Ψάχνουν σκάνδαλα στο συρτάρι...

Όπλα από το παρελθόν βγάζει από τα σεντούκια η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά και πολιτικά τη χιονοστιβάδα των σκανδάλων που ταλανίζει την τελευταία περίοδο τη χώρα και να συμψηφίσει τα γαλάζια με τα πράσινα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Σημίτη.

Ο K. Καραμανλής έχει δώσει εντολή στους επιτελείς του, μετά την υπόθεση του υποδιοικητή του IKA, να ερευνήσουν τον βίο και την πολιτεία χιλιάδων στελεχών που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά χωρίς προκαταβολικό έλεγχο των δραστηριοτήτων τους
Οι πληροφορίες που κατακλύζουν καθημερινά το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης για νέες υποθέσεις που πρόκειται να «σκάσουν» για κυβερνητικά στελέχη – μεγάλα, μεσαία και χαμηλόβαθμα – είναι δεκάδες και έχουν αποσυντονίσει πλήρως τη λειτουργία του κυβερνητικού έργου. «Είναι τόσα πολλά αυτά που καθημερινά φτάνουν στα κομματικά γραφεία που είναι αδύνατον να αξιολογηθεί τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέματα», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και προσθέτει: «Έχουμε γίνει όλοι Πουαρό και ψάχνουμε μέσω των δημοσιογράφων να διαπιστώσουμε αν όλα αυτά που φτάνουν στα αυτιά μας είναι φημολογίες ή υπάρχουν σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς στοιχεία εις βάρος στελεχών μας που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας».

Προκαταβολική έρευνα. Πράγματι τα τηλέφωνα που δέχονται οι δημοσιογράφοι τα τελευταία 24ωρα από κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους που έχουν αναλάβει το έργο της πρόληψης νέων κρίσεων είναι περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο. «Τι ακούς για τον τάδε; Υπάρχει σίγουρα θέμα; Από ποιον θα βγει;», είναι οι συνηθισμένες ερωτήσεις της προκαταβολικής έρευνας περί σκανδάλων που διεξάγει το Μαξίμου και η Ρηγίλλης στα δημοσιογραφικά γραφεία. Παράλληλα οι επιτελείς του Μαξίμου επιχειρούν – με εντολή Πρωθυπουργού – μετά την υπόθεση του υποδιοικητή του IKA να ερευνήσουν τον βίο και την πολιτεία χιλιάδων στελεχών που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά χωρίς προκαταβολικό έλεγχο των δραστηριοτήτων τους. Κομματικά στελέχη εντάσσουν την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΘΕΛ κ. Π. Κανελλόπουλου στο κλίμα της «πρόληψης νέων κρίσεων» επειδή όπως υποστηρίζουν υπάρχει σημαντικό ζήτημα στον οργανισμό του με 68 προσλήψεις υπαλλήλων που αναμένεται να ακυρωθούν από το ΑΣΕΠ διότι έγιναν με πλαστά πιστοποιητικά και ελλιπή στοιχεία.

Το Χρηματιστήριο. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο στενός πυρήνας κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό αναζητούν τρόπους αντίδρασης. Έτσι ανασύρουν τα γνωστά προεκλογικά όπλα τους για τα σκάνδαλα ΠΑΣΟΚ με πρώτο και κυρίαρχο το Χρηματιστήριο. Όπως είναι γνωστό ο κ. M. Έβερτ και αρκετοί που συμφωνούν με την άποψή του από την πρώτη στιγμή που η N.Δ. κέρδισε τις εκλογές πίεζαν τον Πρωθυπουργό να ανοίξει τη μαύρη βίβλο του Χρηματιστηρίου – όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί προεκλογικά – και να στείλει στο εδώλιο πολιτικούς, στελέχη τραπεζών και όσους επιχειρηματίες εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση.

Αυτό το όπλο μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός για λόγους σε όλους γνωστούς. H πρώτη περίοδος κύλησε καλά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τις πρώτες δυσκολίες το σύνθημα περί νταβατζήδων έδωσε ανάσα στον Πρωθυπουργό για κάποιους μήνες, ενώ από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πορεύτηκε με όχημα τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα η N.Δ. – όπως τα ίδια τα στελέχη παραδέχονται – βρίσκεται πράγματι σε αδιέξοδο και πρέπει να αντιδράσει.

Οι πλέον ψύχραιμοι επιμένουν ότι στη σκανδαλολογία δεν απαντάς με σκανδαλολογία, διότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ενδεικτική η στάση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος εντός και εκτός Μαξίμου εκφράζει τη διαφωνία του με την επιλογή μιας τέτοιας τακτικής λέγοντας ότι «αυτά δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν».

Πάντως αυτήν την ώρα η κυριαρχούσα άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η N.Δ. πρέπει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την δίκη της ΔΕΚΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα να επαναφέρει στο προσκήνιο τη γνωστή υπόθεση με την πρώην ανακρίτρια Μπουρμπούλια, τις φούσκες του Χρηματιστηρίου και παραδικαστικά κυκλώματα που λειτούργησαν επί ΠΑΣΟΚ.
Φοβούνται μπούμερανγκ
Αρκετά στελέχη της N.Δ. ωστόσο συμφωνούν με τη θέση Σουφλιά, παίρνουν απόσταση από αυτήν την τακτική και υποστηρίζουν ότι αυτό το εγχείρημα είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. «Όποιο θέμα σκανδάλων και αν ανοίξουμε θα βρεθούν μπλεγμένοι και δικοί μας άνθρωποι. Στο Χρηματιστήριο θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ στα παραδικαστικά κυκλώματα μετά την υπόθεση Μαντούβαλου ήδη τα έχουμε χρεωθεί». Επιπλέον λένε οι ίδιοι βουλευτές ακόμη και αν αποκαλύψουμε και άλλα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων δεν θα λύσουμε το δικό μας πρόβλημα. Διότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τη δράση στελεχών της N.Δ. δεν προέρχονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά από τα αλληλοκαρφώματα των γαλάζιων στελεχών.

Παρά τις αντίθετες απόψεις, οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα περάσει στην αντεπίθεση για να επιτύχει τον συμψηφισμό των γαλάζιων με τα πράσινα σκάνδαλα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “