Kαι η κυβέρνηση παίζει με το δημοψήφισμα

Ως Έλληνες έχουμε – όπως και να το κάνουμε – μία ροπή στην υπερβολή. Ήρθε η γρίπη των πτηνών και χάσαμε πάλι το μέτρο.

Ολόκληρες οικογένειες – όπως λένε οι φαρμακοποιοί – σχηματίζουν ουρές από νωρίς το πρωί έξω από τα φαρμακεία και ζητούν επίμονα αντιγριπικά εμβόλια αγνοώντας τις συμβουλές των γιατρών που λένε ότι τα εν λόγω εμβόλια δεν τους προστατεύουν από τη γρίπη των πουλερικών – εάν και όποτε αυτή εκδηλωθεί.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ των Σκοπίων τώρα, η κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία από τις περίφημες προτάσεις Νίμιτς επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και κάνει παιχνίδια με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί – όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – να πετάξει το μπαλάκι στους πολίτες για ένα θέμα που πρέπει η ίδια να χειριστεί. Αντιδράσεις γι’ αυτή την τακτική υπήρξαν ωστόσο και από στελέχη της N.Δ. όπως ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης.

ΠΑΝΤΩΣ, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου και κατά της κυβέρνησης συνολικά. Μίλησε για «σήψη», «πελατειακές σχέσεις» και «μίζερη παλαιοκομματική λογική» που διέπουν την κυβέρνηση της N.Δ., ενώ πρόσθεσε με έμφαση: «H κυβέρνηση μιλούσε για σεμνότητα και ταπεινότητα και τώρα βλέπουμε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την αυθαιρεσία της εξουσίας». Όσο για τον κ. K. Καραμανλή, είπε ότι «συντηρεί μία διεφθαρμένη πολιτική».

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει κίτρινη κάρτα στους τραπεζίτες οι οποίοι μέσα από την κούρσα του ανταγωνισμού έχουν οδηγήσει σε εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης τα στεγαστικά δάνεια. Ο N. Γκαργκάνας επιχειρεί να βάλει φρένο σ’ αυτή την κατάσταση με στόχο να προστατεύσει τους καταναλωτές από υπερχρέη, στα οποία θα τους είναι αδύνατον να ανταποκριθούν με πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Και προειδοποιεί τις τράπεζες για λήψη αυστηρών μέτρων αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις…

KATA T’ ΑΛΛΑ, τον ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες στην Κουμουνδούρου ο κ. Αλαβάνος προτείνοντας για τη δημαρχία της Αθήνας, αντί για τον κ. Παπαγιαννάκη, τον 30χρονο πρώην γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ αποτελεί παρελθόν. Ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επιβεβαίωσε χθες το βράδυ, ότι δεν θα συμμετέχει στη νέα γερμανική κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, επικεφαλής της οποίας θα είναι η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “