Κόκκινη κάρτα σε Σκόπια, ασφαλισμένους

Ο πέλεκυς του Ασφαλιστικού έπεσε. Πρώτα καρατόμησε παντός είδους πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Μετά έκοψε το προνόμια των γυναικών με ανήλικα παιδιά και τέλος ψαλίδισε τις επικουρικές συντάξεις μειώνοντας το τελικό ποσό που θα φτάνει στην τσέπη των συνταξιούχων. 
Oι σημερινοί ασφαλισμένοι που πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο ενώ για τους νέους στην αγορά εργασίας αυτή την ώρα οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ασφαλιστικό τους μέλλον είναι αδύνατη.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των εργαζομένων πάντως κλιμακώνονται ενώ η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι εκτός ελέγχου, η μισή Ελλάδα βρίσκεται χωρίς ρεύμα και στις μεγάλες πόλεις επικρατεί χάος. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ- γνωστός στο πανελλήνιο από τη θεωρία του για τη σχέση αναψυκτικών και διοξειδίου του άνθρακα- βρίσκεται από χθες σε σύγκρουση και με τους έξι γενικούς διευθυντές της Επιχείρησης. Τα κεντρικά στελέχη δεν υπάκουσαν στην εντολή του να καταθέσουν εναντίον των εργαζομένων στο δικαστήριο προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Και τα χειρότερα έπονται καθώς το απεργιακό δελτίο για την ερχόμενη εβδομάδα φέρνει θύελλες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για να περιορίσει τις αντιδράσεις επιχειρεί να διχάσει τους εργαζομένους αναδεικνύοντας τη θεωρία περί προνομιούχων κλάδων, ενώ στη σύγκρουση των εργαζομένων με την κυβέρνηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που παραχώρησε εκτάκτως στο Ζάππειο o κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για «ντεμέκ» μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και είπε ότι το κόμμα του όταν έρθει στην εξουσία θα αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως το Ασφαλιστικό το μόνο ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση. Οι προσεχείς ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το Σκοπιανό. Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη έριξε στο τραπέζι της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το περίφημο βέτο της Ελλάδας. Η υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιθυμία των συμμάχων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία. Έτσι η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει περιθώριο μόλις 20 ημερών για να αλλάξει στάση, διαφορετικά στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου στις αρχές Απριλίου θα μείνει να παρατηρεί μόνο την Αλβανία και την Κροατία να παίρνουν τον δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “