Άγριο Ασφαλιστικό Νο 2

Ανατροπές στο Ασφαλιστικό με δόσεις επιλέγει να προωθήσει η κυβέρνηση, δίνοντας νέο ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τους ασφαλισμένους, μέσα από ένα δεύτερο πακέτο αλλαγών για τους δημοσίους υπαλλήλους και «μαχαίρι» στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 

Με πρωταρχικό στόχο να αποτρέψει γενικευμένες αντιδράσεις, το Μαξίμου αποφάσισε αυτήν την ώρα να προχωρήσει σε αλλαγές μόνον για το συνταξιοδοτικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα και τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα ξεφύγει και από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, θα προωθηθεί από την αρμόδια υπουργό κ. Φάνη Πετραλιά με διαδικασίες-εξπρές και θα ψηφιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, για να ακολουθήσει το προσεχές φθινόπωρο δεύτερο κύμα αλλαγών που θα καλύπτει το Δημόσιο και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι στο δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνονται πιθανότατα και ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών, το οποίο η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτο στην παρούσα φάση, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της. 

Για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις 
Μέσα από την τακτική της σαλαμοποίησης του Ασφαλιστικού είναι προφανές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν να ελέγξουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, βάζοντας κατ΄ αρχήν στο στόχαστρο κλάδους που στην κυβέρνηση έχουν στοχοποιήσει ως ρετιρέ του ασφαλιστικού συστήματος (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.ά.). Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να διασπάσουν το κοινωνικό μέτωπο που φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί απέναντι στις προειλημμένες αλλαγές και ενδεικτικές του σχεδιασμού αυτού είναι και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού πως «δεν θα συμβιβαστεί με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων…». 

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει εάν αυτή τη στιγμή έμπαιναν μαζικά στο χορό των κινητοποιήσεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Εάν νεκρώσει επί ημέρες ο δημόσιος τομέας η πίεση για την κυβέρνηση θα είναι τεράστια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε μέτωπα με όλη την κοινωνία», λένε με νόημα τα ίδια κυβερνητικά στελέχη. 

Ετοιμάζουν μαχαίρι στη λίστα 
Σε ό,τι αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι εξαιρούνται από το πρώτο πακέτο των αλλαγών, επειδή το όλο ζήτημα παραμένει ακόμη υπό επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Απασχόλησης. Την καθυστέρηση γνωστοποίησε ουσιαστικά στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας ωστόσο ότι προετοιμάζεται άγριο μαχαίρι στη σχετική λίστα. «Απομένει προς ρύθμιση το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που εξακολουθεί να εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή. Δεν καταργείται ο θεσμός, αλλά δεν μπορεί να παραμένουν στο καθεστώς αυτό επαγγέλματα που τα έχει βγάλει από τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος η ίδια η πραγματικότητα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Καραμανλή. 

Απόφαση – βόμβα για την εξίσωση στα όρια ηλικίας ανδρών – γυναικών 

ΑΠΟΦΑΣΗ- ΒΟΜΒΑ του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών δίνει νέα τροπή στο υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Ως γνωστόν, για την εναρμόνιση στις διατάξεις της οδηγίας 2006/54/Ε.Κ. 

έγινε η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και προτείνεται η εξίσωση- αύξηση (από 5 έως 15 χρόνια) των ορίων ηλικίας των γυναικών του Δημοσίου με αυτά των ανδρών. Τώρα και η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τάσσεται υπέρ αυτής της εξίσωσης! Μάλιστα, η απόφαση εκδίδεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει τις γνωστές ανατροπές στα όρια ηλικίας των γυναικών (κατάργηση πρόωρων), ενώ διατείνεται ότι αναζητεί νομικά επιχειρήματα για να αποκρούσει την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο θα επεκταθεί μελλοντικά και στον ιδιωτικό τομέα. 

Αφορμή για την απόφαση- βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι το σχέδιο νόμου για την ένταξη περίπου 20.000 

εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Με το σχετικό νομοσχέδιο ορίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ που υπάγεται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και απασχολείται σε ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης με την συμπλήρωση του 58ου έτους για τους άνδρες και του 53ου για τις γυναίκες. Το σχετικό νομοσχέδιο στάλ
θηκε για γνωμοδότηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της ολομελείας του (24/1/2008) αποφάνθηκε (με εισηγητή τον κ. Διονύση Λασκαράτο) ότι «η διατήρηση του διαφορετικού ορίου ηλικίας για τους άνδρες και τις γυναίκες ενδέχεται εν όψει των κρατουσών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, της συνταγματικής απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου (άρθρα 4 και 116 του Συντάγματος) και των σχετικών οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης (βλ. και οδηγία 2006/54/Ε.Κ. της 5ης Ιουλίου 2006, αρθ. 1,5 και 23), να δημιουργήσει θέμα ανισότητας το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με τη θέσπιση κοινού ορίου ηλικίας». 

Τι ισχύει σήμερα 

● ΔΗΜΟΣΙΟ: Από 5 μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. ● ΙΚΑ: 

5 έως 10 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που καλύπτονται από τον μεγαλύτερο φορέα της χώρας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες με 18,3 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 ή μειωμένη στα 50. 

● ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι μητέρες τριών ή περισσοτέρων παιδιών μπορούν να πάρουν σύνταξη με 20ετία ανεξαρ τήτως ηλικίας. ● ΟΓΑ: Ενιαία όρια ηλικίας ισχύουν στον ΟΓΑ, όπου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 65o έτος για να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία. 

●ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών): Στο Ταμείο ισχύουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης και για τα δύο φύλα. Πάντως στο ΤΣΑ υπάρχει ένα παραθυράκι που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση των γυναικών με μειωμένη σύνταξη εφόσον συμπληρώσουν 25 έτη και κλείσουν το 58o έτος. 

●ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: Μέχρι 15 χρόνια νωρίτερα βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. 
Νέες κινητοποιήσεις 

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις (με πρώτη 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου) ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ενοποίηση των δύο Ταμείων του κλάδου (ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ) αποφάσισε να προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) 

ενσωματώνεται στον φορέα υγειονομικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), ενώ για το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) προβλέπεται ο διαχωρισμός και η ενσωμάτωσή του σε δύο διαφορετικά Ταμεία. Ο κλάδος πρόνοιας (εφάπαξ) 

θα ενσωματωθεί στο ΤΠΔΥ, ενώ ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (μηνιαίο βοήθημα) στο ΤΕΑΔΥ. Κατά την ΠΟΕ- ΟΤΑ ο μόνος σκοπός της ενοποίησης είναι η υφαρπαγή των αποθεματικών και των πόρων των δύο Ταμείων (1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) και η διάθεσή τους για την (πρόσκαιρη) κάλυψη ελλειμμάτων άλλων προβληματικών Ταμείων. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “