ΦΟBΟYNTAI ΔIAPXIA

Συγκυβέρνηση Καραμανλή – Ντόρας και σαφή δεξιά στροφή με στόχο τον περιορισμό διαρροών προς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη έφερε ο χθεσινός ανασχηματισμός, ο οποίος κυοφορήθηκε επί εννέα μήνες και υπήρξε αποτέλεσμα πολλών συμβιβασμών.

Αποτέλεσμα ήταν να αποκλεισθούν από κυβερνητικές θέσεις όλοι οι νέοι βουλευτές, με το επιχείρημα ότι εάν έμπαιναν ένας ή δύο θα υπήρχε αντίδραση των… υπολοίπων. Κύρια χαρακτηριστικά τού νέου κυβερνητικού σχήματος:
* Ο αθηνοκεντρικός του χαρακτήρας, αφού 11 από τους 19 υπουργούς εκλέγονται στην Αθήνα, γεγονός το οποίο δείχνει και το άγχος του Πρωθυπουργού για τη ραγδαία μεταστροφή του εκλογικού σώματος στο Λεκανοπέδιο.

* H συμφωνία Καραμανλή – Βουλγαράκη για «απόδραση» του τελευταίου από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Απομάκρυνση που ικανοποιεί την οργή της κοινής γνώμης για τους λανθασμένους χειρισμούς τής κυβέρνησης στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και προσγειώνει τον κ. Βουλγαράκη στα «μαλακά» του υπουργείου Πολιτισμού.

Τους τηλεφώνησε

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε χθες να κάνει τα τηλεφωνήματα σε όλους τους υπουργούς του – ακόμα και τους «κομμένους», εκτός του Μολυβιάτη -, εμφανίσθηκε σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του απολογητικός και με διάθεση αυτοκριτικής ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας, κυρίως για τη σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επέμεινε ωστόσο στην αναγκαιότητα των «μεταρρυθμίσεων», υποστηρίζοντας ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρξει νέα ώθηση σε αυτόν τον τομέα.

Ο Πρωθυπουργός τήρησε τελικά την υπόσχεσή του προς την Ντόρα Μπακογιάννη και της ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών παρά τις αντιδράσεις ορισμένων καραμανλικών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η είσοδός της στο πλέον προβεβλημένο υπουργείο – σε μια δύσκολη μάλιστα στιγμή για την κυβέρνηση – ουσιαστικά δημιουργεί κινδύνους διαρχίας, ενώ αποτελεί βήμα ενίσχυσης του αρχηγικού προφίλ της.

Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σηματοδότησε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην υπουργοποίηση της κυρίας Μπακογιάννη, πέραν των αρμοδιοτήτων της στο υπουργείο Εξωτερικών. Έκανε σαφές μάλιστα ότι η κυρία Μπακογιάννη αναλαμβάνει έναν αναβαθμισμένο ρόλο «στη νέα διακυβέρνηση», ενώ πλέκοντας το εγκώμιο της υπουργού επικαλέστηκε τις δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες «θα αφιερωθεί με όλες τις δυνάμεις της στην ενίσχυση του κυβερνητικού έργου και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει».

Βουλευτές της N.Δ., πάντως, υποστηρίζουν: «H κ. Ντόρα Μπακογιάννη τα τελευταία χρόνια τήρησε όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον κ. K. Καραμανλή για ενεργό στήριξη σε όλες τις αποφάσεις του και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για ανταπόδοση από τον ίδιο ώστε να μη βρει απέναντι στο άμεσο μέλλον τη δήμαρχο».

H δεξιά στροφή της κυβέρνησης Καραμανλή ορίζεται με την τοποθέτηση του κ. B. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης – κίνηση με πολλές αναγνώσεις και άλλους τόσους συμβολισμούς. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα στη σκληρή κομματική του βάση πως παραδίδει «την τάξη και την ασφάλεια της χώρας» σε ένα πρόσωπο που ανήκει στη λεγόμενη παραδοσιακή Δεξιά.

Πόνταρε στη δημοτικότητα

Αν η μετακίνηση της κυρίας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν έκπληξη, μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η μετακίνηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το πιο κρίσιμο υπουργείο τον δεύτερο σε δημοτικότητα υπουργό του, εκτιμώντας ότι σε αυτό το υπουργείο απαιτούνται και επικοινωνιακοί χειρισμοί για τη διαχείριση των κρίσεων και των προβλημάτων. Προβλήματα τα οποία είναι σίγουρο ότι θα εμφανισθούν και θα αναδειχθούν από το ΠΑΣΟΚ μετά την μετακίνηση του κ. N. Κακλαμάνη.

Έκπληξη αποτέλεσε και η μετακίνηση του ισχυρού γραμματέα του κόμματος, του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Άμυνας. Υπουργείο το οποίο δεν ήταν στα σχέδια και τις επιδιώξεις του γραμματέα, αλλά με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να το αρνηθεί. Έτσι, εγκαταλείπει το κόμμα και στη θέση του, όπως όλα δείχνουν, θα εκλεγεί ο στενός φίλος τού K. Καραμανλή, ο Ελ. Ζαγορίτης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μετά τον κ. Ευάγγ. Μεΐμαράκη, το κόμμα – τουλάχιστον για μία περίοδο – δεν θα είναι ούτε η εμπροσθοφυλακή στην προαναγγελία σκληρών μέτρων, αλλά ούτε και πεδίο αμφισβήτησης επιλογών του Μαξίμου και της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “