Εκπλήξεις από Γιώργο, ψαλίδι από Φάνη

Με όλα τα θέματα στο τραπέζι και όλα τα μέτωπα ανοιχτά αρχίζει σήμερα το πολυσυζητημένο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις προσεχείς τέσσερις ημέρες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόμματος, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη της εσωστρέφειας.

O κ. Γιώργος Παπανδρέου πάντως- παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου- εμφανίζεται αισιόδοξος, με τους συνεργάτες του να λένε ότι ο πρόεδρος θα εκπλήξει ευχάριστα τα στελέχη και τους συνέδρους με αυτά που θα πει και κυρίως με αυτά που θα κάνει. Η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου και οι γραμματείς που θα επιλέξει για το κόμμα και τη νεολαία θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής για τη συνοχή και τη «νέα ενότητα».

ΤΟ ΘΕΜΑ των ημερών πάντως που καίει του πολίτες είναι οι αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που δεν είναι και τόσο ήπιο, όσο υποστηρίζει η αρμόδια υπουργός. Μέχρι και 69,2% θα μπει μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις. Και αυτή είναι μόνο μία από τις 14 μεγάλες ανατροπές του νέου Ασφαλιστικού, που όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί την άλλη βδομάδα χωρίς «ανταρσίες» γαλάζιων.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, κλιμακώνονται. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συνεχίζει και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, παρά τη ρύθμιση που εξασφάλισαν χθες με πρωτοβουλία του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, παραμένουν ανυποχώρητοι. Συνεχίζουν μέχρι την Κυριακή, ενώ οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατοί.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ των Σκοπίων, κυβερνητική κρίση ξέσπασε στη γειτονική χώρα, κάτι που- όπως έλεγαν διπλωματικές πήγες- θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας και θα ενισχύσει το κλίμα αμερικανικών πιέσεων στην Αθήνα για την υπόθεση της ονομασίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “