Οι γυναίκες γυρίζουν την πλάτη στον Καραμανλή

Διαζύγιο από την κυβέρνηση Καραμανλή παίρνουν οι γυναίκεςψηφοφόροι, μόλις τρεις μήνες μετά την υπερψήφιση της Ν.Δ.

Το ποσοστό των γυναικών που ψήφισε Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ήταν 42%, ενώ τον Δεκέμβριο έπεσε στο 38,6%, δηλαδή μειώθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια ώρα οι γυναίκες ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ: από 37% που το είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο, στην έρευνα του Δεκεμβρίου το ποσοστό του αυξήθηκε σε 39,9%.

Η ακρίβεια και το Ασφαλιστικό, δυο θέματα- κλειδιά για την πορεία της κυβέρνησης, στρέφουν τις γυναίκες ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Το θεωρούν- σύμφωνα με τις μετρήσεις – πιο ικανό να λύσει τα δύο αυτά ζωτικά προβλήματα. Η καταγραφή της αλλαγής της στάσης των γυναικών έγινε στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη και αμέσως σήμανε συναγερμός στο επιτελείο της Ρηγίλλης. Αλλά και στη δημοσκόπηση της ΜRΒ που προηγήθηκε, οι γυναίκες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Έστειλε σημείωμα. Ήδη επικοινωνιολόγος που συνεργάζεται με τη Ν.Δ. απέστειλε στο Μαξίμου λεπτομερές σημείωμα όπου καταγράφει την αλλαγή συμπεριφοράς των γυναικών, οι οποίες θεωρούνται ο πιο ευαίσθητος δείκτης του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους που εξετάζουν τα ευρήματα των μετρήσεων, οι γυναίκες αισθάνονται τεράστια ανασφάλεια όσον αφορά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, από το οποίο πλήττονται λόγω της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε μητέρες με ανήλικα παιδιά. Κάτι που ισοδυναμεί με παράταση του χρόνου εργασίας έως και 17 χρόνια!

Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος λόγος- όπως λένε οι αναλυτέςείναι η ακρίβεια. «Οι άνδρες παίρνουν με καθυστέρηση τα μηνύματα της αγοράς διότι σπάνια ψωνίζουν σε καθημερινή βάση» λέει πολιτικός αναλυτής και επισημαίνει: «Οι γυναίκες τους τελευταίους δύο μήνες βλέπουν να απογειώνονται οι τιμές στα απαραίτητα είδη για τη λειτουργία του νοικοκυριού τους και βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Έτσι, για πρώτη φορά στρέφονται στην αντιπολίτευση προς αναζήτηση ελπίδας».

Αισθάνονται ανασφάλεια. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές τονίζουν ότι η ανασφάλεια που προκαλεί στις γυναίκες η κυβερνητική πολιτική αποτελεί μείζον θέμα, το οποίο πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, «αφού οι γυναίκες είναι αυτές που διαμορφώνουν το κλίμα της δυσαρέσκειας μέσα στην οικογένεια». Την ίδια ώρα σε φάση εσωστρέφειας μπαίνει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να περιορίσει τις ζημιές που έχει υποστεί από τους λαθεμένους χειρισμός των υπουργών στα κρίσιμα θέματα αλλά και να σταματήσει την γκρίνια των βουλευτών που παίρνει μορφή επιδημίας. Παράλληλα οι επιτελείς του κόμματος και της κυβέρνησης έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να διασώσουν πολιτικά και επικοινωνιακά τον Βασίλη Μαγγίνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Απασχόλησης πρόκειται να βρεθεί ξανά στη δίνη του κυκλώνα με νέα δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αλλά και στον κ. Κωστή Χατζηδάκηστον οποίο καταλογίζουν συνάδελφοί του υπουργοί λαθεμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς- έχουν δοθεί οδηγίες για ένα διάστημα να αποφύγει τις δηλώσεις που πυροδοτούν αντιδράσεις.

Νερό στο κρασί τους για Ασφαλιστικό – Ολυμπιακή

Δεν είναι μόνο οι δύο υπουργοί- Μαγγίνας και Χατζηδάκης- που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση. Είναι και όσοι διαφωνούν μαζί τους και κυρίως οι βουλευτές οι οποίοι για να μην εισπράξουν το πολιτικό κόστος από τους ψηφοφόρους τους σπεύδουν προκαταβολικά να διαφωνήσουν δημοσίως με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και επικρίνουν υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφείς προς όλους τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη: «Χαμηλώστε τους τόνους, αφήστε τους λεονταρισμούς και πάψτε να διαφωνείτε και να γκρινιάζετε δημοσίως».

Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του, όπως επισημαίνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έχουν πάρει όλα τα μηνύματα των ημερών τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τα επεξεργάζονται. «Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα ένα ένα από την αρχή. Προφανώς δεν μετρήσαμε σωστά ότι οι πολίτες που μας επανεξέλεξαν ήθελαν άλλον τρόπο λειτουργίας κατά τη δεύτερη θητεία. Απαιτούσαν μετριοπάθεια και συναίνεση στην επίλυση των προβλημάτων» λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί οι προβολείς αυτή την εβδομάδα να στραφούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και να σταματήσουν ο θόρυβος και οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό την Ολυμπιακή. Έτσι μετά τις 15 Ιανουαρίου και τα δύο θέματα να εξεταστούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, χωρίς προκλήσεις και ατυχείς δηλώσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση στην κοινωνία ότι έρχεται… λαίλαπα αντιλαϊκών ρυθμίσεων με νεοφιλελεύθερες συνταγές.Τελικά όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, στο Ασφαλιστικό θα γίνουν οριακές αλλαγές, ενώ για την Ολυμπιακή καταβάλλεται προσπάθεια να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια μικρή εταιρεία με σήμα τους 6 κύκλους, που σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζει σύνδεση με όλες τις άγονες γραμμές.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “