Έρχονται αποκαλύψεις

«Ο κύκλος της σιωπής έσπασε», δηλώνει στα «NEA» ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για την υπόθεση των υποκλοπών και διαπιστώνει ότι υπάρχει πλέον «σύγκρουση μεταξύ των εμπλεκομένων γιατί ο καθένας θέλει να περιορίσει τη δική του ποινική, αστική, διοικητική και πολιτική ευθύνη».
Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις στο μείζον αυτό σκάνδαλο που κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και τονίζει ότι η κυβέρνηση κινείται σ’ αυτή την ιστορία με δυο αντιφατικά σενάρια και τελικά δεν πείθει.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών φαίνεται να παίρνει δραματική τροπή για την κυβέρνηση. Περιμένετε σύντομα αποκαλύψεις;

Πρόκειται για ένα αποδεδειγμένο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων. Επί της ουσίας δηλαδή ως προς το ποιος και γιατί οργάνωσε τις υποκλοπές πρέπει να πω ότι έχουν ήδη τεθεί με πιεστικό τρόπο όλα τα ερωτήματα και όταν ξέρει να θέτει κανείς τα ερωτήματα βρίσκει και την απάντηση, ιδίως όταν υπάρχει πλέον σύγκρουση μεταξύ των εμπλεκομένων γιατί ο καθένας θέλει να περιορίσει τη δική του ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική, αλλά και πολιτική. Ο κύκλος της σιωπής έσπασε.

Ζητήσατε επανακρόαση του κ. Βουλγαράκη και του κ. Παπαληγούρα και αποστολή των πρακτικών στον τακτικό ανακριτή. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη το προσεχές διάστημα;

Εκκρεμεί κατ’ αρχάς η ακρόαση του κ. Αγγέλου. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποδίδει καρπούς, στηρίζει το έργο της ΑΔΑΕ και δημιουργεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι γίνεται πραγματικά σοβαρή προσπάθεια εντοπισμού της αλήθειας. Όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Μάρτιο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006 πρέπει να νιώθουν πολύ άσχημα, γιατί τώρα γίνονται αυτονόητες ενέργειες που επί ένα ολόκληρο χρόνο παραλείφθηκαν. Έχουν αναδειχθεί πάμπολλα κενά και αντιφάσεις μεταξύ Vodafone – Ericsson, μεταξύ των δύο εταιρειών και της κυβέρνησης, μεταξύ παλαιότερων και νεώτερων δηλώσεων των αρμοδίων υπουργών. Όλα αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν. Θα λάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και μάλιστα πρωτοβουλίες που δεν μπορεί να ανακόψει η πλειοψηφία της Βουλής. H κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται τώρα με καθυστέρηση ότι η πεισματική προσπάθειά της να αποτρέψει την ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της στοίχισε πολιτικά πολύ και προσπαθεί να εμφανιστεί οπαδός του ελέγχου την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη και βεβαίως δεν πείθει. Άλλωστε και τώρα η κυβέρνηση κινείται με δύο αντιφατικά σενάρια: Σύμφωνα με το πρώτο, βρέθηκε μπροστά σε μία μείζονα υπόθεση κατασκοπείας που της προκάλεσε αμηχανία. Σύμφωνα με το δεύτερο η κυβέρνηση είναι θύμα μιας υπόθεσης «εσωτερικής διαπλοκής».
H κυβέρνηση – παρ’ ότι δηλώνει το αντίθετο – φαίνεται να παγώνει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων μετά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Το χειρότερο είναι ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» δεν αποδίδουν κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Απλώς μεταφέρουν πόρους από τον συντελεστή «εργασία» στον συντελεστή «κεφάλαιο». Πρόκειται για επιλογές καθαρά ιδεοληπτικές και ταξικές που ξενίζουν για τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Πρόκειται για τυφλή πολιτική. Ουσιαστικά παρακολουθούμε την ιλαροτραγωδία των μεταρρυθμίσεων που ψηφίζονται, προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις με μεγάλο κοινωνικό κόστος και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. H εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ μένει ανεφάρμοστη γιατί αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων. H διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η κατάργηση του οκταώρου και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών μείωσε απλώς το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά δεν δημιούργησε καμία νέα θέση εργασίας. Το ίδιο το νέο ωράριο των καταστημάτων. H κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων στις τράπεζες θα στραφεί κατά των μεγάλων κρατικών τραπεζών που θα χάσουν σημαντικούς βαθμούς ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις μικρότερες και μεσαίες ιδιωτικές τράπεζες.

Για το Ασφαλιστικό έχετε καταλήξει στο ΠΑΣΟΚ ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης;

Θέλει να τρομοκρατήσει τον κόσμο με υπαινιγμούς και έμμεσες απειλές που προετοιμάζουν το έδαφος μιας νομοθετικής επίθεσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικο, αλλά πολιτικά ανόητο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Ζητήσαμε να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να μας πουν επίσημα και καθαρά τη θέση της κυβέρνησης. Ζητήσαμε να σεβαστεί και να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στο IKA και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ζητήσαμε να λειτουργήσει επιτέλους η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να εκπονηθούν επίκαιρες και σοβαρές μελέτες γιατί χωρίς αυτές ό,τι λέγεται είναι απλώς επιπόλαιο και ερασιτεχνικό.

Έπεσαν στον λάκκο που έσκαψαν
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ εφάμιλλο της παραπομπής του A. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει ο κ. Βενιζέλος την υπόθεση της απογραφής και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έπεσε μέσα στον λάκκο που έσκαψε για το ΠΑΣΟΚ».

Η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την περίφημη απογραφή, η οποία ουσιαστικά ακυρώθηκε με την πρόσφατη απόφαση της Eurostat για τις αμυντικές δαπάνες.

H απογραφή είναι το στρατηγικό λάθος του κ. Καραμανλή. Πρόκειται για ένα πολιτικά εγκληματικό λάθος εφάμιλλο της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989. Ο κ. Καραμανλής με εκτελεστή τον κ. Αλογοσκούφη έκανε κάτι πολύ απλό. Θέλησε να επιβαρύνει αναδρομικά τα έτη οικονομικής διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ για να ελαφρύνει πολιτικά τα έτη οικονομικής διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας. H κυβέρνηση έπεσε έτσι στον λάκκο που έσκαψε για το ΠΑΣΟΚ. H συνειδητή επιδείνωση των λογιστικών στοιχείων έχει πραγματικές δυσμενείς οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις. Αφαιρεί εισόδημα από τα νοικοκυριά, ανακατανέμει τον εθνικό πλούτο σε βάρος των ασθενέστερων, λειτουργεί με τρόπο κοινωνικά άδικο και ταξικό, ακυρώνει τη θεωρία της «ήπιας προσαρμογής» και του «κοινωνικού κέντρου» πίσω από την οποία κρύφτηκε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής.

Δεν περιμένουμε το αυτογκόλ της N.Δ.
«Δεν περιμένουμε η N.Δ. να χάσει με αυτογκόλ», λέει ο πρώην υπουργός.

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα N.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως άλλοι δείκτες όπως η καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και η παράσταση νίκης όπου η υπεροχή της N.Δ. είναι ακόμη μεγάλη.

Το δεύτερο ημίχρονο της τετραετίας αρχίζει με πολύ καλούς οιωνούς για το ΠΑΣΟΚ και πολύ κακές συνθήκες για τη N.Δ. Δεν περιμένουμε να χάσει η N.Δ. με αυτογκόλ. Σχεδιάζουμε και προωθούμε ενεργητικά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με έναν συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο και με νέες προγραμματικές προτάσεις.

Συμφωνείτε με τη νέα σκληρή αντιπολιτευτική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου;

Παρακολουθείτε φαντάζομαι τη στάση μου από το 2004. Είμαι υπέρ μίας δυναμικής και ταυτόχρονα τεκμηριωμένης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης που στέλνει στους πολίτες το μήνυμα της ιδεολογικής καθαρότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας, της ιστορικής αυτοσυνειδησίας και της πολιτικής υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης.

Ποιος είναι ο πήχυς του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

Οι συσχετισμοί του 2002 συνιστούν αναμφίβολα έναν δείκτη που θέλουμε να υπερβούμε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “