Eνώ «παγώνουν» πάλι τα περί ανασχηματισμού

«Βοηθήστε μας να προσλαμβάνουμε άνεργους πτυχιούχους με μισθό 500 ευρώ κι εμείς θα είμαστε… γενναιόδωροι στις αυξήσεις μισθών του 2006». Αυτή ήταν μέσες άκρες η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου προς τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

Στόχος της πρότασης ΣΕΒ – που απερρίφθη από τη ΓΣΕΕ – είναι να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τις προβληματικές επιχειρήσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις ακριτικών περιοχών που έχουν μεγάλη ανεργία. Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση; Με το πλατύ χαμόγελο του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι είναι υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων εάν αυτό πρόκειται να αποβεί προς όφελος της χώρας.

H BOMBA του ΣΕΒ – που όπως όλα δείχνουν πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση – ήρθε την ίδια ώρα που έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους, εμπόρους, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μένουν τα καταστήματα ανοιχτά 7 Κυριακές τον χρόνο. H κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στην απόφασή της αγνοώντας το μέτωπο που συγκροτούν καταστηματάρχες και υπάλληλοι για κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές.

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάντως μπορεί εντός Ελλάδος – και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους – να μη βάζει νερό στο κρασί της, το εντελώς αντίθετο όμως κάνει στην Ευρώπη. Εκεί χάνει αδιαμαρτύρητα τις κρίσιμες μάχες. Πρόσφατο παράδειγμα; Όλες, μα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – μικρές και μεγάλες, ισχυρές και ανίσχυρες – μετά το επίσημο μοίρασμα της πίτας του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου πήραν και μπόνους, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα. Είπατε τίποτα;

KATA TA ΑΛΛΑ, μετά και τις προβλέψεις του υφυπουργού Μεταφορών κ. Νεράντζη για το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Ρουσόπουλος επιχείρησε χθες να «παγώσει» τα περί ανασχηματισμού. Ωστόσο το μόνο που κατάφερε είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει αλλά όχι μέσα στις γιορτές. Λέτε;

ΠΑΝΤΩΣ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι το 2006 θα είναι μια χρονιά νίκης για το κόμμα του όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές, «αλλά και σε ό,τι άλλο προκύψει». Δηλαδή – όπως άφησε να εννοηθεί – πιστεύει πως θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές εάν αυτές γίνουν πρόωρα.

ΜΠΑΡΑΖ επικρίσεων αντιμετώπισε χθες ο Τόνι Μπλερ στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τα πεπραγμένα της βρετανικής προεδρίας. Οι ευρωβουλευτές τού απάντησαν πως δεν μπορούν να δεχθούν τον προϋπολογισμό αυτόν αν οι κυβερνήσεις δεν συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια, και πως θα επιδιώξουν την επαναδιαπραγμάτευσή του από την επόμενη – αυστριακή – προεδρία της E.E.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “