευθείας σε ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Με οψιόν αύξησης ποσοστού

Τη δέσμευση των Γερμανών να αγοράσουν σε προκαθορισμένη τιμή μετοχές από το πακέτο του Δημοσίου, στην περίπτωση που το τελευταίο αποφασίσει να πουλήσει στο μέλλον. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν έχει άμεσο όφελος για το Δημόσιο. Πρόκειται για όφελος που θα καρπωθεί το Δημόσιο αν και εφόσον στο μέλλον θελήσει να μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι με βάση το μοντέλο που προκρίνει η συμφωνία κυβέρνησης και Γερμανών, το Δημόσιο θα έχει 25% του ΟΤΕ συν μια μετοχή, το ίδιο ποσοστό θα έχει η Ντόιτσε Τέλεκομ, η οποία όμως θα έχει και την αποκλειστικότητα στο μάνατζμεντ του οργανισμού.

Ο «ελληνόφωνoς» μάνατζερ

Τον διορισμό από τους Γερμανούς «ελληνόφωνου» μάνατζερ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η άτυπη αυτή πρόβλεψη στη συμφωνία, όπως σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, δεν σημαίνει τίποτε, καθώς ο μάνατζερ αυτός θα είναι αποκλειστική επιλογή των Γερμανών και σε αυτούς θα λογοδοτεί, ενώ το Δημόσιο στα πλαίσια της συμφωνίας θα έχει ελάχιστα ουσιαστικά δικαιώματα παρέμβασης στις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “