Η Φάνη κρατάει μαχαίρι για συντάξεις και Ταμεία

Όσοι στην κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ. ζητούσαν επίμονα μήνες τώρα να αλλάξει ο Πρωθυπουργός την ατζέντα και να φύγουν οι προβολείς από τον Ζαχόπουλο, σήμερα… δικαιώνονται.

Έπεσε στο τραπέζι, με 4 χρόνια καθυστέρηση, το Ασφαλιστικό προκαλώντας απεργιακή θύελλα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού οι ανατροπές που έρχονται θα αλλάξουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων τα προσεχή χρόνια. Με το νομοσχέδιο της κ. Φ. Πετραλιά μπαίνει μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, ενοποιούνται Ταμεία και ανακατανέμονται οι πόροι.

ΗΔΗ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι ορατές στους πολίτες. Το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας βρίσκεται στα όρια της αντοχής του, με 14 μονάδες να είναι εκτός λειτουργίας. Και σήμερα τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι θα καταλάβουν και αλλά εργοστάσια προκειμένου να κορυφώσουν την πίεση εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Δεν είναι όμως μόνο οι φόβοι για μπλακάουτ. Ακολουθούν τα σκουπίδια και το κλείσιμο των δρόμων από τις πορείες διαμαρτυρίας που θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ΑΝΤΟΧΗ και η συνοχή της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν δοκιμάζεται μόνο στο εσωτερικό μέτωπο με το Ασφαλιστικό, αλλά και στους χειρισμούς στο μείζον εθνικό ζήτημα, το Σκοπιανό. Οι Αμερικανοί δείχνουν διατεθειμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και συνεχίζουν να ασκούν σκληρές πιέσεις για την εξεύρεση λύσης. Μόνο που οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα. Εάν αναρωτιέστε πού ποντάρουν οι γείτονες και εμφανίζονται με τόση αδιαλλαξία, η απάντηση είναι προφανής: οι ΗΠΑ έδωσαν περισσότερες υποσχέσεις από όσες έπρεπε και από όσες μπορούσαν να υλοποιήσουν.

ΠΑΝΤΩΣ, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το βέτο της Αθήνας είναι το πιθανότερο σενάριο. Και ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν σήμερα δύο συλλαλητήρια, ο κ. Νίμιτς θα συναντάται στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “