Ασπιρίνες κατά της επιδημίας ακρίβειας

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να καταλάβει η Ν.Δ. ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τα νεοφιλελεύθερα ευχολόγια του τύπου: τα προβλήματα της ακρίβειας λύνονται μέσα από τον ανταγωνισμό της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης αγοράς σε συνδυασμό με την υψηλή καταναλωτική συνείδηση των πολιτών.

Τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε ότι απαιτούνται μέτρα- και μάλιστα 41- για να παταχθούν οι κερδοσκόποι και οι αεριτζήδες. Και θα μπορούσε να πει κανείς κάλλιο αργά παρά ποτέ εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν ασπιρίνες για την αντιμετώπιση μιας πολύ σοβαρής πάθησης. Διότι η ελληνική αγορά πάσχει σοβαρά καθώς επί χρόνια κυριαρχείται από καρτέλ που οδηγούν τους καταναλωτές σε απόγνωση. Μια κατάσταση που για να ανατραπεί χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ και όχι γιγαντο-οθόνες με τις τιμές στις λαϊκές αγορές.

ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα ωστόσο είναι το Σκοπιανό στο οποίο από σήμερα αρχίζει το άγριο παζάρι. Οι προτάσεις Νίμιτς δεν απορρίφθηκαν ούτε από την Αθήνα ούτε από τα Σκόπια. Είναι δύσκολο ωστόσο και να υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση προκρίνει την ονομασία «Άνω Μακεδονία» ενώ τα Σκόπια θέλουν να αποκαλούνται «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή «Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας». Από τη δική τους πλευρά οι Αμερικανοί πιέζουν να συμφωνήσουμε και οι δυο στο όνομα «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τι σημαίνουν αυτά; Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή την ώρα για την πορεία της υπόθεσης είναι αδύνατη ενώ πολλοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν νέο αδιέξοδο που θα οδηγήσει τη χώρα μας στη χρήση του βέτο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ υλοποιεί τη δέσμευσή του για τη συμμετοχική δημοκρατία. Την Κυριακή στήνει κάλπες και ζητεί τη γνώμη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ με 10 ερωτήματα για όλα τα κρίσιμα θέματα. Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων θα είναι δεσμευτικές για τη διαμόρφωση του προγράμματος. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα φανεί από την προσέλευση των ψηφοφόρων του κόμματος την Κυριακή.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, Κασουλίδης και Χριστόφιας παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά πριν από την τελική αναμέτρηση της Κυριακής στην Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από την ολιγωρία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Ζίμενς.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “