Kαι συμβουλές Pεγκούζα για περιορισμό του γρηγορόσημου...

Νέο ηχηρό χαστούκι που θα φέρει σκληρότερα μέτρα λιτότητας για μισθωτούς και συνταξιούχους δέχθηκε χθες η κυβέρνηση από την Κομισιόν.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών απέρριψαν την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2004 είναι 6,3% του ΑΕΠ και το ανεβάζουν στο 6,6% ζητώντας, ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα. Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες διεμήνυαν με σαφήνεια στην Αθήνα να μην καταφύγει στις περίφημες τιτλοποιήσεις εσόδων (λογιστικά τρικ τα ονόμαζε η N.Δ. όταν τα έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης) και να αναζητήσει άλλους τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα. H λύση βεβαίως για την Κομισιόν είναι μία: πρόσθετα φορομπηχτικά μέτρα, κι όποιος αντέξει…

TO ΠΡΟΣΩΠΟ της ημέρας ωστόσο – πέραν, φυσικά, των 12 χρυσών πρωταθλητών μας – είναι ο θρυλικός υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος χτύπησε ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά έφθασε πολύ κοντά στην αποπομπή του από την κυβέρνηση, αφού αυτά που είπε είναι ανήκουστα. Ούτε λίγο ούτε πολύ συμβούλεψε… φιλικά τους τελωνειακούς να περιορίσουν το περίφημο γρηγορόσημο. Τους είπε δηλαδή να παίρνουν τις μίζες τους, αλλά να μην το παρακάνουν κιόλας! Στο Μαξίμου επικράτησε αναταραχή. Ο Πρωθυπουργός έγινε έξω φρενών – αφού τα περί «σοβαρότητας και ταπεινότητας» πήγανε περίπατο – αλλά δεν τόλμησε να τον «αποκεφαλίσει».

KAI ΣΑΝ να μην έφθαναν τα γρηγορόσημα και τα φορομπηχτικά μέτρα, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με έναν ακόμη εφιάλτη. Παρά την απαγόρευση που ισχύει ήδη από τον Ιανουάριο εξακολουθούν να λειτουργούν πρατήρια καυσίμων – βόμβες δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και υπόγεια πολυκατοικιών. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι μέσω κυκλωμάτων συνεχίζουν να εκδίδονται από τις νομαρχίες και νέες άδειες, αφού οι επιτήδειοι βαφτίζουν τα παράνομα πρατήρια υπαίθρια πάρκινγκ. Εδώ ισχύει αυτό που λέμε… «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»…

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ξεκινούν στην Πολωνία τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και Πλατφόρμα των Πολιτών (ΡΟ), που συνέτριψαν στις εκλογές της Κυριακής το απερχόμενο κυβερνητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. H αποχή, ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει σε… δημοτικότητα και τα δύο αυτά κόμματα μαζί, φτάνοντας στο 59,8% – το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πολωνία από το 1989.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “