Οριστικό τέλος σε εκλογές, ανασχηματισμό

Φρένο στις φιλοδοξίες υπουργών για μετακίνησή τους σε άλλο καλύτερο- κατά την άποψή τους- υπουργείο, αλλά και στην επιθυμία πολλών βουλευτών να καταλάβουν υπουργικούςθώκους βάζει ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα που στέλνει απ΄ όλες τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του με υπουργούς και στελέχη είναι «ξεχάστε τον ανασχηματισμό». Πολύ περισσότερο, ο κ. Κ. Καραμανλής αρνείται να συζητήσει προτάσεις για διπλές εκλογές μέσα στην άνοιξη προκειμένου να αποκτήσει η κυβέρνηση δήθεν άνετη και ισχυρή πλειοψηφία με τον Νόμο Παυλόπουλου.

Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες αμηχανίας, οι εντολές του κ. Κ. Καραμανλή προς τους κορυφαίους υπουργούς είναι ξεκάθαρες: «Ασχοληθείτε με το υπουργείο σας και αναδείξτε τα θέματά σας. Ακόμη και εάν αυτά προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, μη διστάσετε να τα φέρετε προς συζήτηση». Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός καλεί τους υπουργούς να βγουν από την παρατεταμένη εσωστρέφεια και να κυβερνήσουν. Παράλληλα διαμήνυσε στους υπουργούς που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία να το ξεχάσουν Την ίδια ώρα, οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή και αρκετοί υπουργοί επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης, αν και αναγνωρίζουν την πολιτική ζημιά που έκανε στην κυβέρνηση η υπόθεση Ζαχόπουλου. «Περάσαμε τον κάβο» ψιθυρίζουν από χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν προεξοφλήσει ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου το θέμα θα έχει εξαντληθεί και θα πάψει να είναι το κυρίαρχο ζήτημα της επικαιρότητας. Στις εκτιμήσεις αυτές ήταν προφανές ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι η καταγγελλόμενη απόπειρα συναλλαγής από τους Κ. Κουκοδήμο- Σπ. Κλαδά μπήκε στο αρχείο.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας Ζαχόπουλου θα είναι η απαγγελία των κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Έπειτα από αυτό, και ιδιαίτερα εάν δεν υπάρξουν προφυλακίσεις, η υπόθεση σταδιακά θα περάσει σε δεύτερο πλάνο. «Τα Μέσα Ενημέρωσης πιθανότατα θα βρουν νέα θέματα για να ρίξουν το βάρος τους, όμως η ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση αυτή η απίστευτη ιστορία θα είναι καθοριστική για την πορεία μας», λέει κορυφαίος υπουργός. Και προσθέτει: «Χάσαμε το μεγαλύτερο όπλο μας. Το όπλο με το οποίο δύο φορές κερδίσαμε τις εκλογές. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το ηθικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ. Είναι απίστευτο πώς καταφέραμε μέσα σε λίγο διάστημα οι πολίτες να μας θεωρούν πρώτο κόμμα στη διαφθορά και αυτό να αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις».

Διπλός πονοκέφαλος. Κορυφαία στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η επόμενη περίοδος για τη Ν.Δ. θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και οδυνηρή. «Δεν έχουμε να παλέψουμε μόνο με την αντίδραση των κοινωνικών ομάδων στο Ασφαλιστικό και σε άλλα θέματα, τα οποία εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε. Πρέπει κάθε μέρα να απολογούμαστε για τη διαφθορά, καθώς συνδικαλιστές και εργαζόμενοι όταν θα αισθάνονται πιεσμένοι θα μιλούν για τους κουμπάρους, τα ομόλογα και τον Ζαχόπουλο και με αυτό το άλλοθι θα αρνούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου», τονίζει κομματικό στέλεχος.

«Να είμαστε ανένδοτοι»

Κορυφαίος υπουργός, που εκφράζει τη διαφωνία του για πολλούς από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων είναι να επιδείξει πυγμή σε όποιο θέμα επιλέξει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. «Είτε αυτό είναι το Ασφαλιστικό είτε οποιοδήποτε άλλο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να κάνει πίσω. Εάν ενδώσει σε πιέσεις κοινωνικών ομάδων εξαιτίας της κακής εικόνας που έχει η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι σε λίγους μήνες δεν θα μπορούμε πλέον να κυβερνήσουμε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “