Αυθαίρετος και ακάλυπτος

Υπουργός υπό προθεσμία θεωρείται πλέον ο κ. Βασίλης Μαγγίνας μετά τις νέες αποκαλύψεις ότι το εξοχικό του σπίτι στο Κορωπί είναι αυθαίρετο. Έχει ανεγερθεί σε οικιστικά προστατευόμενη περιοχή (ζώνη Υμηττού) και με άδεια…αναψυκτηρίου! Η αποκάλυψη προκάλεσε νέα θύελλα στηνκυβέρνηση, ενώ ο κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες δεν θέλησε να τον καλύψει.

Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα δεν απέκλειαν την απομάκρυνση Μαγγίνα από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ακόμη και σήμερα με την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, ενώ αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε μια πολιτική δίνη με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Μαγγίνα.

Πάντως και ο υπουργός Απασχόλησης εμφανίζεται μετά τις αποκαλύψεις έτοιμος να διευκολύνει τον Κων. Καραμανλή με την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα, όπως αναφέρει σε φίλους και συνεργάτες του, εφόσον κριθεί ότι η παραμονή του στο υπουργείο θα δυσκολέψει τους χειρισμούς στο Ασφαλιστικό και θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πολιτικό αδιέξοδο.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο χτύπημα που δέχεται μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση για τον υπουργό Απασχόλησης: Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη για το διορισμό της κόρης του στον ΟΤΕ, την ίδια ημέρα που άνοιγε τον «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και η υπόθεση με τους ανασφάλιστους Ινδούς οικονομικούς μετανάστες που διαμένουν στην εξοχική κατοικία του.

Ο υπουργός Απασχόλησης, μιλώντας χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ», παραδέχθηκε ότι το εξοχικό που υπάρχει στο κτήμα του στο Κορωπί ανεγέρθηκε προ 12 ετών με άδεια για την κατασκευή αναψυκτηρίου, αλλά υποστηρίζει ότι το θέμα δεν έχει πολιτικές διαστάσεις γιατί στην ίδια περιοχή αυτός ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσει κανείς νόμιμη άδεια. Θεωρεί δε ότι και η νέα αποκάλυψη εντάσσεται στον «πόλεμο διαρκείας» που αντιμετωπίζει λόγω των χειρισμών του στο Ασφαλιστικό.

Το τρίτο «χαστούκι» που δέχεται μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση

Στη ζώνη Υμηττού. Το περιφραγμένο κτήμα με το επίμαχο οίκημα βρίσκεται στη ζώνη Υμηττού, στην οποία- όπως αναφέρει και ο κ. Μαγγίνας- επιτρέπεται να γίνουν μόνον αθλητικές εγκαταστάσεις ή αναψυκτήρια. Και τη «λύση» του αναψυκτηρίου την υπέδειξε ο μηχανικός που είχε αναλάβει την οικοδομή, ώστε «να μπορέσει να εκδοθεί νόμιμη άδεια». Συνεργάτες του υπουργού Απασχόλησης έλεγαν χθες ότι όλες οι κατοικίες στην γύρω περιοχή είτε έχουν κατασκευαστεί με αντίστοιχη άδεια είτε είναι αυθαίρετες, και υποστήριζαν ότι η άδεια αναψυκτηρίου επιτρέπει την ανέγερση οικοδομής εντός τους κτήματος, όπως συμβαίνει με όλα τα κτήματα στην Ανατολική Αττική που αναλαμβάνουν την οργάνωση δεξιώσεων. Τόνιζαν δε ότι το ακίνητο του κ. Μαγγίνα «σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτελές», όπως επιχειρήθηκε αρχικώς να παρουσιαστεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την υπόθεση είχε ενημερωθεί από την περασμένη Τρίτη ο Κων. Καραμανλής, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μαγγίνα. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, αν και στο παρασκήνιο ο υπουργός Απασχόλησης είχε αρχίσει να δέχεται βολές για το επίμαχο εξοχικό από συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο κ. Μαγγίνας «έχει στοχοποιηθεί» λόγω του Ασφαλιστικού, αλλά παραδέχονται ότι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον υπουργό και πως έχει αποδυναμωθεί ο ρόλος του.«Νόμιμη άδεια». Σε ανακοίνωσή του για το θέμα που έχει ανακύψει, ο υπουργός Απασχόλησης αργά χθες το βράδυ ανέφερε: «Οι “αποκαλύψεις” συνεχίζονται. Ελάχιστοι πλέον αμφιβάλλουν για τους λόγους τών εναντίον μου προσωπικών επιθέσεων. Θέλω, ωστόσο, επί του συγκεκριμένου θέματος να διευκρινίσω ότι η άδεια οικοδομής που με αφορά- όμοια με όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στη συγκεκριμένη περιοχή Κορωπίου- είναι καθ΄ όλα νόμιμη και έχουν καταβληθεί όλα τα σχετικά τέλη που προβλέπονται από την πολεοδομική νομοθεσία. Δεν αποκλείω, στο πλαίσιο των “αποκαλύψεων”, να δουν το φως της δημοσιότητας και “πολεοδομικές παρεκκλίσεις”, αφού, όπως πληροφορούμαι, επί 7 μέρες τώρα και σχεδόν επί 24ώρου βάσεως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, βρίσκονται επί τόπου και “διερευνούν την υπόθεση”. Επίσης διάφοροι άλλοι εντεταλμένοι, ερευνούν σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως ΙΚΑ, υποθηκοφυλακεία, υπηρεσίες Νομαρχίας, Πολεοδομία, κ.λπ. για την ανακάλυψη και άλλων “αξιοποιήσιμων” στοιχείων, ανατρέχοντας μάλιστα σε περιόδους, ακόμη και προ 20 ή 30 ετών. Επαναλαμβάνω ότι τους λόγους που προκαλούν τις δημοσιογραφικές αυτές “αποκαλύψεις”, δεν επιθυμώ να τους σχολιάσω. Η ελληνική κοινωνία μπορεί και να αντιληφθεί και να κρίνει».


Υπουργός υπό προθεσμία

Πλήρως ακάλυπτο άφησε τον υπουργό Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής χθες στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το αν ο υπουργός Απασχόλησης μετά τις νέες εις βάρος του αποκαλύψεις έχει την αξιοπιστία να ολοκληρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αν εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Καραμανλής απάντησε μόνο: «Ξέρω ότι έδωσε κάποιες διευκρινίσεις ο υπουργός». Απέφυγε μάλιστα πεισματικά να απλώσει ομπρέλα προστασίας πάνω από τον κ. Μαγγίνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες η στάση του κ. Καραμανλή δείχνει ότι ο κ. Μαγγίνας είναι πλέον υπουργός υπό προθεσμία και η παραμονή του στην κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τις επικείμενες εις βάρος του νέες αποκαλύψεις οι οποίες παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας- και είναι σε πλήρη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο κ. Καραμανλής επιχείρησε εμφατικά να αποσυνδέσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από το πρόσωπο του κ. Μαγγίνα. Για το θέμα αυτό είπε ότι η εξυγίανση του Ασφαλιστικού είναι μονόδρομος και ότι θα πρόκειται για μια ήπια παρέμβαση σε βάθος χρόνου- ενώ επανέλαβε και τα περίφημα τρία ΔΕΝ, χρησιμοποιώντας πάντα πρώτο πληθυντικό και χωρίς την παραμικρή αναφορά στον υπουργό Απασχόλησης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Άρνηση στην μεταρρύθμιση συνιστά αντιλαϊκή πολιτική… εμείς οφείλουμε στους εργαζόμενους, τους σημερινούς και τις επόμενες γενιές».

«Μηδενική ανοχή». Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως όταν ρωτήθηκε, πάντα σε σχέση με την υπόθεση Μαγγίνα εάν ισχύει η παλαιότερη φράση του περί μηδενικής ανοχής σε σκάνδαλα, ο κ. Καραμανλής διέκοψε τον δημοσιογράφο και τόνισε κατηγορηματικά: «Αυτό ισχύει απόλυτα». Στη συνέχεια ωστόσο επαναλάμβανε μονότονα: «Δεν θα επανέλθω στο θέμα». Χαρακτηριστικό της βούλησης του Πρωθυπουργού να μην καλύψει κατ΄ ουδένα τρόπο τον υπουργό Απασχόλησης είναι ότι συνεργάτες του είχαν προαναγγείλει πως η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στις Βρυξέλλες θα καλύψει και θέματα Ολυμπιακής και Ασφαλιστικού ενώ θα μπορούσε να αποφύγει το ζήτημα περιοριζόμενος σε μια δήλωση στα θέματα της συνόδου κορυφής και μόνον.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “