... και ο Kαραμανλής σχεδιάζει δεξιά στροφή

«Κλίνατε επί δεξιά». Αυτή θα είναι – σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου – η απάντηση της κυβέρνησης στις ιδιαίτερα αρνητικές δημοσκοπήσεις που έχουν προκαλέσει πανικό στη Νέα Δημοκρατία, ακυρώνοντας την επετειακή… ικανοποίηση για τα δύο χρόνια του κόμματος στην εξουσία.

Τα χαμόγελα στα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία έχουν παγώσει από την περασμένη Παρασκευή οπότε πληροφορήθηκαν τα κακά μαντάτα που έφερναν δύο νέες δημοσκοπήσεις: επιβεβαίωναν το κλείσιμο της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ – N.Δ. στην πρόθεση ψήφου, αλλά και την αισθητή μείωση του άνετου προβαδίσματος που απολάμβανε ώς τώρα ο κ. Καραμανλής έναντι του κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.
Κορυφαία στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. K. Καραμανλής θα ενδώσει σε πιέσεις βουλευτών και συνεργατών του για δεξιά στροφή. Το επιχείρημα όσων εισηγούνται αυτή την πολιτική είναι ότι η N.Δ. εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση επειδή οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος είναι δυσαρεστημένοι και πρέπει να βρεθούν τρόποι να έρθουν ξανά κοντά στο κόμμα.

Πόλωση και ρουσφέτια

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Παροχές και ρουσφέτια στους δικούς μας και κλίμα πόλωσης με το ΠΑΣΟΚ», όπως χαρακτηριστικά λέει βουλευτής που διαφωνεί με αυτή την τακτική και πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν σώθηκε ικανοποιώντας τα χατίρια της βάσης του. Τονίζει δε ότι αν ο Πρωθυπουργός υποκύψει στην εύκολη λύση της «δεξιάς στροφής», οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι χειρότερες διότι ουσιαστικά «θα παραδώσει αμαχητί τον μεσαίο χώρο στο ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης όπως την εισπράττουν τα στελέχη της N.Δ. από τις εκλογικές τους περιφέρειες. «Πολύ νωρίς μας χτυπούν τα καμπανάκια. Δυο χρόνια μετά την πανηγυρική νίκη μας, ουσιαστικά οι πολίτες μάς διαμηνύουν πως αν συνεχίσουμε έτσι η 8ετία που ονειρευόμαστε θα μείνει όνειρο», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της N.Δ., μεταφέροντας ταυτόχρονα το βαρύ κλίμα που εισέπραξε στην περιφέρειά του. «Έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο. Να μας κατακρίνουν και οι δικοί μας και οι άλλοι», πρόσθετε χαρακτηριστικά.

Λάθη και παραλείψεις

Στελέχη της Ρηγίλλης υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη καμπή. Από τη μια βλέπει τη δημοτικότητά της στις δημοσκοπήσεις να καταρρέει έπειτα από δύο χρόνια λαθών και παραλείψεων και από την άλλη δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την κρίση. «Μια αισιόδοξη αντιμετώπιση αυτών που μας συμβαίνουν θα μπορούσε να είναι ότι βρισκόμαστε στη μέση της θητείας μας με πολλά ανοιχτά μέτωπα και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι αναμενόμενα», λέει βουλευτής της N.Δ. και προσθέτει: «H αισιοδοξία όμως προϋποθέτει ότι υπάρχει σχέδιο για την επόμενη διετία. Με απλά λόγια θα πρέπει να ξέρουμε με ποιο τρόπο να μαζέψουμε όσα υποσχεθήκαμε και να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ξανά».

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ωστόσο παραδέχονται ότι σχέδιο αυτή την ώρα δεν υπάρχει και εξηγούν: «Είχαμε επενδύσει πολλά στο όχημα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως τώρα γίνεται μπούμερανγκ διότι ο τρόπος που χειριστήκαμε τις εργασιακές σχέσεις, τα φορολογικά θέματα, την αγορά και το Ασφαλιστικό, πέρασε στη συνείδηση των πολιτών ως πρόθεσή μας να πάρουμε αντιλαϊκά μέτρα».

«Ενέσεις αισιοδοξίας» από τον Καραμανλή
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα «ενέσεις αισιοδοξίας» στην επετειακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής θα κάνει αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης τα δυο τελευταία χρόνια, θα πει ότι έχει δρομολογηθεί μια νέα περίοδος για τη χώρα, ενώ θα δηλώσει με έμφαση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν διότι είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, ενώ θα καλλιεργήσει προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. K. Καραμανλής στο εξής θα αναδείξει με κάθε τρόπο το φιλολαϊκό προφίλ, το οποίο τον βοήθησε στην άνοδό του στην εξουσία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “