Πρόωρες εκλογές για την οικονομία

Για απροσχημάτιστη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων για την αγορά αμυντικού υλικού κάνει λόγο ο κ. Γ. Παπαντωνίου σχετικά με την αγορά των μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ. Παράλληλα προβλέπει πρόωρες εκλογές όχι όμως για τις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά για την οικονομία καθώς, όπως υποστηρίζει, η κατάσταση γίνεται «κάθε μέρα και χειρότερη και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες για να καλύψει την αποτυχία της»

Για τη διαφθορά ο πρώην υπουργός λέει ότι η κυβέρνηση έπεσε στον λάκκο που έσκαβε όταν κατασυκοφαντούσε τους αντιπάλους της. Επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι κομματικό αλλά κοινωνικό και έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας.
Ξεκινάω με το θέμα των ημερών. H τιμή την οποία δίνουν οι Αμερικανοί για τα F-16 τελικά είναι υπερδιπλάσια αυτής που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας. Τι συνέβη;

Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα αυτοί που είχαν κάνει τη διαφάνεια σημαία τους παραβιάζουν απροσχημάτισμα τους στοιχειώδεις κανόνες για τόσο σημαντικές προμήθειες αμυντικού υλικού. Το υπέρογκο αυτό κόστος αποτελεί τεράστιο βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι προτείνετε;

Έστω και την ύστατη ώρα υπάρχει χρόνος για αναθεώρηση.

Κύριε Παπαντωνίου, η κυβέρνηση ταλανίζεται από υποθέσεις σκανδάλων, παραιτήσεων και αλληλοκαρφωμάτων. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο;

Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων πλήττει ραγδαία την εικόνα της κυβέρνησης και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συνηθίζει να κυβερνά κοιτώντας τον καθρέφτη και όχι τα προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Δεν αποκλείω όμως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της οικονομίας, η κατάσταση της οποίας γίνεται κάθε μέρα χειρότερη.

Προβλέπετε και τη λήψη νέων έκτακτων φορολογικών μέτρων πριν από την ενδεχόμενη για σας προσφυγή στις κάλπες;

Τα έσοδα καταρρέουν, τα ελλείμματα διογκώνονται, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται. H N.Δ. προεκλογικά υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες! Αν συνεχίσει έτσι, θα έχει δύο επιλογές: ή να μην υλοποιήσει τίποτα από όσα υποσχέθηκε, παίρνοντας το αντίστοιχο πολιτικό κόστος, ή να τα πραγματοποιήσει τινάζοντας την οικονομία στον αέρα. Καμία λύση δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές, για να συγκαλύψει την αποτυχία της. Εξάλλου, το σημερινό κλίμα συνολικής απαξίωσης της κυβέρνησης, συσκοτίζοντας τα πραγματικά προβλήματα, διευκολύνει αυτή τη διέξοδο.

Τελικά, κ. Παπαντωνίου, υπάρχουν σκάνδαλα ή φταίνε οι δημοσιογράφοι που – όπως λένε στελέχη της N.Δ. – κάνουν την τρίχα τριχιά; Συμφωνείτε με την άποψη να υπάρξει διακομματική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς;

Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι κομματικό. Είναι πολιτικό πρόβλημα και κυρίως κοινωνικό, μια που έχει να κάνει με τη διαχείριση εξουσίας. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν διακομματικές θεσμικές πρωτοβουλίες. Ήδη το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων και ελπίζω να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση.

Τα MME κάνουν κατά κανόνα καλή δουλειά και έχουν αποκαλύψει πολλές και σημαντικές υποθέσεις. Ασφαλώς, δεν λείπουν και οι υπερβολές. Σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν υπερβολές και σύγχυση ρόλων.

Βέβαια, η N.Δ. έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό το κλίμα. H N.Δ. ζήτησε να εκλεγεί όχι ως ικανότερη, αλλά ως εντιμότερη. Όταν όμως διαρκώς επαίρεσαι και κατασυκοφαντείς τους αντιπάλους σου, κάποια στιγμή πέφτεις ο ίδιος στον λάκκο που έσκαβες.

Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν συνέβαιναν τα ίδια και πολλές φορές χειρότερα σκάνδαλα κ. υπουργέ;

Είναι δυνατόν σε έναν τεράστιο κρατικό μηχανισμό να μην υπάρχουν και τέτοια κρούσματα; Όμως μην ξεχνάτε πόσες υποθέσεις στείλαμε εμείς οι ίδιοι στον εισαγγελέα. Εγώ ως υπουργός έστειλα πολλές. Δεν μονοπωλεί η N.Δ. την ευαισθησία στα θέματα διαφάνειας. Εμείς, όμως, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, είχαμε, πέρα από την ευαισθησία, και ουσιαστικό έργο να δείξουμε.

Εσείς πάντως βρίσκεστε και πάλι στη δίνη του κυκλώνα. Κυβερνητικά στελέχη αναπαράγουν δημοσίευμα της «Liberation» που μετέφερε υπονοούμενα για χρηματισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας επί των ημερών σας.

Τα στελέχη που το κάνουν διαπράττουν ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό ολίσθημα. Υιοθετούν και αναπαράγουν αθλιότητες και συκοφαντίες ενός προφυλακισμένου υπόδικου για διαφθορά, όχι μόνο εναντίον μου, αλλά και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, απλώς και μόνο για να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό και να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Όπως γνωρίζετε, έχω ήδη προσφύγει στη Γαλλική Δικαιοσύνη και έχω καταθέσει αγωγή εναντίον του συκοφάντη. Σε λίγους μήνες θα πάρει την απάντηση που του αξίζει. Δυστυχώς, κάποιοι εφαρμόζουν το γκαιμπελικό ρητό «συκοφαντήστε, συκοφαντήστε, όλο και κάτι θα μείνει». Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνη άμυνα για έναν πολιτικό είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη όλων να επιλέξουν αν θα ταυτιστούν με έναν συκοφάντη υπόδικο για διαφθορά ή με το θύμα.

Ο υπουργός Άμυνας πάντως επιμένει ότι ήταν δική σας απόφαση να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, παρά την αντίθεση των επιτελών εκείνη την περίοδο.

Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών ήταν πρόγραμμα που είχε επεξεργαστεί επί μακρόν χρόνο το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό και είχε την ομόφωνη στήριξη όλων των αρμόδιων συλλογικών οργάνων. H απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002 απλώς επικύρωσε την ομόφωνη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΝ και 12 ναύαρχοι, τον Σεπτέμβριο του 2002. Εξάλλου, η απόφαση ήταν μονόδρομος. Το κόστος του εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών ήταν 381 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής 6 φρεγατών υπερέβαινε τα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν περίπου δεκαπλάσιο. Είναι πρωτάκουστο η κατά πολύ φθηνότερη λύση να εμφανίζεται δήθεν ως «κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος»!
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη στήριξη όλων μας
«Στηρίζουμε όλοι τον Γιώργο Παπανδρέου», λέει ο κ. Γ. Παπαντωνίου

Πώς εξηγείτε το φαινόμενο η κυβέρνηση – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – να φθείρεται γοργά και το ΠΑΣΟΚ να μην καρπώνεται την κυβερνητική φθορά;

Όλα τα κόμματα που περνούν στην αντιπολίτευση, έπειτα από μακροχρόνια παραμονή στην κυβέρνηση, εμφανίζουν κάποια δείγματα αμηχανίας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του. Έχουν γίνει θετικά βήματα. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς για να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο αδιέξοδο που οδηγεί τη χώρα η N.Δ. Στο πολιτικό πεδίο, πρέπει να εξειδικεύσουμε περισσότερο τις θέσεις μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση συγκεντρώνω τη δική μου προσπάθεια.

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε εσάς και σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής αυτού του κλίματος;

Ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος του Κινήματος και έχει τη στήριξη όλων μας για να πετύχει στο έργο του και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Εγώ θέλω να προσφέρω και γι’ αυτό καταβάλλω συνεχή και συστηματική προσπάθεια, μέσα και έξω από την Ελλάδα, και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “