Πάνω από 3 δισ. το έλλειμμα

H κυβέρνηση κομπορρημονούσε ότι καταθέτει τον… «πρώτο αξιόπιστο προϋπολογισμό». Μόνο που ο προϋπολογισμός αυτός βαδίζει ολοταχώς για τα… βράχια.

H μεγάλη αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό στην είσπραξη εσόδων και να περιορίσει το όργιο της φοροδιαφυγής οδηγεί σε δημοσιονομική κατάρρευση, με τραγικές συνέπειες όχι μόνο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά και για τη λειτουργία του κράτους. Το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τεράστια ζημιά, κόβει υπερωρίες, οδοιπορικά των υπαλλήλων, καθώς και προμήθειες υλικών. Όλα αυτά όμως φαίνεται να είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το έλλειμμα εμφανίζει ήδη υπέρβαση πάνω από 3 δισ. ευρώ.

ΤΩΡΑ η προσοχή όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων στρέφεται στη Θεσσαλονίκη, με την προσδοκία ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να αλλάξει τη βαριά ατμόσφαιρα που υπάρχει για την κατάσταση της οικονομίας. Τι θα πει ο κ. K. Καραμανλής; Τα σίγουρα χαρτιά του μέχρι στιγμής είναι η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα του και η απρόβλεπτα μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα επικεντρώσει την κριτική του προς την κυβέρνηση στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ζητεί από τα στελέχη του κόμματος να βγουν στον δρόμο και να έρθουν πιο κοντά στα προβλήματα του λαού.

ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το μεγάλο ζήτημα της ριζικής αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. H κ. M. Γιαννάκου ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα έχει ορίζοντα εφαρμογής το 2008, δηλαδή αφορά τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην A’ Λυκείου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος – ο διάλογος για το οποίο θα αρχίσει τον Οκτώβριο – θα είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στη διαδικασία επιλογής και η διατήρηση του κεντρικού ελέγχου των εξετάσεων από το κράτος, ώστε να παραμείνουν αδιάβλητες.

ΔΑΚΡΥΑ και οργή για τους επτά Αφρικανούς μετανάστες – ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά – που έχασαν τη Δευτέρα τη ζωή τους σε νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Παρίσι. Επρόκειτο για την τρίτη πυρκαγιά από τον Απρίλιο. Και οι τρεις πυρκαγιές είχαν συνολικά 48 θύματα και υπογράμμισαν, εκτός από την οδυνηρή μοίρα των φτωχών και αδύναμων, την αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που καταφθάνουν στη Γαλλία αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις για να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες της.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “