Βαρόμετρο οι αντάρτες

Ο Κώστας Καραμανλής δεν ξέχασε χθες τα περίφημα τρία «δεν». Απέφυγε σκόπιμα να τα επαναλάβει για να μη δεσμευθεί, αφού δεν είναι σε θέση ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί να γνωρίζουν πού θα τους οδηγήσει το κύμα τούς προσεχείς μήνες. Σε συμβιβασμό, σε υποχώρηση ή σε σύγκρουση με βουλευτές και συνδικάτα και νέα προσφυγή στις κάλπες;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανοίγει- αναγκαστικά- το Ασφαλιστικό, το πιο καυτό θέμα της τελευταίας 20ετίας, στην πιο δύσκολη συγκυρία για την ίδια. Διαθέτει μόνο 152 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλοί έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δυναμιτίσουν το κλίμα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Ν.Δ. μετράει πλέον 4 χρόνια διακυβέρνησης, η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής και των κυβερνητικών και κομματικών ακόμη εμφανέστερη. Όσο για τα συνδικάτα, αυτά δείχνουν αποφασισμένα να φτάσουν στα άκρα για την υπεράσπιση των κεκτημένων.

Ο κ. Καραμανλής λοιπόν ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Άλλοτε ρίχνει προειδοποιητικές βολές και άλλοτε μπλοφάρει για να μετρήσει το μέγεθος των αντιδράσεων. Γιατί οι αντιδράσεις μέσα και έξω στο κόμμα του είναι αυτές που θα καθορίσουν το επόμενο βήμα του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “