Eνώ ο Kαραμανλής προειδοποιεί τους υπουργούς

Μπορεί να χαλάει ο κόσμος με τον… εικονικό προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά αυτοί το βιολί τους… Ουδείς αμετακίνητος.

Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησής του και κυρίως σε εκείνους που άμεσα ή έμμεσα το τελευταίο διάστημα δηλώνουν στα MME ή διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι επιθυμούν αναβάθμιση, μετακίνηση σε καλύτερο υπουργείο ή παραμονή στον θώκο που κατέχουν. Ενδεικτικό παράδειγμα ο κ. M. Λιάπης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα φύγει από το υπουργείο Μεταφορών, διότι χειρίζεται το θέμα της Ολυμπιακής. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος πάντως ήταν σαφής. Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με κανέναν υπουργό του θέματα ανασχηματισμού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός του. Μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπε για πρώτη φορά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις και αφού προεξόφλησε νίκη του κόμματός του στις εκλογές, ακόμη κι αν αυτές γίνουν πρόωρα, κατέληξε: «Για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Στο παρασκήνιο ωστόσο συνεχίζεται με την ίδια ένταση η συζήτηση για το ποιοι χωρούν στο νέο ΠΑΣΟΚ και ποιοι αποστρατεύονται, παρά τις προσπάθειες του προέδρου να κλείσει αυτή η συζήτηση.

TO ΜΕΓΑΛΟ θέμα των ημερών ωστόσο είναι ο προϋπολογισμός. Το οικονομικό επιτελείο με αλχημείες ακυρώνει στην πράξη όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της N.Δ. για περισσότερο κοινωνικό κράτος και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αν κανείς τον διαβάσει με προσοχή, διαπιστώνει ότι πίσω από τους αριθμούς, μεγάλες ομάδες πολιτών ­ αυτές μάλιστα που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες ­ οδηγούνται ακόμη περισσότερο στο περιθώριο της ζωής.

KAI ΜΕΣΑ σε όλα αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί τρόπους να πιέσει την κυβέρνηση να της δώσει το πράσινο φως για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Τώρα επικαλείται, για παράδειγμα, ότι οι Έλληνες πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πάντως, κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κ. Γ. Παλαιοκρασσά ότι οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη.

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ μετά τις εκλογές, τα κλειδιά της καγκελαρίας τελικά παραδόθηκαν… H Άνγκελα Μέρκελ, από την Ανατολική Γερμανία, έγινε χθες η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας. Ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν ο πρώτος που τη συνεχάρη. Της ευχήθηκε καλή τύχη ­ θα της χρειαστεί σίγουρα στα οικονομικά ­ κι εκείνη τον ευχαρίστησε «για τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “