Nτέρμπι η Aθήνα με τη Φώφη

Σε ντέρμπι θέλει να μετατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, μια μάχη που μέχρι σήμερα οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι περίπατος για τη N.Δ. λόγω της ισχυρής υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη.

H πρώτη συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά έχει γίνει, αλλά εκείνη έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να αναλάβει το μεγάλο ρίσκο να είναι υποψήφια για τον Δήμο Αθηναίων απέναντι στον Νικήτα Κακλαμάνη ενώ η νίκη της στην υπερνομαρχία θεωρείται δεδομένη
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταλήξει στην απόφαση ότι θα ήταν λάθος το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει από τώρα τα όπλα για τον πρώτο δήμο της χώρας ενώ έχει απορρίψει τις λύσεις για πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, όπως ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ή ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί την τελευταία περίοδο. Έχει αποκλειστεί επίσης η λύση της Άντζελας Γκερέκου η οποία είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. H ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζητεί πλέον πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου, αφού μελέτησε όλες τις δημοσκοπήσεις για τον Δήμο Αθηναίων, έχει καταλήξει αρχικά ότι η Φώφη Γεννηματά είναι το πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει προσδοκίες ακόμη και για ενδεχόμενη αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο. Στελέχη του Κινήματος υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η σημερινή υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιώς συγκεντρώνει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 40% στον Δήμο Αθηναίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συζήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κ. Γεννηματά έχει γίνει αλλά η ίδια προς το παρόν εμφανίζεται μάλλον αρνητική. Διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, για το εάν θα πρέπει να αναλάβει αυτό το μεγάλο ρίσκο ενώ η νίκη της στην υπερνομαρχία θεωρείται δεδομένη. Πάντως οι άνθρωποι που πιστεύουν σ’ αυτό το εγχείρημα και συνομιλούν με την κ. Γεννηματά διαθέτουν σημαντικά επιχειρήματα με τα οποία ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Τα επιχειρήματα. Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι το αξίωμα του υπερνομάρχη είναι ασυμβίβαστο με τη βουλευτική έδρα, επομένως εάν η ίδια επανεκλεγεί υπερνομάρχης σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο διάστημα βουλευτής και υπουργός στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι εάν καταφέρει να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ γύρω της και να πάει τη μάχη στον δεύτερο γύρο θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της ίδιας που θα την καταστήσει για τα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πειστεί η Φώφη Γεννηματά είτε όχι να δώσει τη μάχη της Αθήνας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητεί υποψήφιο που να μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον Νιήτα Κακλαμάνη και να εξασφαλίσει ικανοποιητικό ποσοστό στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρόσφατη δημοσκόπηση για την Αθήνα ο Κώστας Σκανδαλίδης προηγείται όλων των άλλων που είχαν ακουστεί – πλην της κ. Γεννηματά – με ποσοστό 66% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει στη Ρηγίλλης, τα στελέχη της οποίας αυτή την ώρα δείχνουν να καίγονται για την υπερνομαρχία, όπου πιστεύουν ότι θα χάσουν ξανά λόγω της διευρυμένης δυσαρέσκειας στην κοινωνία, είτε με την κ. Γεννηματά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ είτε με κάποιον άλλο.

Τι λένε στη N.Δ. «Είναι προφανές ότι μεγάλο πρόβλημά μας είναι η υπερνομαρχία που για μας είναι δύσκολο στοίχημα να κερδηθεί και εκεί θέλουμε να δώσουμε τη μάχη. Στον Δήμο Αθηναίων όποιον αντίπαλο και να έχει, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα κερδίσει», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση ενδεχομένως καλύτερα να υπάρχει ένας δυνατός αντίπαλος από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα βοηθήσει στη συσπείρωση τη N.Δ. και θα αποφευχθεί η λεγόμενη χαλαρή ψήφος που εμφανίζεται όταν μια νίκη θεωρείται δεδομένη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “