Οι νέοι θα πληρώσουν τη λυπητερή

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σημίτη για το Ασφαλιστικό άντεχαν μέχρι το 2025, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή δημιουργεί σκόπιμα κρίση στην κοινωνική ασφάλιση, για να επιβάλει αντικοινωνικές ρυθμίσεις τις οποίες μάλιστα θα εμφανίσει ως αναπόφευκτες. Αυτό δηλώνει ο κ. Δ. Ρέππας στα «NEA» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση κακοποιεί τη μεταρρύθμιση μέσα στον ωκεανό της πελατειακής νεοδεξιάς και ότι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν είναι θετικά για τη N.Δ». Όσο για την Ολυμπιακή, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ λέει ότι το κόμμα του έχει αναλάβει τις ευθύνες του στο ακέραιο.

Κύριε Ρέππα, η κυβέρνηση Σημίτη με εσάς υπουργό μάς είχε διαβεβαιώσει ότι έλυσε το Ασφαλιστικό για τα επόμενα 20 χρόνια. Μήπως οι δικές σας ρυθμίσεις ήταν μπαλώματα που αναγκάζουν την κυβέρνηση τώρα να ανοίξει ξανά το θέμα;
H πρόσφατη μελέτη του Επιστημονικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ – η μόνη που έγινε γι’ αυτό το θέμα – επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του νόμου που ψηφίσαμε. Δημιουργείται ένα σύστημα βιώσιμο με ορίζοντα το 2025.

Δυστυχώς η κυβέρνηση, τότε μεν απεχώρησε από τη Βουλή, τώρα δε ομνύει στον νόμο αυτό αλλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη τον υπονομεύει. Απ’ την άλλη, με χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων και με πολυτελή προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μεγάλου μάλιστα κοινωνικοασφαλιστικού κόστους, επιβαρύνει το IKA. Αυτή η επιβάρυνση δεν αντισταθμίζεται από θετικές εξελίξεις, π.χ. στον τομέα αύξησης της απασχόλησης και των ασφαλισμένων ή όσον αφορά τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Εν ολίγοις η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της δημιουργεί κρίση στην κοινωνική ασφάλιση για να επιβάλει αντικοινωνικές ρυθμίσεις, παρουσιάζοντάς τες μάλιστα σαν αναπόφευκτες.

Δεν έχουν σχέδιο

H σύνταξη στα 65 που συζητείται από την κυβέρνηση δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση;

H κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο. Απλώς κατά καιρούς και για λόγους εντυπώσεων ανακινεί θέματα χωρίς και πάλι να διατυπώνει σαφή θέση. Αυτό το ηλικιακό όριο είναι θεσμοθετημένο. Απλώς θεσπίζονται ειδικές πρόνοιες για κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι μητέρες με ανήλικα τέκνα. Δεν πρέπει να καταργηθεί ούτε η πρόβλεψη για τη σύνταξη έπειτα από 37 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επισημαίνω πως η κυβέρνηση, όπως και το 1992, προωθεί επαχθείς ρυθμίσεις γι’ αυτούς που θα εισέλθουν στην κοινωνική ασφάλιση στο μέλλον. Δηλαδή θίγει αυτούς που σήμερα δεν εργάζονται, δεν εκπροσωπούνται, ούτε μπορούν να παρέμβουν.

Αλλά και για την Ολυμπιακή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υπερήφανες για τους χειρισμούς τους. Θα συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν είναι πειστικά τα στελέχη σας όταν λένε ότι υπήρχε σχέδιο το οποίο δεν προλάβατε να εφαρμόσετε.

Αναλάβαμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο. Αν η Ολυμπιακή ήταν μεταξύ των λόγων που γνωρίσαμε την ήττα, τα λάθη αυτής της περιόδου, και είναι πολλά και στρατηγικής σημασίας, προσμετρώνται στην προοπτική ήττας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς πετύχαμε να παραμείνει η Ολυμπιακή εν λειτουργία. Δημιουργήσαμε μια νέα εταιρεία χωρίς βάρη και χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης. H παρούσα όμως κυβέρνηση επανέφερε ουσιαστικώς το παλαιό καθεστώς και κατέστησε και τη νέα εταιρεία προβληματική. Υπήρξε τραγικό λάθος η δήλωση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η νέα εταιρεία είναι καθολικός διάδοχος της παλαιάς, όσον αφορά τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις. Έκανε καθετί για να απαξιώσει την εταιρεία. Παραιτήθηκε από κάθε προσπάθεια αντιμετωπίζοντάς την απλώς σαν ένα βάρος από το οποίο ήθελε να απαλλαγεί.

Τελικά, όπως ήρθαν τα πράγματα για την Ολυμπιακή, η ιδιωτικοποίηση είναι η καλύτερη λύση ή το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη πρόταση συγκεκριμένη για τη σωτηρία της εταιρείας;

Εμείς πιστεύουμε πως κάθε λύση πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα στη λειτουργία της εταιρείας. H κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί την προσφυγή του 2003 ενώπιον της E.E. και να επιταχύνει μια νέα προσφυγή μετά την τελευταία απόφαση. Να αναζητήσει, μέσω ενός νέου διαγωνισμού, ένα αξιόπιστο εταιρικό σχήμα χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμό και της συμμετοχής του Δημοσίου.

Κακοποίηση

Πάντως, κ. Ρέππα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες στηρίζουν τον κ. K. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Επομένως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

H κυβέρνηση έχει προσβληθεί από την πολιτική νόσο της σταδιακής ήττας. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Δεν διαθέτει τα εχέγγυα μιας αδιάφορης και σεμνοταπεινής κυβέρνησης, ούτε το πλεονέκτημα των ωραίων λόγων του παρελθόντος, αφού τώρα πλέον μετράνε οι πράξεις. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων κάθε άλλο παρά θετικά είναι για την κυβέρνηση, η οποία κακοποιεί τη μεταρρυθμιστική αντίληψη πνίγοντάς την στον ωκεανό μιας πελατειακής νεοδεξιάς.
«Είναι καιρός να περάσουμε από το “εγώ” στο “εμείς”»
«EINAI ΚΑΙΡΟΣ να περάσουμε από το εγώ στο εμείς», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Δ. Ρέππας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τις επιλογές της ηγεσίας.

Γιατί με τα τόσα που συμβαίνουν, όπως λέτε, ούτε το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει, ούτε ενισχύεται το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου;

Είμαι αισιόδοξος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προωθήσει αλλαγές που αποδίδουν. Είναι ένας άλλος τύπος ηγέτη που έρχεται από το αύριο. Διαφωνώ με όσους του καταλογίζουν στοιχεία που θα έπρεπε να επαινούνται. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την πεπατημένη, δεν ανακυκλώνει στο προφίλ του στερεότυπα του παρελθόντος. Δεν μιμείται, δεν παριστάνει και δεν υποκρίνεται. Άλλωστε η θέση πως κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος για να μπορεί μόνος του και κανείς τόσο μικρός για να θεωρείται περιττός, πιστεύω πως αποδίδει το ηγετικό δόγμα του Γ. Παπανδρέου.

Εφόσον, όπως λέτε, δεν υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής από τη νέα ηγεσία, τότε η ευθύνη για την κακή εικόνα ανήκει μόνο στο παρελθόν σας;

Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον και να γίνουμε περήφανοι και γι’ αυτό. Δεν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής. Το παρελθόν δεν αλλάζει όσο κι αν επιχειρεί να το ανακατασκευάσει η N.Δ. Ασφαλώς όμως έχουμε και αδυναμίες.

Στις αδυναμίες σας προφανώς είναι και «συντροφικά μαχαιρώματα» και η αμφισβήτηση του προέδρου από κορυφαία στελέχη.

Συχνά επιδιώκουμε να είμαστε υπερβολικά χρήσιμοι στον εαυτό μας. Υπερδιόγκωση των προσωπικών ρόλων χωρίς ανάλογη προστιθέμενη αξία για το Κίνημά μας ανατρέπει τη βασική αρχή πως εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε εμάς. Είναι καιρός να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς» χωρίς να φτάσουμε να μοιραζόμαστε ανάμεσα στο «εμείς και εσείς». Σε τελευταία ανάλυση, ας αποδείξουμε το αυτονόητο. Να ακούμε όταν μιλάμε. Λέμε λέξεις για τους άλλους. Κι όμως αυτές οι λέξεις είναι και για μας, είναι κυρίως για μας.

Μετά τη ΔΕΘ, πολλοί λένε στο κόμμα σας ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ξανά δυναμική. Μα, είναι αρκετή μια καλή εμφάνιση του προέδρου για να αλλάξει το κλίμα;

H ΔΕΘ ήταν καταλύτης, όχι μόνο λόγω της εμφάνισης του προέδρου. Άλλωστε, έχει ανάλογες επιτυχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και αλλού. Το κρίσιμο στοιχείο ήταν αυτό της σύγκρισης με τον Πρωθυπουργό. Είναι φανερό ότι ο πολιτικός χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και πολλαπλασιαστικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “