Μπλακάουτ στο ρεύμα και στις συντάξεις

Η σύνταξη στα 55, που ήταν στόχος για εκατοντάδες χιλιάδεςεργαζομένους, αποτελεί, οριστικά πια, παρελθόν για τη χώραμας. Η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις.

Από το 2010- τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμόςόποιος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, για παράδειγμα, μία πενταετία νωρίτερα θα χάνει μέχρι το 40% της σύνταξης που επρόκειτο να πάρει. Οι επώδυνες ρυθμίσεις δεν σταματούν εκεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία ενοποιούνται σε δεκατρία και οι γυναίκες χάνουν τα προνόμια που είχαν μέχρι σήμερα και παίρνουν μερικά μπόνους ως αντιστάθμισμα για την επιπλέον πενταετία που είναι υποχρεωμένες να εργαστούν. Κι ενώ η απεργιακή θύελλα για το Ασφαλιστικό γενικεύεται, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις πιέσεις, ενώ στόχευσε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων και επαγγελματιών μιλώντας για «προνομιούχους» και «κατεστημένα».

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ωστόσο, κλιμακώνονται και η μία μετά την άλλη μπαίνουν στον χορό όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων, με εξαίρεση τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους δεν αγγίζουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα, και τους ένστολους παντός Κλάδου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από 45 ετών. Οι φόβοι για γενικό μπλακάουτ της ΔΕΗ είναι πραγματικοί, καθώς 19 μονάδες της επιχείρησης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, για τρίτη ημέρα χθες το Χρηματιστήριο είχε κατεβάσει ρολά λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πάγωσαν οι τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ν. Γκαργκάνα, όμως αυ τό δεν λύνει το πρόβλημα. ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ των Σκοπίων τώρα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κάνει σήμερα στις Βρυξέλλες την τελική πρόβα για το βέτο που σχεδιάζει να προβάλει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μια κίνηση που φαίνεται πλέον να είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Νίμιτς έκανε ένα ακόμη ταξίδι στα Σκόπια χωρίς αποτέλεσμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “