Γαλάζιο ρήγμα στο Ασφαλιστικό

Η πρώτη δημόσια προσπάθεια κατεδάφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, έγινε χθες από τον κ. Γ. Σουφλιά που από την πρώτη στιγμή είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εχει σοβαρές επιφυλάξεις για τις ενοποιήσεις των υγιών Ταμείων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χθες επιχείρησε να βάλει φρένο στα σχέδια της υπουργού Απασχόλησης για τη δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου επιστημόνων, προκαλώντας αμηχανία, σχόλια και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Η ηχηρή παρέμβαση Σουφλιά έγινε μέσω του πιο έμπιστου συνεργάτη του και υφυπουργού κ. Θ. Ξανθόπουλου. Ο υφυ

ΤΟ «ΜΗΝΥΜΑ»

«Αφήστε τα υγιή Ταμεία να εξελιχθούν ανοδικά. Μην καταδικάσετε την ελπίδα “βουτώντας” στο καταρρέον γενικό σύνολο»

πουργός πήγε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

και ξεδίπλωσε την πλατφόρμα του επιτελείου Σουφλιά για τις επίμαχες ενοποιήσεις των Ταμείων. «Η βέλτιστη επιλογή είναι απλή:

Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα (σ.σ. όπως το Ταμείο των μηχανικών) να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχθούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για καλύτερο μέλλον, μην την καταδικάσετε “βουτώντας” τη στο καταρρέον γενικό σύνολο».

Υπενθύμιση 
Λίγο πριν πει την πρότασή του ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς «υπήρξε ο κύριος δημιουργός μιας ανάλογης εξυγίανσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην αρχή της δεκαετίας του ΄90».

Η πρόταση Ξανθόπουλου- Σουφλιά προκάλεσε ανακούφιση στους μηχανικούς που τον άκουγαν, καθώς θεωρούν ότι προσέθεσαν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους έναντι της κυβέρνησης. Παράλληλα ενίσχυσε και την αισιοδοξία των σωματείων γιατρών και δικηγόρων, οι οποίοι απαιτούν τα Ταμεία τους να παραμείνουν ως έχουν, εφόσον είναι υγιή.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομιλία του κ. Θ. Ξανθόπουλου- ο οποίος πρώτη φορά στην υπουργική θητεία του εκφράζεται δημοσίως για θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του – απηχούσε τις απόψεις του προϊσταμένου του υπουργού.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γ. Σουφλιάς παρεμβαίνει και διαφωνεί ανοιχτά με την επίσημη κυβερνητική γραμμή σε κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, που προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Κορυφαίο γεγονός, για την κυβέρνηση και την εσωτερική συνοχή της, ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν διαφώνησε δημοσίως με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και κατάφερε να παγώσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ακολούθησαν συγκρούσεις για την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ, τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ πρόσφατα ο κ. Γ. Σουφλιάς άστραψε και βρόντηξε με τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο επίτροπος κ. Στ. Δήμας για θέματα Περιβάλλοντος.

«Έχει μαζί του την κοινωνία» 
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Γ. Σουφλιάς, υποστηρίζουν ότι «ο υπουργός Περιβάλλοντος πάντα κερδίζει στις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές μάχες» και εξηγούν: «Όταν χτυπάει ο Σουφλιάς ξέρει ότι εχει μαζί του μεγάλο μέρος της κοινωνίας». Άλλο στέλεχος της Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι ο «Γ. Σουφλιάς έχει άριστη σχέση με τον Πρωθυπουργό και σχεδόν πάντα ο Κ. Καραμανλής ζητάει τη γνώμη του πριν λάβει κρίσιμες αποφάσεις». Με αυτά τα δεδομένα, βουλευτές της Ν.Δ. σπεύδουν να προβλέψουν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της, στο θέμα των ενοποιήσεων των λεγόμενων υγιών Ταμείων.

«Αγκάθι» για τον Καραμανλή

Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ του κ. Ξανθόπουλου και η κάλυψη που του παρείχε επί της ουσίας ο κ. Σουφλιάς προκάλεσαν εμφανή ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο. Στελέχη που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Σλοβενία επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την παρέμβαση, σημειώνοντας με έμφαση ότι «σημαίνοντα ρόλο» στο Ασφαλιστικό έχει η αρμόδια υπουργός κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι δεν πέφτει λόγος στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ωστόσο ότι οι ενστάσεις δημιουργούν πρόβλημα στον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο των αλλαγών για το Ασφαλιστικό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “