Ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις

Χωρίς πυξίδα κινείται η κυβέρνηση στην υπόθεση του Ασφαλιστικού. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τηνπροαναγγελία της σκληρής γραμμής, με πρώτο πυροτέχνημα την επίθεση στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, και αμέσως η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό της μπροστά στις ογκούμενες αντιδράσεις.

Αξιωματούχοι της Ν.Δ. διαμηνύουν τώρα προς πάσα κατεύθυνση ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο νομίζουμε και θα υπάρξει συμβιβασμός. Το πρώτο μήνυμα της αλλαγής πλεύσης είχε στόχο τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Ο γραμματέας Πολιτισμού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος δήλωσε σε βουλευτές συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορούμε να ηρεμήσουμε, γιατί ισχύουν πάντα τα τρία “δεν” του Πρωθυπουργού, όπως τα διατύπωσε προεκλογικά.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ

Ο γραμματέας Πολιτισμού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος δήλωσε σε βουλευτές συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορούμε να ηρεμήσουμε, γιατί ισχύουν πάντα τα τρία “δεν” του Πρωθυπουργού, όπως τα διατύπωσε προεκλογικά»

Δηλαδή δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές».

Οι εμφύλιες βολές 
Τη σκυτάλη μιλώντας στον Αθήνα 9,84 πήρε ο πρώην γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απόστολος Σταύρου, ο οποίος είπε ότι αυτά που συζητιούνται στο Ασφαλιστικό αυτή την ώρα δεν είναι θέσφατο ούτε οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι οριστικές θέσεις. «Για ένα προσχέδιο πρόκειται, τίποτε δεν είναι σίγουρο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις πάντως και οι διαρροές από τη Ρηγίλλης με στόχο να πέσουν οι τόνοι δεν σταμάτησαν τις εμφύλιες βολές. Βουλευτές και συνδικαλιστές του κόμματος συνέχισαν να εξαπολύουν- ο καθένας με τον τρόπο του- πυρά εναντίον της κυβέρνησης. Η πρώτη δυνατή βολή ήρθε από τον κ. Γ. Μανώλη, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν θιγούν οι συντάξεις, ενώ ζήτησε οι βουλευτές να παίρνουν μόνο μία σύνταξη κι όχι περισσότερες- όπως δικαιούνται. Ακολούθησε- με τον γνωστό χιουμοριστικό τρόπο του- ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε ότι «πολλές φορές την πατάς από συναδέλφους σου». Η εντύπωση που άφησε ο υπουργός είναι ότι «κάρφωσε» τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με τον δημοσιογραφικό κλάδο μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του. Αργότερα ωστόσο, οι συνεργάτες τού κ. Γ. Σουφλιά διευκρίνιζαν ότι «ο υπουργός μίλησε για τους δικούς του συναδέλφους, τους μηχανικούς».

Αναγγελία θυέλλης 
Περισσότερο επιθετικός ήταν ο πρώην υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος- τον οποίο στη Ν.Δ. αποκαλούν «σκληρό αντάρτη» και ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στα κρίσιμα νομοσχέδια. Όταν ρωτήθηκε λοιπόν εάν η κυβέρνηση χειρίζεται με τον σωστό τρόπο την υπόθεση του Ασφαλιστικού, απάντησε: «Δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα. Έγινε ενδεχομένως μια αναγγελία θυέλλης, δεν είναι τίποτα που να έχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να μας διακατέχει φοβία για τις κάποιες θρυλούμενες συγχωνεύσεις. Δεν το βρίσκω και τόσο επίκαιρο τα Ταμεία τα δικά μας- οι δημοσιογράφοι και οι γιατροί- να μπούμε σε μια τέτοια λογική, δηλαδή χωρίς μελέτη να πάμε σε συγχωνεύσεις. Αλλά και ο κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με αλαζονικό τρόπο και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για ποια πράγματα γίνεται συζήτηση. Με την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι ανήκουν στους προνομιούχους κλάδους διαφώνησαν πολλοί βουλευτές δημοσιογράφοι, με πρώτο τον υφυπουργό κ. Θ. Κασσίμη.

Ενδεικτικές της νέας στάσης της κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους και να εκτονώσει την ένταση ήταν και οι δηλώσεις του κ. Θ. Ρουσόπουλου χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν έχει στο στόχαστρο κανέναν. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης, όπως κάθε κυβέρνηση που ασχολείται με τέτοια θέματα, προσέρχεται σε έναν διάλογο προτείνοντας αλλαγές ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να είναι βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, ενώ επιχείρησε να κλείσει το μέτωπο με την ΕΣΗΕΑ λέγοντας ότι δεν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι είναι προνομιούχοι.


Έκρηξη Μανώλη για τις συντάξεις

ΣΕ ΚΑΒΓΑμεταξύ του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην συνδικαλιστή Γιάννη Μανώλη και του προεδρεύοντος Γιώργου Σούρλα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις αυξήσεις των συντάξεων στο Δημόσιο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. πήρε τον λόγο και ερχόμενος σε συνεχείς αντιπαραθέσεις με τον κ. Σούρλα δήλωσε πως πρέπει οι βουλευτές να παίρνουν μία σύνταξη κι όχι δύο και τρεις όπως συμβαίνει σήμερα.

«Εγώ παίρνω σύνταξη και από τον ΟΤΕ που δούλευα τριάντα δύο χρόνια, θα μπορούσα να παίρνω και συνδικαλιστική, ενώ θα πάρω και βουλευτική», είπε ο κ. Μανώλης, ζητώντας ταυτόχρονα να επανεξεταστεί το μέτρο απονομής συντάξεων σε όσους διετέλεσαν γενικοί γραμματείς υπουργείων επί τριετία, αλλά και σε νομάρχες, δημάρχους και άλλους αιρετούς.

«Επειδή η συγκυρία είναι δύσκολη και για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε εδώ για να σκεφτόμαστε τον κόσμο και να απορρίπτουμε πολλές φορές λογικές, όπως π.χ. ο γραμματέας των υπουργείων σε τρία χρόνια να θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα- δεν είναι σωστά πράγματα αυτά- ή ο δήμαρχος ο οποίος μαζεύει χρόνια είτε έκανε δημοτικός σύμβουλος είτε κοινοτικός σύμβουλος, τρεις διαφορετικές συντάξεις, προτείνωπρέπει και το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος – να μπει στο Σύνταγμα ότι θα υπάρχει μία σύνταξη για όλους, της δουλειάς μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης. «Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο προκλητικές παροχές σε καιρούς λιτότητας», τόνισε ο κ. Μανώλης, προκαλώντας τις απανωτές επιπλήξεις της έδρας γιατί ήταν «εκτός θέματος».

Την ίδια στιγμή πάντως ανοιχτό άφησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης το ενδεχόμενο αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο μισθολόγιο για τους δικαστικούς από 1η Ιανουαρίου 2008. Στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα υπάρχει διάταξη με την οποία ουδείς δημόσιος λειτουργός θα παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί άγριο «ψαλίδι» στους μισθούς των προέδρων των Ανεξάρτητων και των Ρυθμιστικών Αρχών- ο ανώτερος εξ αυτών είναι περίπου 11.000 ευρώ- ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η σχετική διάταξη θα συμπαρασύρει και τον αντίστοιχο μισθό των βουλευτών, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή όσα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Πάντως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος δεσμεύτηκε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν πρόκειται να δεχτούν αύξηση στη βουλευτική αποζημίωση και κάλεσε και τα μέλη των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων να πράξουν ανάλογα.

ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ποικίλλει η σύνταξη των βουλευτών και φτάνει στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο βουλευτής που έχει συμπληρώσει 4 χρόνια θητείας θα πάρει μετά τα 65 περίπου 1.400 ευρώ, έπειτα από 10 χρόνια 3.500 ευρώ και έπειτα από 15 χρόνια 4.200 ευρώ, φτάνοντας στο ανώτατο πλαφόν ύστερα από 17 χρόνια, περίπου 4.500 ευρώ. Οιβουλευτές συνταξιοδοτούνται μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όσοι είχαν εκλεγεί μέχρι το 1990 δικαιούνται σύνταξη όταν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “