«Mεμονωμένο φαινόμενο ο Pεγκούζας»

«Μεμονωμένα περιστατικά που πατάσσονται εν τη γενέσει τους» χαρακτηρίζει ο κ. Π. Παυλόπουλος τις καταγγελίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα που οδήγησαν τον κ. Αδάμ Ρεγκούζα εκτός κυβέρνησης. Ο υπουργός απορρίπτει – στη συνέντευξή του που ακολουθεί – τα περί διαφθοράς και γαλάζιων παιδιών.

Προκόπης Παυλόπουλος. «Προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου χιλιάδες συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αυτή είναι πολιτική πρόσληψης γαλάζιων παιδιών;» αναρωτιέται ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δεν συμμερίζεται ούτε τις δριμύτατες κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για στρατιές διορισμών γαλάζιων παιδιών από το παράθυρο και επικαλείται ως επιχείρημα ότι «εμείς μονιμοποιούμε συμβασιούχους που προσέλαβαν χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ για θέματα διαφθοράς ενώ πολλοί λένε ότι ο Ρεγκούζας έφυγε αλλά η πρακτική μένει.

Δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις σας. Ο κ. Ρεγκούζας υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευαισθησίας. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τέτοια θέματα. Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη για αντίστοιχα και πολύ σοβαρότερα θέματα δεν υπήρξαν παραιτήσεις, ούτε τους ζητήθηκαν.

Δεν είναι δηλαδή αλήθεια τα όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στα τελωνεία με πρωταγωνιστές συνδικαλιστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία μάλιστα κατέχουν σχεδόν το 95% των θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών;

Το ποσοστό στο οποίο αναφερθήκατε είναι εντελώς ανακριβές. Είναι μία από τις συνήθεις υπερβολές εκείνων οι οποίοι θέλουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά αυτά που αναφέρατε για τα τελωνεία, ένα θέλω να πω: Τα μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να γενικεύουμε άλλωστε, πατάσσονται εν τη γενέσει τους. Μπορείτε να μου πείτε πότε στο παρελθόν, όταν «ανθούσαν» δυστυχώς τέτοια φαινόμενα, είχαμε αντίστοιχες αποκαλύψεις και αντίστοιχες τιμωρίες;

«Πάταξη γραφειοκρατίας»

Πάντως υποσχεθήκατε επανίδρυση του κράτους κι έπειτα από 18 μήνες τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα είναι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι προσλήψεις των γαλάζιων παιδιών.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Δείτε πόσο έχουν μειωθεί οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι εμφανή πλέον τα δείγματα γραφής μιας πολιτικής που έχει θέσει τις βάσεις για την πλήρη μηχανοργάνωση του Δημοσίου ώστε η γραφειοκρατία να παταχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό. Αλλά και στο μείζον θέμα των μεταναστών η κυβέρνηση σε ελάχιστο χρόνο χαράσσει σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική για το μέλλον και λύνει τα τεράστια χρόνια προβλήματα της νομιμοποίησης των μεταναστών.

Δεν μου απαντήσατε όμως για τα γαλάζια παιδιά και τις προσλήψεις από το παράθυρο, για τα οποία σας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί που σήμερα μιλούν για προσλήψεις γαλάζιων παιδιών απέκρυπταν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις που έκαναν οι ετήσιες εκθέσεις του ΑΣΕΠ για παράνομες προσλήψεις από το παράθυρο. Το γεγονός ότι γίνονται αορίστου χρόνου χιλιάδες συμβασιούχοι οι οποίοι προσλήφθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, δεν λέει τίποτε; Δηλαδή αυτή η κυβέρνηση κάνει αορίστου χρόνου συμβάσεις ανθρώπων οι οποίοι προσλήφθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και μάλιστα χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες. Αυτή είναι η πολιτική της πρόσληψης γαλάζιων παιδιών; Πέραν δε τούτου, και σε όσες περιπτώσεις δεν έχουμε δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις, ανανεώνουμε τις συμβάσεις εκείνων που προσλήφθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θα συμφωνήσετε τουλάχιστον ότι οι προφορικές συνεντεύξεις έχουν εκθέσει την κυβέρνησή σας.

Δεν θα συμφωνήσω. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρα καθιέρωσα η συνέντευξη να γίνεται όταν το θέλει το ΑΣΕΠ και από το ίδιο το ΑΣΕΠ. Οι συνεντεύξεις που δεν γίνονται μ’ αυτή τη διαδικασία είχαν καθιερωθεί επί ημερών του ΠΑΣΟΚ το 1998 αλλά τότε κανείς δεν μιλούσε.

Νέα γενιά συμβασιούχων

Δεν είναι αληθές ότι δημιουργείτε νέα γενιά συμβασιούχων με διαδικασίες ύποπτες και αδιαφανείς και μάλιστα μέσω ιδιωτικών εταιρειών ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι διαρκώς όμηροί σας;

Μα είναι γνωστό ότι αυτές οι εταιρείες είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν το γνωρίζουν όλοι ότι αυτές οι εταιρείες μπήκαν στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 2001 και μετά, δηλαδή από τις κυβερνήσεις Σημίτη;

Γιατί τότε που μπήκαν αυτές οι εταιρείες και δημιούργησαν το τεράστιο πρόβλημα της ενοικίασης των εργαζομένων όλοι αυτοί που κόπτονται σήμερα δεν ανέδειξαν το γεγονός; Και γιατί σήμερα δεν βλέπουν ότι σιγά σιγά αυτές οι διαδικασίες της ενοικίασης εργαζομένων εξαφανίζονται; Με τον νόμο για τη μερική απασχόληση καταργήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης μέσω των εταιρειών αυτών.

Και μια που ο λόγος για τους συμβασιούχους, αυτοί τελικά που θα μονιμοποιηθούν εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 30.000, ενώ για τους υπόλοιπους περίπου 180.000 η μονιμότητα γίνεται άπιαστο όνειρο. Κάποιοι μάλιστα θα μείνουν και στον δρόμο.

Γίνονται αορίστου χρόνου όλοι εκείνοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ποιος είναι ο αριθμός τους δεν το γνωρίζω και δεν πρόκειται να το πω προτού το ΑΣΕΠ μού δώσει τα πλήρη στοιχεία. Θα γνωρίζετε φαντάζομαι πόση «σπέκουλα» έχει γίνει με τους αριθμούς. Οι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένες πλευρές και ορισμένα MME, ακριβώς για να πλήξουν τη μεγάλη τομή την οποία κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή. Αποκρύπτεται επιμελώς το ότι το διάταγμα Ρέππα – Σκανδαλίδη του 2003 δεν έκανε ούτε μία μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Με την Αγροφυλακή τελικά τι θα κάνετε; Εξακολουθείτε να επιμένετε ότι είναι αναγκαία η επανίδρυση αυτού του Σώματος την ώρα που όλοι σάς κατηγορούν ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να επιβαρύνετε το Δημόσιο με άλλους 9.000 γαλάζιους διορισμούς;

Για το θέμα αυτό αρμοδιότερος είναι να απαντήσει ο κ. Βουλγαράκης. Εκείνο που μπορώ να πω όμως είναι ότι δεν επανιδρύεται η Αγροφυλακή όπως την ξέραμε. Δημιουργείται μια νέα υπηρεσία, απολύτως απαραίτητη για τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο χώρα, πάνω σε σύγχρονες βάσεις. Από εκεί και πέρα οι προσλήψεις θα γίνουν με αξιοκρατικές διαδικασίες, πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν.
«O Αλογοσκούφης απέκλεισε νέα μέτρα»
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ πρόωρες εκλογές αλλά ούτε ανασχηματισμό το προσεχές διάστημα ο κ. Π. Παυλόπουλος.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται ωστόσο ότι η αχίλλειος πτέρνα σας είναι η πορεία της οικονομίας. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το 2006 και πολλοί μιλούν για νέα σκληρά φορολογικά μέτρα.

Μα εντελώς πρόσφατα ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα. Γιατί κάποιοι θέλουν να επιμένουν στα μέτρα αυτά, τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών απέκλεισε κάτι τέτοιο;

Οι καταγγελίες για διαφθορά, η πορεία της οικονομίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, που αυξάνει την ανεργία, λένε πολλοί ότι είναι οι λόγοι που θα σας οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

H Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη και ως κυβέρνηση δεν παίζει ζάρια με την πολιτική, όπως συνήθιζαν να παίζουν προηγούμενοι πρωθυπουργοί και προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδίως δε πρωθυπουργοί που όταν έβλεπαν ότι χάνουν τις εκλογές ακολούθησαν τη λογική «στρίβειν διά του αρραβώνος».

Πρόωρες εκλογές δεν βλέπετε… Μήπως βλέπετε ανασχηματισμό;

Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε πόσους ανασχηματισμούς φαντάστηκαν και προανήγγειλαν κάποιοι – και μάλιστα με περισσή βεβαιότητα πολλές φορές – σ’ αυτούς τους 18 μήνες;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “