Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “

Άρχισαν τα όργανα στη N.Δ. Μόλις δύο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό κομματικά στελέχη και βουλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ενώ δύο πρώην στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού – ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιάννης Μανώλης – άρχισαν αντάρτικο αμφισβητώντας ανοιχτά τις επιλογές του προέδρου.

Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κατηγόρησε το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ότι δεν τον ήθελε στην κυβέρνηση
H πιο ηχηρή αντίδραση στην πρόθεση του Πρωθυπουργού να προτείνει για γραμματέα του κόμματος τον Ελ. Ζαγορίτη ήρθε από τον βουλευτή και παλιό συνδικαλιστή Γιάννη Μανώλη, ο οποίος προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για το ύπατο κομματικό αξίωμα εξαπολύοντας βολές στην ηγεσία – ότι με την επιλογή Ζαγορίτη θέλει να αποδυναμώσει την αυτόνομη φωνή του κόμματος και να το καταστήσει ουραγό των κυβερνητικών αποφάσεων. Είναι ενδεικτική η απάντηση του βουλευτή όταν ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα. «Θα είμαι υποψήφιος διότι δεν μου αρέσει να εκλέγεται γραμματέας προτού στηθεί η κάλπη» είπε χαρακτηριστικά, και εξήγησε: «Αν θέλουμε δηλαδή ένα κόμμα που να ταυτίζεται με την κυβέρνηση σε απόλυτο βαθμό, δεν με ενδιαφέρει. Αν όμως υπάρχει ή είναι ένα κόμμα που να έχει αυτονομία, να συνδέεται με την κοινωνία και να πιέζει για λύσεις, τότε με ενδιαφέρει». Στελέχη της N.Δ. εκτιμούν ότι η κόντρα Μανώλη με το κόμμα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις προσεχείς ημέρες, καθώς ο Γ. Μανώλης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη δήλωση Μεϊμάρακη προς τους συνεργάτες του ότι για τη θέση του γραμματέα έχει προβάδισμα ο Ελ. Ζαγορίτης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας – σήμερα συναντάται με τον Πρωθυπουργό K. Καραμανλή – όταν ρωτήθηκε για τον διάδοχό του είπε ότι «είναι πολλοί οι ικανοί και οι άξιοι και όλοι είναι φίλοι. H διαδικασία είναι ελεύθερη και ανοιχτή. Πιστεύω ότι ο Λευτέρης έχει το προβάδισμα». Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξοι βουλευτές που λένε ότι ο Γ. Μανώλης στο τέλος είναι πιθανό να αποσύρει την υποψηφιότητα ή να μην την καταθέσει επισήμως, προκειμένου να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό με τον οποίο τον συνδέει φιλία από παλιά.

Γιάννης Μανώλης. Ηχηρή αντίδραση στην πρόθεση του Πρωθυπουργού να προτείνει για γραμματέα τον Ελ. Ζαγορίτη
H δεύτερη… έκρηξη ήλθε από τον πρώην εκπρόσωπο της N.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, δηλαδή τους Θ. Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου, ότι δεν τον ήθελαν στην κυβέρνηση. «Δεν ήταν έτοιμο το περιβάλλον να δεχθεί την παρουσία μου» είπε με έμφαση, ενώ μετέφερε το κλίμα πίκρας και απογοήτευσης που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πράγματι, η σιωπή των βουλευτών για τις επιλογές του Πρωθυπουργού κράτησε μόνο μία ημέρα. Από χθες η γκρίνια στα πηγαδάκια ήταν έντονη. Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι βουλευτές της περιφέρειας, ιδιαίτερα εκείνοι που είδαν συναδέλφους τους στον ίδιο νομό να παραμένουν στην κυβέρνηση. Πολλοί από αυτούς απειλούν με «λευκή απεργία», που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπερασπίζονται τις επιλογές της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής.

Πάντως ο Πρωθυπουργός έχει ακόμη μερικές τοποθετήσεις να κάνει τις προσεχείς ημέρες και οι νέοι βουλευτές ελπίζουν αυτή τη φορά να τους θυμηθεί. Μένει να τοποθετηθεί ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι δύο αναπληρωτές του – ενδέχεται να είναι οι X. Ζώης και K. Τασούλας – καθώς και οι θέσεις του προέδρου της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του εισηγητή της πλειοψηφίας για το Σύνταγμα.

«Θα τα πούμε στην αρένα της B’ Αθηνών»
ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ προσλαμβάνει η κόντρα του απελθόντος υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου με το Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε σαφές ότι με κάθε ευκαιρία θα ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τις επιλογές της, ενώ κατηγόρησε ανοιχτά, χωρίς να τον κατονομάσει, τον κ. Θ. Ρουσόπουλο ότι βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha είπε ότι έγιναν λαθεμένες εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό για το έργο του, τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα και στρατιώτης της παράταξης και πρόσθεσε ότι «υπερασπίστηκε στην πρώτη γραμμή, ως μη όφειλε, την κυβέρνηση για τον βασικό μέτοχο, το Σινούκ και την απογραφή του κ. Αλογοσκούφη». Νωρίτερα, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος φέρεται να διεμήνυσε με νόημα μέσω συνεργατών του στον υπουργό Επικρατείας: «Θα συναντηθούμε στην αρένα της B’ Αθηνών». H αντίδραση του κ. Θ. Ρουσόπουλου ήταν έντονη, νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για τις αιχμές που διατυπώνει από προχθές εις βάρος του ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Διεμήνυσε στον πρώην υπουργό ότι δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τις επιλογές του Πρωθυπουργού, κάνοντάς του σαφές ότι η απόφαση για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Απασχόλησης ήταν του κ. Καραμανλή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση – λένε βουλευτές της N.Δ. -, αυτή η κόντρα θα έχει μεγάλη συνέχεια καθώς ο κ. Θ. Ρουσόπουλος στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος στη B’ Περιφέρεια Αθηνών στην οποία εκλέγεται ο πρώην υπουργός Απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου χρεώνει στον κ. Παναγιωτόπουλο αδυναμία συνεργασίας με τους υφυπουργούς του στο ίδιο υπουργείο (κ.κ. Αγγελόπουλο και Γιακουμάτο) αλλά και ότι κρατούσε αποστάσεις από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις Αλογοσκούφη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ του. Σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνσή του έπαιξαν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και οι αποπομπές συνεργατών του (του υποδιοικητή του IKA N. Γερασίμου και του διοικητή του ΟΕΚ Αγ. Οικονομόπουλου), την ευθύνη για την τοποθέτηση των οποίων είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “