Eνώ αναθερμαίνονται τα σενάρια εκλογών

Μετεξεταστέος έμεινε ο προϋπολογισμός του 2006 στις εξετάσεις των Βρυξελλών. H Κομισιόν βλέπει το έλλειμμα να διατηρείται και την επόμενη χρονιά πάνω από το 3% του ΑΕΠ και ζητεί σκληρά μέτρα.

Αυτό σημαίνει – όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Αλογοσκούφης – λιτότητα και το 2007, χρονιά στην οποία είχε επενδύσει πολλά η κυβέρνηση, καθώς ήλπιζε ότι μέχρι τότε θα έχει ανακάμψει η οικονομία ώστε να μπορεί εν όψει των εκλογών του 2008 να κάνει κάποιες παροχές.

ΔΕΝ EINAI όμως η οικονομία το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης. Είκοσι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Πρωθυπουργός βλέπει στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες να αξιολογούν αρνητικά το έργο των υπουργών στα θέματα που ο ίδιος έκανε προεκλογική σημαία. Δηλαδή την οικονομία, τη διαφθορά και την επανίδρυση του κράτους. H φθορά της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα «κακά μαντάτα» από την οικονομία αναθερμαίνουν και πάλι σενάρια για πρόωρες εκλογές εντός του 2006.

ΑΛΛΑ και στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί τους οποίους προκάλεσε με όσα έγραψε – και όσα παρέλειψε να γράψει – στο βιβλίο του ο Κώστας Σημίτης. Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν εκνευρισμό για την εσωστρέφεια που γεννά στο ΠΑΣΟΚ το βιβλίο του K. Σημίτη, ενώ αναρωτώνται και για τον πολιτικό ρόλο που θα ήθελε να παίξει ο κ. Σημίτης στο μέλλον. Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως, παρά την ενόχλησή του για τις ευθύνες που, εμμέσως πλην σαφώς, του επιρρίπτει όσον αφορά την ήττα των εκλογών του 2004, θα παραστεί σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου στην οποία προβλέπεται μεγάλος συνωστισμός.

THN ΙΔΙΑ ώρα με… κομμένη την ανάσα αναμένει η τουρκική κυβέρνηση τη σημερινή ανακοίνωση της Έκθεσης Προόδου και της Εταιρικής Σχέσης της Τουρκίας από την Κομισιόν, καθώς και τα δύο κείμενα θεωρείται βέβαιον ότι θα είναι κόλαφος για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Τα βασανιστήρια, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ιδιαιτέρως γυναικών, παιδιών και μειονοτήτων – περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΥΤΗΣ» και «Εξολοθρευμένος» γράφουν τα πανό με τα οποία υποδέχθηκαν ψηφοφόροι τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ όταν πήγε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που προκήρυξε για να προωθήσει τρεις πρωτοβουλίες του: την παράταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους δασκάλους από τρία χρόνια σε πέντε (κάνοντας έτσι ευκολότερη την απόλυσή τους), την παραχώρηση στον κυβερνήτη της Πολιτείας (εν προκειμένω στον εαυτό του) να περικόπτει τον προϋπολογισμό στα μισά της χρονιάς και τη μεταβίβαση νομοθετικών εξουσιών από τους βουλευτές της Πολιτείας σε μια επιτροπή συνταξιούχων δικαστών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “