Eνώ μπαίνουν στο ράφι οι μεταρρυθμίσεις

Άρωμα Γαλλίας και στην Ελλάδα φέρνουν οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το βασικό τεστ, ωστόσο, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα γίνει αύριο στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί με φοιτητές, καθηγητές AEI, TEI και Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις αρχές του Μαΐου.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κλείσει έστω μερικά από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει – τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές – το κλείσιμο της ψαλίδας των δύο κομμάτων στο οριακό σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Έτσι, ετοιμάζεται να βάλει στο ράφι τα φιλόδοξα σχέδια των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ.

Το θέμα της ημέρας πάντως είναι η εγκαθίδρυση του γαλάζιου κράτους με τη βούλα και την υπογραφή πλέον της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα του υπουργείου Εσωτερικών. Με τον νέο Κώδικα νομιμοποιούνται όλοι οι διευθυντές οι οποίοι τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια σε θέσεις-κλειδιά. Τώρα πια τα γαλάζια παιδιά – τουλάχιστον του Δημοσίου – πρέπει να είναι ικανοποιημένα από τον κ. Π. Παυλόπουλο.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, «γαλάζιοι», «πράσινοι» και «κόκκινοι» πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τη μεγάλη αύξηση που εμφανίζει η εγκληματικότητα στη χώρα την τελευταία περίοδο. Μια αύξηση που ενοχλεί ακόμη περισσότερο, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, τους λεγόμενους «συντηρητικούς πολίτες» οι οποίοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση της N. Δ θα επέβαλε τάξη και ασφάλεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δήλωσε χθες ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», καθώς τα μηνύματα που παίρνει από όλη τη χώρα για την ασφάλεια των πολιτών είναι ανησυχητικά.

«Ο ΔΡΟΜΟΣ EINAI αυτός που αποφασίζει!», φώναξαν και χθες στη Γαλλία χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν να αποσύρει το αμφιλεγόμενο Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης. Ο σοβαρότατος τραυματισμός ενός 39χρονου συνδικαλιστή από τα γαλλικά MAT, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, δίνει στην κρίση μια νέα, τραγική τροπή και απειλεί να αποδειχθεί μοιραίος για τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “