Φοροαλχημιστές

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κινούνται σαν να ζουν σε άλλη χώρα και να μη βλέπουν ότι η δυσπραγία μαστίζει πλέον όχι μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού- κυρίως μετά τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αντί λοιπόν να ληφθούν μέτρα ανακούφισης, κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουν με τρικ και αλχημείες ένα νέο χαράτσι. Χθες ανακοινώθηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που κρύβει μια μεγάλη παγίδα: θα έχει πλαφόν προς τα κάτω ένα ευρώ το τετραγωνικό, το οποίο θα πληρώσουν και πάλι οι μη προνομιούχοι.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, μετά το πρώτο σοκ, βαθύ προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης- η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των στελεχών της ΔΑΚΕ έχουν προκαλέσει αγωνία σε υπουργούς και βουλευτές που διαπιστώνουν ότι οι προσδοκίες τους για μεγάλες τομές στο Ασφαλιστικό περιορίζονται. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, μετά τα «τραύματα» που έχει υποστεί ο κ. Β. Μαγγίνας, αποφάσισαν να βγάλουν και για το Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Οικονομίας ετοιμάζεται να βάλει ακόμη ένα καρπούζι κάτω από τη μασχάλη και με την ιδιότητα του συναρμόδιου υπουργού να αναλάβει τις τελικές διαπραγματεύσεις πριν από την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο.

ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ μεγάλα κόμματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συσπείρωσης ακόμη και των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους. Ακόμη μία δημοσκόπηση, της Μέτρον Ανάλυσις αυτή τη φορά, εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. στη χειρότερη στιγμή τους την τελευταία πενταετία ενώ αυξάνεται η δύναμη των μικρών κομμάτων. Για το ΠΑΣΟΚ το μόνο ενθαρρυντικό στην κακή συγκυρία είναι ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι μόλις 1,1%.

ΚΑΘΟΛΟΥ… χριστουγεννιάτικο δεν είναι το κλίμα και στον ΣΥΝ. Παρά την άνοδο που φαίνεται να έχει στις δημοσκοπήσεις, η κούρσα για τη διαδοχή έχει ανοίξει τον ασκό της εσωτερικής γκρίνιας. Χθες ο Φώτης Κυβέλης πρόλαβε τον Αλέξη Τσίπρα και ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού. Σίγουρα η μάχη – όπως όλα δείχνουν- δεν θα είναι αναίμακτη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “