Ψάχνοντας πάνε στο Ασφαλιστικό

Σκόπιμη σύγχυση για το Ασφαλιστικό προκαλεί η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη και τα συνδικάτα, αφού κάθε μέρα όλο και περισσότερο δείχνει- όπως παραδέχονται και υπουργοί- να κινείται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Προαναγγέλλειθύελλες, κάνει διάλογο- εξπρές χωρίς να αποκαλύπτει τις προθέσεις της, αφήνει να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων κατά δήθεν «προνομιούχων» και ταυτόχροναδηλώνει ότι δεν θα κάνει επώδυνες ανατροπές. 
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ακόμη και οι πλέον συντεταγμένοι στην κυβερνητική γραμμή, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, καθώς οι αντιδράσεις καθημερινά κλιμακώνονται «για ένα θέμα για το οποίο ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί και πού θα καταλήξει», όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Βασίλη, δώσε μας τις προτάσεις σας έστω σε ένα “μέμο” ανεπίσημα, για να ξέρουμε κι εμείς τι λέμε». Αυτή ήταν παρατήρηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου στον Βασίλη Μαγγίνα την περασμένη Τρίτη, όταν ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές για ενημέρωση στη Ρηγίλλης. Η φωνή του κ. Γιακουμάτου, που ακούστηκε σε πολλούς ως αιχμή του τέως υφυπουργού προς τον νυν υπουργό Απασχόλησης, στην πραγματικότητα εκφράζει το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι προσπαθούν από τα συμφραζόμενα του κ. Β. Μαγγίνα να οδηγηθούν σε συμπεράσματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κορυφαία κομματικά στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την κυβερνητική γραμμή και τις ακριβείς προθέσεις των κ.κ. Β. Μαγγίνα και Γ. Αλογοσκούφη, λένε ότι αυτή η σύγχυση προκαλείται βάσει σχεδίου και εξηγούν: «Το πάθημα στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία μάς έγινε μάθημα. Τότε φέραμε τις δικές μας προτάσεις, προκλήθηκε θύελλα, αναγκαστήκαμε να τις αναμορφώσουμε, να τις στρογγυλέψουμε και αφού η κυβέρνηση εισέπραξε προκαταβολικά όλο το κόστος με το πρώτο νομοσχέδιο, στο τέλος όταν κάναμε τις αλλαγές μάς κατηγόρησαν για φοβική αναδίπλωση».

Αρχή του τέλους. Τα ίδια κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι περισσότερο οδυνηρή από την εμπειρία της κυβέρνησης Καραμανλή στη μεταρρύθμιση για την Παιδεία, ήταν η εμπειρία του Κώστα Σημίτη για το Ασφαλιστικό. «Η γνωστοποίηση της πρότασης Γιαννίτση από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε και λειτουργούμε διερευνητικά σε ένα πεδίο που είναι γεμάτο νάρκες. Διερευνούμε προθέσεις και μετράμε τις αντιδράσεις πριν κινηθούμε. Είναι προτιμότερο να μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε προτάσεις, παρά να μας κατηγορήσουν ότι τα πήραμε όλα πίσω, συμβιβαστήκαμε και τελικά κάνε μια τρύπα στο νερό».

Οι εμπνευστές της τακτικής τού «βλέποντας και κάνοντας» υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή δίνει περιθώρια μεγάλων ελιγμών στην κυβέρνηση. «Δεν βάζουμε τον πήχυ ψηλά, για να αναγκαστούμε να τον χαμηλώσουμε μετά. Τον πήχυ θα τον τοποθετήσουμε εμείς στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας, στο σημείο που πρέπει, αφού πρώτα θα έχουμε μετρήσει ακριβώς το μέγεθος των αντιδράσεων στις αλλαγές που θα κάνουμε», λέει κορυφαίος υπουργός. Όχι σε μετωπική. Άλλο κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει «ότι παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων, η κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη απ΄ ό,τι ήταν την περίοδο Σημίτη να δεχθεί αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αυτό είναι ένα σημαντικό όπλο της κυβέρνησης». Συμφωνεί όμως ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει μετωπική σύγκρουση. Μέσα στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι το τελικό νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή, θα μετρήσουμε ποια είναι τα μέτρα που μπορούν σ΄ αυτή τη φάση να περάσουν χωρίς περιπέτειες».

Πάντως, όλοι όσοι στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υπενθυμίζουν τη φράση του Γιώργου Αλογοσκούφη ότι «το Ασφαλιστικό δεν λύνεται μόνο από μία κυβέρνηση». Τι σημαίνει αυτό; Οι ρυθμίσεις που τελικά θα φτάσουν στη Βουλή θα δίνουν μια ανάσα ζωής στο σύστημα, αλλά δεν θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.

Φοβούνται κλιμάκωση του «αντάρτικου»

Κλιμάκωση του «αντάρτικου» στη Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό φοβούνται σε Μαξίμου και Ρηγίλλης και για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν επιτελικά κομματικά στελέχη, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από το κομματικό επιτελείο με στόχο να «συνετιστούν» οι αντάρτες, δεν έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ αμηχανία προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η οργανωμένη κίνηση των δέκα βουλευτών της περιφέρειας για τη μείωση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες- και μάλιστα αμέσως μετά τα αυστηρά μηνύματα του Πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να είναι η απαρχή για συντονισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών, που θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην εικόνα συνοχής της Ν.Δ.. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα και εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επώδυνα μέτρα για το Ασφαλιστικό, θα γίνουν πιο σκληρές και οι αντιδράσεις των διαφωνούντων.

Θα καταψηφίσει. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γ. Μανώλης έχει πλέον διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι στην περίπτωση που οι κυβερνητικές αλλαγές θα οδηγούν σε μείωση στις κύριες συντάξεις, τότε δεν θα επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης, αλλά θα παραμείνει στη Βουλή και θα καταψηφίσει. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε επιμέρους διατάξεις στη Βουλή, ενώ αναγνωρίζουν ότι ακόμη και μια παραίτηση βουλευτή θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι διαφωνούντες θεωρούν ότι με τις ενστάσεις τους έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα, ενώ υποστηρίζουν ότι από τις δικές τους αντιδράσεις έχει αναδειχθεί το ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη πρόταση για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Π. Τατούλης εκτιμά ότι η κυβέρνηση «δεν θα καταλήξει σε μια μεταρρύθμιση, αλλά σε μια αναμόρφωση του Ασφαλιστικού». Τη διαφωνία του με την τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανοικτά και ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ το Ασφαλιστικό στάθηκε αφορμή για να διαφοροποιηθεί δημοσίως, για πρώτη φορά στη μετεκλογική περίοδο, ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, γνωστοποιώντας ότι θα αντιδράσει έαν με τις κυβερνητικές αλλαγές πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Οι αγρότισσες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εξάλλου, οι δέκα βουλευτές (Μάξ. Χαρακόπουλος, Ιορδ. Τζαμτζής, Γ. Κοντογιάννης κ.ά.) που ζητούν να μειωθούν τα ηλιακά όρια για τη σύνταξη στις αγρότισσες, θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πιεστεί ώστε να στραφεί ο διάλογος και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στην πρότασή τους. Για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν μπει στον χορό των διαφωνούντων, οι τρεις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού (για όρια ηλικίας, συντάξεις και εισφορές) οριοθετούν και τη γραμμή από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση. «Αν αθετήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, τότε η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με τον σκληρό πυρήνα των ψηφορόρων της», είναι το μήνυμα που στέλνει ένα στέλεχος από την ομάδα των δέκα βουλευτών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “