H συγκάλυψη προδίδει συνενοχή

Είναι αδύνατον η οικονομία να αντέξει τις παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση για το 2007 γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, δηλώνει ο κ. Γ. Παπαντωνίου και εκφράζει την εκτίμηση ότι «εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή για την οικονομία».

Ο πρώην υπουργός εκφράζει την οργή του – για την «άθλια ιστορία» που στήθηκε εναντίον του με την υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς – αλλά και την ικανοποίησή του για την ηθική δικαίωσή του. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να παγιώσει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις έναντι της N.Δ., ωστόσο για να γίνει αυτό θεωρεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζεται να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Τέλος μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών χαρακτηρίζει ύποπτη την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει με απόλυτη μυστικότητα τη δικαστική έρευνα και τονίζει με έμφαση ότι «η συγκάλυψη προδίδει συνενοχή».

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει μειωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί ωστόσο να προηγείται του κ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Τι χρειάζεται να αλλάξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση του ηγετικού του προφίλ;

Ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός πάντα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτού του είδους τις αξιολογήσεις. Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, βρισκόμαστε σε μια σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό αντανακλάται στην πρόθεση ψήφου και σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Αργά ή γρήγορα, η βελτίωση θα καταγραφεί και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε προβάδισμα και τείνει να το παγιώσει.

Πάντως, οι πρόσφατες εμφανίσεις του στη Βουλή φαίνεται να ικανοποιούν όλους στο ΠΑΣΟΚ. Αρκεί αυτό;

Είναι μια θετική εξέλιξη. Σίγουρα, όμως, δεν αρκεί. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει ταχύτερα πολιτικά ανακλαστικά και δυναμικότερο βηματισμό. Κυρίως, πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις του καταθέτοντας μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το πρώτο απαιτεί τη διαμόρφωση μικρότερων οργάνων και αποτελεσματικότερου οργανωτικού σχήματος. H προγραμματική πρόταση προϋποθέτει σοβαρή συλλογική δουλειά από επιστήμονες και πολιτικά στελέχη. Το νέο βιβλίο μου αποτελεί τη δική μου συμβολή σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια.

H «αχίλλειος πτέρνα» ωστόσο της κυβέρνησης Καραμανλή παραδέχονται όλοι ότι είναι η οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αλογοσκούφης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις και καλύτερες ημέρες το 2007. Είναι εφικτός στόχος αυτός για την κυβέρνηση;

Δεν το νομίζω. Αν δοθούν παροχές, θα είναι αναντίστοιχες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της N.Δ., θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση της οικονομίας. Τα τελευταία δύο χρόνια διευρύνθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μειώθηκαν οι ρυθμοί τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε από 4,5% που είχε φθάσει επί ημερών του ΠΑΣΟΚ σε λίγο πάνω από 3% έναντι κυβερνητικού στόχου 5%. Από πού θα χρηματοδοτηθούν οι ελαφρύνσεις και παροχές που υπόσχεται ο κ. Αλογοσκούφης; Πώς μπορούν να γίνουν πιστευτές νέες υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» από μια αποδεδειγμένα αναξιόπιστη κυβέρνηση;

Έχετε καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτά που έχετε ακούσει μέχρι τώρα, ποιοι τελικά κρύβονται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών;

Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Είναι, βέβαια, αναμφίβολο ότι πρόκειται για μια πολύ σκοτεινή και δύσοσμη υπόθεση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε να τη συγκαλύψει. H απόλυτη μυστικότητα με την οποία περιέβαλε τη δικαστική έρευνα είναι ύποπτη. H απόκρυψη αφορούσε τα θύματα – μεταξύ των οποίων και εμένα -, τα πολιτικά κόμματα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αρμόδια Ελεγκτική Αρχή και τα MME. Όσους, δηλαδή, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας. H συγκάλυψη προδίδει συνενοχή.

Γι’ αυτό και το όλο θέμα φαίνεται να προκαλεί τόσο εκνευρισμό στον κ. Καραμανλή, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Να μου ζητήσει συγγνώμη η κυβέρνηση
«TA KYBEPNHTIKA στελέχη είναι έκθετα και πρέπει να μου ζητήσουν συγγνώμη, διότι αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας», λέει ο κ. Γ. Παπαντωνίου.

H απόφαση του δικαστηρίου για όσα έγραψε εναντίον σας η «Liberation» ήταν για εσάς μια δικαίωση. Γιατί όμως επιτεθήκατε με τόση δριμύτητα στην κυβέρνηση;

Αναμφίβολα ήταν μια ηθική ικανοποίηση για μένα. Με ενέπλεξαν σε μια άθλια ιστορία, η οποία στηρίχθηκε στις συκοφαντίες ενός προφυλακισμένου υπόδικου για διαφθορά. Ήταν όμως και ηθική καταδίκη για όλους όσοι αναπαρήγαγαν τόσο καιρό αυτές τις αθλιότητες, παροτρύνοντας μάλιστα τα ελληνικά MME να προβάλουν αυτά που έγραψε η «Liberation»! Θλίβομαι πραγματικά για αυτές τις πρακτικές. Ποτέ δεν διανοήθηκα να χρησιμοποιήσω τέτοια μέσα για να πλήξω κάποιον πολιτικό αντίπαλο. Τα κυβερνητικά στελέχη είναι έκθετα για τη στάση τους και το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν συγγνώμη, αντί να ψελλίζουν ανακρίβειες και υπεκφυγές. Θέλω να ελπίζω ότι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα θέσει τέρμα στην αδιέξοδη και επιζήμια για τον τόπο εκστρατεία λασπολογίας της N.Δ.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου πορευόμαστε και τον στηρίζουμε για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές

TH ΣΑΦΗ στήριξή του στον Γ. Παπανδρέου εκφράζει ο Γιάννος Παπαντωνίου και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να δώσει μάχες, εντός και εκτός Βουλής, για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Αύριο παρουσιάζεται το νέο σας βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο απολογισμού, όπως ήταν για παράδειγμα και το βιβλίο του Κώστα Σημίτη;

Το βιβλίο μου αξιοποιεί τις εμπειρίες της κυβερνητικής μας θητείας, αλλά αναφέρεται στο αύριο. Αυτός είναι εξάλλου και ο τίτλος του: «Το επόμενο βήμα». Περιλαμβάνει προτάσεις, θέσεις και ιδέες για την Ελλάδα της επόμενης 10ετίας. Μιλάει για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, τη Δημόσια Διοίκηση, το κοινωνικό κράτος, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις. Μιλάει για την οικονομία της γνώσης, το νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται και τον ρόλο της χώρας μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ελπίζω να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και να βοηθήσει το κόμμα μου στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματός μας. Στόχος μου είναι να μιλήσω πολιτικά, γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα και τα οποία η σημερινή νεοσυντηρητική κυβέρνηση δεν υλοποιεί.

Λέτε ότι αναφέρεστε στο αύριο και είστε μάχιμος πολιτικός. Ωστόσο, δεν συμμετέχετε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και δεν είστε μέλος της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου.

Μάχιμος είναι αυτός που προσφέρει. Είμαι βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και αγωνίζομαι για το κόμμα και την παράταξή μας. Όταν αγαπάς την παράταξη στην οποία ανήκεις και τις ιδέες στις οποίες πιστεύεις, μπορείς να είσαι δημιουργικός από οποιαδήποτε θέση.

Δηλαδή έχετε αποφασίσει ότι σε αυτές τις εκλογές θα στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Ασφαλώς και αυτό το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, με τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή και τα MME. Όταν διατυπώνω προτάσεις ή προβληματισμούς, το κάνω για να βοηθήσω, όχι για να αμφισβητήσω. Με τον Γιώργο Παπανδρέου πορευόμαστε και τον στηρίζουμε για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Λένε όμως ότι το ταγκό θέλει δύο…

H αποτελεσματική αντιπολίτευση θέλει ακόμα περισσότερους…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “