Ξαναπιάνουν το μαστίγιο της επιστράτευσης

Ξανά στο τραπέζι ρίχνει την απειλή της επιστράτευσης η κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή χαοτική κατάσταση στην πρωτεύουσα, την οποία προκάλεσαν η απεργία σε Μετρό και Ηλεκτρικό, οι διακοπές ρεύματος και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Η σκληρή στάση των εργαζομένων στην καθαριότητα και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκαλεί ένταση και θυμό στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαμηνύουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται και μετά την Κυριακή θα ληφθούν δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να απαξιώσουν τις κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν την απεργία των οδοκαθαριστών ως υποκινούμενη, ενώ ξεκίνησε βιομηχανία αγωγών εναντίον της ΓΕΝΟΠ από επιμελητήρια και επιχειρηματίες. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν διότι- όπως λένε- αυτή είναι η καθαρή εντολή που παίρνουν καθημερινά από το σύνολο των εργαζομένων, τους οποίους εκπροσωπούν.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ, πάντως, χθες στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Η ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά την έναρξη του Συνεδρίου ήταν σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε ενωτική απ΄ όλες τις πλευρές, ενώ αίσθηση προκάλεσε το άνοιγμα για συνεργασία στα άλλα κόμματα της Αριστεράς για τη δημιουργία, όπως είπε, νέων πλειοψηφιών. Ο «γκεστ σταρ» της βραδιάς ωστόσο ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους συνέδρους, ενώ κινήθηκε και αυτός υπέρ της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων μιλώντας για «λύση αριστερής διακυβέρνησης» που θα διώξει τη Δεξιά από την εξουσία.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι κορυφής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρωταγωνιστές από ελληνικής πλευράς η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και από την πλευρά των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Νικολά Γκρούνεφσκι. Συνάντηση που έγινε παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ. Αποτέλεσμα επί της ουσίας δεν υπήρξε, αλλά είναι σαφές ότι το αμερικανικό «πρέσινγκ» εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου θα γίνει ασφυκτικό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “