Επιστρατεύουν Καραμανλή κατά των γκάλοπ

«Αναλαμβάνω την ευθύνη» είναι το νέο δόγμα τουΠρωθυπουργού. Έπειτα από τρεις δύσκολους μήνες για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ., ο μηχανισμός του Μαξίμου αποφασίζει να αντιδράσει και βγάζει ξανά τον κ. Καραμανλή στην πρώτη γραμμή σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο κατήφορος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει γενικευμένο πανικό στο κυβερνών κόμμα. Η αισιοδοξία, τα μακροπρόθεσμα σχέδια και η αίσθηση παντοδυναμίας που υπήρχε στο γαλάζιο στρατόπεδο μέχρι και πριν από τα Χριστούγεννα έχουν εξανεμιστεί. «Μετά τη δεύτερη νίκη μας και τα όσα συνέβαιναν στο ΠΑΣΟΚ, επαναπαυθήκαμε στις δάφνες μας και πιστεύαμε ότι θα είμαστε για πολλά χρόνια οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει με μελαγχολία: «Τώρα διαπιστώνουμε έντρομοι ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου ήταν το κομβικό σημείο για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ήταν στα όριά τους και ένα σκάνδαλο ήταν αρκετό για να πουν “φτάνει πια”».

Οι πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ. στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται ότι δοκιμάζονται εξ ίσου τα δύο μεγάλα κόμματα, παρ΄ ότι οι προβολείς είναι στραμμένοι στο ΠΑΣΟΚ το οποίο «λεηλατείται» από τον ΣΥΝ. «Δεν καταρρέει μόνο το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, καταρρέουμε και εμείς παρ΄ ότι δεν έχουμε συγγενές κόμμα με τη δυναμική του Συνασπισμού. Δεν χάνουμε προς τον ΛΑΟΣ. Εάν συνέβαινε αυτό, θα ξέραμε και τους λόγους και θα βρίσκαμε τη συνταγή για να κλείσουμε τη στρόφιγγα. Τώρα όμως όταν βλέπουμε στις ηλικίες 18-29 να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, δεύτερος ο ΣΥΝ και τρίτη η Ν.Δ., είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι».

Η Ρηγίλλης έχει θορυβηθεί από τις μετρήσεις που κατατάσσουν τη Ν.Δ. τρίτη στις ηλικίες 18-29

Η στρατηγική. Στελέχη της Ν.Δ. καταλήγουν στο ότι το μόνο δυνατό όπλο τους – παρά τις απώλειες όσον αφορά τη δημοτικότητά του- εξακολουθεί να είναι ο Πρωθυπουργός. «Η σύγκριση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ είναι καταλυτική. Συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο πρόσωπο στο πολιτικό σκηνικό και εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Μ΄ αυτό το όπλο θα δώσουμε τη μάχη της αντεπίθεσης». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα θα βγαίνει στην πρώτη γραμμή ο κ. Καραμανλής και θα αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη, για να χτίσει ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, από την οποία κέρδισε δύο φορές τις εκλογές, και ταυτόχρονα να επουλώσει τα τραύματα της τελευταίας κακής περιόδου. Η αρχή έγινε με το Ασφαλιστικό. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο, βγήκε με διάγγελμα για να πει: «Η απόφασή μου είναι να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω κι αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι πιο αισιόδοξοι στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Θέλουν να πιστεύουν ότι η μεγάλη πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις θα είναι πρόσκαιρη, διότι όπως υποστηρίζουν «οι πολίτες την κρίσιμη ώρα και όταν τους τεθεί το δίλημμα, εάν θέλουν ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία, θα επιλέξουν ξανά τον Κ. Καραμανλή».

Σενάρια για διπλή κάλπη το 2009

Τα σενάρια για τον τρόπο και τον χρόνο που θα τεθεί στους πολίτες το δίλημμα «Καραμανλής ή ακυβερνησία» δίνουν και παίρνουν το τελευταίο δεκαήμερο στη Ν.Δ. Το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2009 είτε τρεις μήνες αργότερα, θα προσφύγει στις κάλπες. «Είναι σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα αλλά πιθανότατα δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία αφού και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον δύσκολο νόμο Σκανδαλίδη λένε οι διακινητές του σεναρίου και προσθέτουν: «Εκείνη θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το δίλημμα, αφού η αδυναμία στη συγκρότηση κυβέρνησης θα ανησυχήσει τους πολίτες. Έτσι θα γίνουν εκ νέου εκλογές με τον νόμο Παυλόπουλου που δίνει γενναίο μπόνους στο πρώτο κόμμα και η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής». Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια που όσο περισσότερο διακινούνται, τόσο καίγονται.

Τα 4 χρόνια της Ν.Δ. από τον Ρεγκούζα στον Κουκοδήμο…

Από τους «κουμπάρους» στα ομόλογα και στον Ζαχόπουλο. Η τετραετία Καραμανλή, που συμπληρώθηκε χθες, βρίθει πλέον από σκάνδαλα και πολιτικές γκάφες που σε ελάχιστες περιπτώσεις οδήγησαν σε αποπομπές των υπευθύνων και ακόμη λιγότερες στην παρέμβαση εισαγγελέα. Τα τέταρτα γενέθλια βρίσκουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανακόψει μια πορεία ραγδαίας φθοράς, μόλις πέντε μήνες μετά τις εκλογές.


Οι γκάφες της 4ετίας

Σεπτέμβριος 2004: Η 3πτώση του Σινούκ με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας βρίσκει σύσσωμη την κυβέρνηση στη ΔΕΘ να πιστεύει τουλάχιστον επί τρεις ώρες ότι το ελικόπτερο είχε προσγειωθεί στο Άγιον Όρος…

Σεπτέμβριος 2004: Από τον « Μπαϊρακτάρη» ξεκίνησε η εκστρατεία για τους «νταβατζήδες» που κατέληξε στο φιάσκο του νόμου για τον βασικό μέτοχο.

Οκτώβριος 2004: Το κόλπο της απογραφής. Η κυβέρνηση προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση των οικονομικών δεικτών μέσω απογραφής που έκανε η ίδια, αναγκάζοντας την Ε.Ε. να βάλει σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης την ελληνική οικονομία.

Μάρτιος 2005: Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους τις παρακρατήσεις από τον ΛΑΦΚΑ, αλλά επιχειρεί να μπλοκάρει τις δικαστικές αποφάσεις, βάζοντας τον Αθ. Γούλα, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, να αποσύρει την αγωγή του που ήταν η πρώτη- και καθοριστικήπου θα κρινόταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οκτώβριος 2005: Το δείγμα της ύποπτης γαλοπούλας από τις Οινούσσες που θα ελεγχόταν για τηγρίπη των πτηνών αναζητείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης…

Ιανουάριος 2006: Για τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ.Μαρκογιαννάκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός ήταν «ανόητος» και «αγράμματος». Τον έκαψε πολιτικά το μαγνητόφωνο του Χανιώτη δημοσιογράφου κ. Ξεκουκουλωτάκη…

Οκτώβριος 2006: Ο Γ. Αλογοσκούφης αυξάνει το ΑΕΠ κατά 25% (και λόγω της απόκρυψης εσόδων από παραοικονομία, πορνεία κ.λπ.) και οι Βρυξέλλες προαναγγέλλουν περικοπή εσόδων έως και 4 δισ. ευρώ. Η κίνηση έκανε τον γύρο του κόσμου και μπήκε στον κατάλογο με τις οικονομικές γκάφες της χρονιάς.

Ιούνιος 2007: Η Πάρνηθα καίγεται και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χορεύει στην Άμφισσα με τους νέους αγροφύλακες . «Εδώ την πατήσαμε!…» αναφώνησε όταν είχε γίνει στάχτη και ο εθνικός δρυμός.

Ιανουάριος 2008: Το Μαξίμου ανακαλύπτει το… δημοσιογραφικό απόρρητο για να καλύψει τον κομιστή του αμαρτωλού DVD με πρωταγωνιστή τον Ζαχόπουλο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “