Eπιμένει για τη μονιμότητα

Επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλος ότι δεν απειλείται το καθεστώς της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί οποιοσδήποτε.

Αντίθετα υποστηρίζει ότι στόχος του Πρωθυπουργού, με όσα πρότεινε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι να «μπει τάξη στη Δημόσια Διοίκηση» και να διευκολυνθεί η επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων που έχουν ή θα έχουν στο μέλλον συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι οι προσλήψεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, «με τον Νόμο Πεπονή». Ως προς τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους τονίζει ότι όσοι ζητούν νέες ρυθμίσεις μέσω Συντάγματος «ψαρεύουν σε θολά νερά». Το Σύνταγμα, όπως έχει σήμερα, δεν εμποδίζει σε τίποτα την Πολιτεία να αλλάξει τις σχέσεις τής Εκκλησίας με το Κράτος συμπληρώνει.
Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη λεγόμενη «μερική άρση της μονιμότητας», που προωθείτε στο Δημόσιο;

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του άναρχου και κομματικού τρόπου με τον οποίο έκαναν τις προσλήψεις οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε μια μεγάλη κατηγορία υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παράλληλα, δηλαδή, με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αυτοί οι υπάλληλοι θα μείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή ώς το τέλος της σταδιοδρομίας τους.

Γι’ αυτούς δεν προβλέπεται, τουλάχιστον ρητώς, ότι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις. Και πολύ περισσότερο, δεν προβλέπεται η ψήφιση εκτελεστικού νόμου με τον οποίο καθορίζεται η σταδιοδρομία την οποία έχουν να διανύσουν. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται «στον αέρα». Ακριβώς για να υπάρχει εξορθολογισμός του καθεστώτος των υπαλλήλων στο σύνολό τους και επειδή υπάρχει αυτή η έλλειψη, η πρόταση του Πρωθυπουργού λέει ότι κατά την αναθεώρηση θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και να έχουν οργανικές θέσεις οι υπάλληλοι αυτοί και βεβαίως να προβλεφθεί, με ρητή νομοθετική ρύθμιση, ποια είναι η εξέλιξή τους.

Οι νέοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι θα μπορούν να προσλαμβάνονται, τι ποσοστό θα κατέχουν στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί αυτό ακόμα δεν είναι σαφές. Κάποιοι επιμένουν ότι, σταδιακά, το ποσοστό των υπαλλήλων αορίστου χρόνου θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο των μονίμων…

Είναι σαφές ότι ο θεσμός της μονιμότητας, και κατ’ επέκταση των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, ουδόλως θίγεται από την πρόταση αναθεώρησης. Όπως επίσης είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ένα τέτοιο ποσοστό.

Θα συμμερίζεστε ωστόσο τους φόβους εκείνων που λένε ότι οι προσλήψεις των υπαλλήλων αορίστου χρόνου είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης για διορισμούς ημετέρων, το οποίο μπορεί να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην Πλατεία Κλαυθμώνος…

Σήμερα δεν συμμερίζομαι καθόλου τους φόβους αυτούς. Θα είδατε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού σαφώς λέει ότι οι προσλήψεις εκείνων οι οποίοι θα υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα γίνονται πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ. Σήμερα ανησυχούν δήθεν κάποιοι, επειδή μπαίνουν σε τάξη, με όρους διαφάνειας, τα θέματα των προσλήψεων και της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων στο σύνολό τους; Και δεν ανησυχούσαν τόσα χρόνια, όταν γίνονταν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσλήψεις από το «παράθυρο».

Λέτε ότι και αυτές οι προσλήψεις θα γίνονται από το ΑΣΕΠ. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις των μονίμων ή με συνοπτικές διαδικασίες που θα αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για ρουσφέτια;

Με τις διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή ο N. 2190/1994, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή με βάση τον Νόμο Πεπονή, για να το θυμίσω σε εκείνους που σήμερα «ανησυχούν».

Είναι αληθές ότι διαφωνήσατε με άλλα κυβερνητικά στελέχη αλλά και με τον κ. B. Μεϊμαράκη όσον αφορά αυτόν τον τρόπο προσλήψεων;

Δεν διαφώνησα με κανέναν, γιατί δεν υπήρξε λόγος διαφωνίας. Ξέρετε ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού μάς δεσμεύει όλους. Και η απόφαση του Πρωθυπουργού, όπως είναι γνωστή διαχρονικά και όπως εκτέθηκε ιδίως κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Πράγμα το οποίο κάνουμε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.

H κυβέρνηση πάντως δίνει την εντύπωση ότι βάζει στο στόχαστρο προνόμια ή δήθεν προνόμια εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνδικαλιστές σάς κατηγορούν ότι διασύρετε εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, που θεωρείτε προνομιούχους, με στόχο να πάρετε πίσω κεκτημένα δικαιώματά τους.

H κυβέρνηση αυτή θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να μην υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι στον χώρο του δημόσιου τομέα. Δεν θίγουμε κανένα κεκτημένο δικαίωμα. Και μην ξεχνάτε, ως προς τις προσλήψεις σε ορισμένες ΔΕΚΟ, ότι μιλάμε πάντοτε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και μόνο για τον τρόπο πρόσληψης εκείνων οι οποίοι πρόκειται να εργασθούν στο μέλλον. Άρα, δεν θίγεται κανείς από εκείνους που εργάζονται σήμερα, ούτε κατ’ ελάχιστον.
Δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των διατάξεων για τις σχέσεις με την Εκκλησία
TO ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ της Εκκλησίας εξασφαλίζεται πλήρως από το Σύνταγμα. Άρα δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, ανάγκη αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων, λέει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αγγίξει το φλέγον θέμα Κράτους – Εκκλησίας αποκαλύπτοντας τον φόβο της απέναντι στη δύναμη των Ιεραρχών…

Το Σύνταγμα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, εφόσον η Πολιτεία θελήσει να ρυθμίσει νομοθετικά ορισμένα πράγματα. Το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας εξασφαλίζεται πλήρως από το Σύνταγμα. Άρα δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, ανάγκη αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων. Εκείνοι οι οποίοι μιλούν σήμερα για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων μπορούν να πουν πού το Σύνταγμα δημιουργεί προβλήματα στην Πολιτεία, αν εκείνη θέλει να πάρει μέτρα ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;

Αλλά και στο θέμα της ίδρυσης μη ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρ’ ότι έχετε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσετε αντίδραση πανεπιστημιακών και φοιτητών.

Δεν το πιστεύω. Μιλάμε για ιδιωτικά μεν, πλην όμως μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή, ιδρύματα τα οποία θα τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους και θα λειτουργούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Είναι καλύτερο, δηλαδή, το σύστημα της «παραπαιδείας», το οποίο υπάρχει σήμερα, στον τομέα αυτό και λειτουργεί χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο; Είναι ευχαριστημένοι οι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο από αυτήν την κατάσταση;
Δεν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για τις δραστηριότητες της κ. Χρ. Βαληνάκη

ΔΕΝ ΕΧΕΙ υπάρξει οποιαδήποτε υποψία για τις δραστηριότητες της κ. Χρ. Βαληνάκη, λέει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.
Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο εκλήθη στη Δικαιοσύνη η κυρία Βαληνάκη για να καταθέσει για το παραδικαστικό κύκλωμα;

H κυρία Βαληνάκη εκλήθη από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό, όταν εκείνος νόμιζε ότι πρέπει να την καλέσει και όπως εκείνος νόμιζε ότι πρέπει να την καλέσει. H Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της και δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να πει κανείς οτιδήποτε προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε, όλοι συνομολογούν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν πάρει στους ώμους τους το μεγάλο έργο για την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος, έχουν υψηλότατο ήθος και κύρος. Επομένως, οι πράξεις τους και οι ενέργειές τους βρίσκονται πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Νομίζετε ότι τίθεται θέμα για τον κ. Βαληνάκη από τις δραστηριότητες της συζύγου του;

Μα, έχει υπάρξει οιαδήποτε υποψία σχετικά με τις δραστηριότητες της κυρίας Βαληνάκη; Ακόμα και από την προηγούμενη κατάθεσή της, υπάρχει κάτι το οποίο να δημιουργεί προβλήματα; Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχουν καν προβλήματα για την ίδια, είναι δυνατόν να μιλάμε για ευθύνες του κ. Βαληνάκη;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “