Σκωτσέζικο ντους με το Ασφαλιστικό

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου από τις γενικευμένες αντιδράσεις που συναντά η κυβέρνηση λόγω της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον κ. Γ. Αλογοσκούφη επεξεργάζεται σχέδιο υπαναχώρησης, το οποίο θα πέσει στο τραπέζι μόλις η πίεση των συνδικάτων κορυφωθεί. Πρόκειται για σχέδιο με οριακές ρυθμίσεις που δίνει μια ανάσα ζωής στο Ασφαλιστικό μέχρι το 2015! Την ίδια ώρα, το σύνδρομο της Μαριέττας Γιαννάκου κυνηγάει τον Βασίλη Μαγγίνα, που έχει μείνει αβοήθητος να μιλάει για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ενώ τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σιωπούν και τον αφήνουν να βγάλει μόνος τα κάστανα από τη φωτιά.

Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι πριν καλά καλά ανοίξει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον εαυτό της, κάνοντας τα ίδια ακριβώς λάθη που έγιναν στην περίφημη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: προκαλεί πανικό, συγκρούεται με κοινωνικές ομάδες, κατεβάζει τον κόσμο στους

Λίφτινγκ στο Ασφαλιστικό μέχρι το 2015, μετά τις αντιδράσεις

δρόμους, προαναγγέλει σκληρά μέτρα και είναι θέμα χρόνου να μείνει χωρίς σύμμαχους. «Δεν αντέχουμε τη μετωπική για το Ασφαλιστικό», διαμηνύουν ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. «Η δεύτερη πράξη αυτού του έργου που παίχτηκε με την Παιδεία ακριβώς πριν από έναν χρόνο- όπως χαρακτηριστικά λέει πρώην υπουργός της Ν. Δ- είναι απολύτως προβλέψιμη: άτακτη αναδίπλωση της κυβέρνησης και η χρέωση του λογαριασμού της αποτυχίας αποκλειστικά και μόνο στον υπουργό».

«Χρειάζεται συστράτευση». «Οι μεγάλες τομές δεν γίνονται από έναν άνθρωπο. Χρειάζεται συστράτευση όλου του πολιτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και για μια μεγάλη περίοδο η στόχευση όλων να είναι η ίδια», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Για μία ακόμη φορά αφήνουμε τον αρμόδιο υπουργό να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού ώστε, εάν αποτύχει, να του χρεώσουμε την πλήρη ευθύνη και να μιλήσουμε για λαθεμένους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς του υπουργού».

Τα δύσκολα για τον υπουργό Απασχόλησης αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στους δρόμους θα διαδέχονται η μία την άλλη. «Φοβάμαι ότι θα εισπράξουμε προκαταβολικά ένα μεγάλο κόστος από όλες τις κοινωνικές ομάδες και στο τέλος, στην καλύτερη περίπτωση, θα ακολουθήσουμε την τακτική Σημίτη (με τον τότε υπουργό κ. Γιαννίτση), δηλαδή θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε μικροαλλαγές στο σύστημα που θα δίνουν ανάσα ζωής», λέει βουλευτής της Ν.Δ. και υπενθυμίζει την πρόσφατη δήλωση Αλογοσκούφη ότι «το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνον από μία κυβέρνηση».

Σταδιακές αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τους νεοεισερχόμενους

Για όλους όσοι έχουν ασχοληθεί με τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη ισχύει μια βασική, απλή αρχή: εάν δεν αλλάξει τουλάχιστον μία από τις τρεις παραμέτρους του συστήματος- χρόνος συνταξιοδότησης, ύψος συντάξεων και ύψος εισφορών – τότε δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση. Υπό αυτή την έννοια, τα τρία προεκλογικά «δεν» του Κώστα Καραμανλή προκαλούν μέγιστο πρόβλημα- και όχι μόνο εσωκομματικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας «μεταρρύθμισης μαϊμού» είναι οι ρητές κατ΄ επανάληψιν δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Μάλιστα, οι κακές γλώσσες στις Βρυξέλλες λένε πως έναντι αυτής της δέσμευσης εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών έκανε λόγο για μια πολιτική ήπιας αλλαγής του Ασφαλιστικού, με συνενώσεις Ταμείων, αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και περικοπή των πρόωρων συντάξεων με κίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Νοικοκύρεμα, εν ολίγοις.

Στροφή και επίθεση. Στη συνέχεια όμως, το υπουργείο Απασχόλησης έκανε στροφή 180 μοιρών αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση πηγαίνει για σαρωτική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Έτσι οι εργαζόμενοι σχημάτισαν την εντύπωση ότι όχι μόνο κινδυνεύουν να εργάζονται μέχρι τα 70 χρόνια, αλλά και ότι συντάξεις και επικουρικά θα περικοπούν μέχρι και 50%! Επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις θα «ακουμπούσαν» ακόμη και τους προ του 1983 ασφαλισμένους.

Αποκορύφωμα ήταν η επίθεση- με φραστικό πρωταγωνιστή τον Θόδωρο Ρουσόπουλο- στα Ταμεία γιατρών, μηχανικών και δημοσιογράφων, με το επικοινωνιακό επιχείρημα πως «αν τα βάλουμε με τους έχοντες, οι υπόλοιποι θα δεχθούν τα μέτρα πιο εύκολα».

Το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να υποστηρίζει ότι υπάρχει έτοιμο πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο, λέει ότι οι βασικές παράμετροι αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις και απέχουν τόσο από την αρχική «σούπα» που προέβαλλε η κυβέρνηση όσο και από τις τρομολαγνικές διαρροές του τελευταίου διαστήματος.

Η χρηματοδότηση. Πρώτος στόχος, σύμφωνα με την Πλατεία Συντάγματος, είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των προϋπολογισμών των επόμενων χρόνων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, κάτι που αποτελεί- σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – δέσμευση της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης μάλιστα φέρεται να λέει πως «εγώ δεν θα κάνω το λάθος του Ρέππα, που πρώτα πήρε 1 δισ. από τον προϋπολογισμό και μετά έκανε μια δήθεν μεταρρύθμιση».

Τα προβλήματα. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους δημοσίους υπαλλήλους- οπότε σε αυτό το Ταμείο δεν θα χρειαστούν σοβαρές παρεμβάσεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στους επαγγελματίες, όπου το όριο συνταξιοδότησης από 35ετία που είναι σήμερα θα πλησιάσει σταδιακά την 40ετία, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη. Και πάλι όμως, όπως σημειώνεται, οι μεταβολές θα είναι σταδιακές- θα αφορούν κυρίως τους νεοεισερχόμενους και μπορεί να μην «ακουμπούν», σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Αυτό που δεν λέει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές δεν απαλλάσσουν τις ερχόμενες γενιές από το βάρος τού να πληρώνουν τους προηγούμενους. Οι νέοι όμως, ως αριθμός ψηφοφόρων, είναι λιγότεροι από τους γηραιότερους και επιπλέον τα ποσοστά της Ν.Δ. σε αυτούς είναι χαμηλότερα!

Το σύνδρομο της Μαριέττας κυνηγάει τον Μαγγίνα

«O κ. Μαγγίνας δεν κάνει προσωπική πολιτική, εφαρμόζει πολιτική της κυβέρνησης». Μ΄ αυτή τη δήλωση η Μαριέττα Γιαννάκου εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Βασίλη Μαγγίνα να βάλει αμέσως στο παιχνίδι όλα τα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης πριν είναι αργά. Στελέχη που έζησαν από κοντά την περιπέτεια της κ. Μ. Γιαννάκου επισημαίνουν τη σιωπή των κορυφαίων υπουργών για το Ασφαλιστικό και θεωρούν ότι άμεσα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι τουλάχιστον έξι βασικά κυβερνητικά στελέχη που έχουν ειδικό βάρος. Τα πρόσωπα αυτά είναι, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος παρ΄ ότι γνωρίζει καλά το Ασφαλιστικό ακόμη δεν έχει μιλήσει, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πρέπει το βάρος να το σηκώνουν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί και από κοινού να έχουν και την ευθύνη στην εξέλιξη αυτού του κρίσιμου θέματος».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “