«Ανάχωμα» Καραμανλή στο νέο ΠΑΣΟΚ

Η περίοδος χάριτος για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησηςολοκληρώνεται σήμερα. Η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δρομολογεί αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και αναγκάζει την κυβέρνηση να κινηθεί διαφορετικά πριν χάσει οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Έτσι ο Πρωθυπουργός βγαίνει στην πρώτη γραμμή για να χειριστεί ο ίδιος πολιτικά επικοινωνιακά την κρίσιμη αυτή περίοδο προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική που θα δώσει εκ των πραγμάτων στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εκλογή του από τη βάση του κόμματος έπειτα από δύο μήνες μετωπικών συγκρούσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωση. «Είτε είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου είτε εκλεγεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η αντιπολίτευση θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση θα είναι μια αντιπολίτευση έτοιμη να συγκρουστεί μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Η σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση είναι πλέον όρος επιβίωσης για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Είναι λάθος να μπαίνουμε στη συζήτηση ποιος θα είναι ο πιο βολικός αντίπαλος για μας. Κανείς από τους δύο δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε βολικός. Εάν εκλεγεί ο Βενιζέλος θα πρέπει να αποδείξει σύντομα ότι είναι αποτελεσματικός και δυναμικός αρχηγός, επομένως θα κινηθεί επιθετικά για να συσπειρώσει γύρω του το κόμμα. Εάν εκλεγεί ξανά ο Παπανδρέου θα είναι ένας ισχυρός αρχηγός που κατάφερε αφού πέρασε διά πυρός και σιδήρου ύστερα από μια μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Θα είναι λοιπόν δυνατός και στο κόμμα του και στην κοινωνία, διότι πλέον θα έχει κερδίσει την ηγεσία όχι με δαχτυλίδια αλλά με το σπαθί του».

Ο Πρωθυπουργός έδωσε δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το προσεχές διάστημα τόσο χθες όσο και την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή. «Θα είναι παρών σε όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και προσθέτει: «Εάν την Κυριακή ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξασφαλίσουν καθαρή νίκη, από τη Δευτέρα θα υπάρχει τέτοια αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ που κινδυνεύουμε να ξεχάσουν οι πολίτες ότι εμείς κερδίσαμε πριν από δύο μήνες τις εκλογές και έχουμε νωπή εντολή με ορίζοντα τετραετίας».

Και εκτός Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής δεν θα περιοριστεί ωστόσο στις μάχες εντός Βουλής, τις οποίες θεωρεί προνομιακό του πεδίο. «Θα βγει από το Μαξίμου. Θα επισκέπτεται υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Θα προεδρεύει σε συσκέψεις, θα επιθεωρεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κάνει περιοδείες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν προβλήματα», λέει στενός συνεργάτης του και προσθέτει: «Σας θυμίζω ότι η πιο δύσκολη παρτίδα για τη Ν.Δ., που ήταν οι πυρκαγιές, σώθηκε γιατί ο πρωταγωνιστής ήταν ο Πρωθυπουργός. Η παρουσία του στις φλεγόμενες περιοχές και ο τρόπος που κινήθηκε δημιούργησαν ασφάλεια στους πολίτες καθώς κυριάρχησε η εντύπωση ότι η χώρα έχει κυβερνήτη και όχι πρωθυπουργό που προεδρεύει».

Πρώτη κίνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Με ομοβροντία νομοσχεδίων και πολιτικών πρωτοβουλιών που θα δοκιμάσουν τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα υποδεχθεί τον αναβαπτισμένο ή τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη κίνηση, η οποία ενδεχομένως να εκδηλωθεί και μέσα στην εβδομάδα, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, τον οποίο έχει ετοιμάσει εδώ και έναν μήνα ο Προκόπης Παυλόπουλος και βρίσκεται στο συρτάρι του Πρωθυπουργού.

Ορισμένοι στην κυβέρνηση εισηγούνται το θέμα να ανοίξει την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Μετά τον εκλογικό νόμο και πριν από το τέλος του χρόνου μπαίνει μπροστά η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με στόχο να αναδειχθεί ξανά το περίφημο άρθρο 16 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ένα θέμα που διχάζει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το Ασφαλιστικό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τον Μάρτιο το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή.

Εντείνεται ο «ψυχρός πόλεμος» υπουργών κατά του Αλογοσκούφη

Σε ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση εξελίσσεται η παρασκηνιακή διαμάχη υπουργών με τον Γ. Αλογοσκούφη, εν όψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ο Κων. Καραμανλής έχει αναλάβει ρόλο επιδιαιτητή για να μην κορυφωθούν οι κόντρες, την ίδια στιγμή ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας δέχεται βολές και από τον πυρήνα του κυβερνητικού επιτελείου.

Ο «ψυχρός πόλεμος» για τους χειρισμούς του κ. Αλογοσκούφη συνεχίσθηκε αμείωτος και τις προηγούμενες ημέρες που ο υπουργός Οικονομίας απουσίαζε στη Νέα Υόρκη και ήταν κεντρικό πρόσωπο πανηγυρικής εκδήλωσης στη Γουόλ Στριτ. Χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εξακολουθούν να καταγράφονται στις σχέσεις του κ. Αλογοσκούφη με τους κ.κ. Σουφλιά, Παυλόπουλο και Λιάπη, ενώ «αγκάθια» βλέπουν πολλοί στη Ν.Δ. και στις σχέσεις του υπουργού Οικονομίας με τον κ. Θοδ. Ρουσόπουλο, καθώς θεωρεί ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν τον κάλυψε επαρκώς στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ. Σε στάση αναμονής, εξάλλου, φέρεται ότι βρίσκεται ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος περιμένει εάν θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ κανείς στη Ν.Δ. δεν θα χαρακτήριζε «συμμαχικές» τις σχέσεις του κ. Αλογοσκούφη με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Πάγωμα. Όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των εσόδων, μέσα από γενναίες περικοπές δαπανών στα υπουργεία, είναι μια από τις βασικές αιτίες για τις ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά δεν είναι η μοναδική. Ο κ. Αλογοσκούφης βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών συναδέλφων του, όχι μόνο γιατί δυσκολεύεται να κλείσει τον επόμενο προϋπολογισμό, αλλά κυρίως επειδή έχει εκτροχιασθεί ο τρέχων προϋπολογισμός και εξ αυτού του λόγου, όπως λένε, έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες η χρηματοδότηση σε πολλά υπουργεία.

«Υπάρχουν υπουργεία που κινούνται χωρίς κονδύλια από τον περασμένο Αύγουστο και αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και για την προμήθεια αναλώσιμων. Στην πραγματικότητα δεν εκτελείται πια ο προϋπολογισμός…», αναφέρουν στα «ΝΕΑ» κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι για την κατάσταση αυτή έχει ενημερωθεί και το Μαξίμου. Κατά τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στη ροή χρήματος μέσω του προϋπολογισμού προς τις περιφερειακές διοικήσεις και τις νομαρχίες.

Το μεγάλο άγχος για το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, είναι αυτή τη στιγμή ο επόμενος προϋπολογισμός. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει συστήσει στους υπουργούς να περικόψουν όσο το δυνατόν τις δαπάνες τους, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να καταφύγει την προσεχή άνοιξη σε νέα αύξηση του ΦΠΑ, προκειμένου να αντλήσει επιπλέον έσοδα- που κατά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να ανέλθουν στα έξι δισ. ευρώ.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας φέρεται αποφασισμένος τουλάχιστον σε αυτή τη φάση «να μη σηκώσει το γάντι των προκλήσεων» αλλά ούτε και να καμφθεί από τις πιέσεις. «Τέτοιου είδους επιθέσεις το έχει η μοίρα να δέχεται κάθε υπουργός Οικονομίας όταν ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός», αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Αλογοσκούφη. Την ίδια ώρα, αρκετοί στη Ν.Δ. συνδέουν τις βολές κατά του κ. Αλογοσκούφη και με τις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών στο Λεκανοπέδιο, αλλά και τις παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στο κόμμα για την εποχή μετά τον Καραμανλή…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “