«Nα σεβαστούν το ΠAΣOK»

Να σεβαστούν τα πρόσωπα και την ιστορία του Κινήματος ζητά από τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αντιπαρατέθηκε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής με τον κ. Μάνο, προσφεύγοντας μέχρι και στον… Αίσωπο για να είναι, όπως λέει, ξεκάθαρη η θέση του κόμματός της απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

H συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ με τη συνέντευξή της στα «NEA» οριοθετεί το πλαίσιο της σχέσης που πρέπει να έχει στο εξής το ΠΑΣΟΚ με τους συνεργαζόμενους βουλευτές ώστε, όπως εξηγεί, «να μη θολώνει το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του κόμματος» και ν’ αποφεύγονται «οι άσκοπες εντάσεις στα στελέχη και τη βάση του».
Εσείς είπατε την παροιμία του Αισώπου με τον κόρακα, υπάρχει όμως και η παροιμία με τον γάιδαρο και το σαμάρι. Μήπως λοιπόν ο στόχος όσων επικρίνουν τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που αποφάσισε να τους φέρει κοντά σας;

Οι απόψεις μου στο θέμα είναι σταθερές. H παρουσία των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στη Βουλή, δύο προσωπικοτήτων με πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ τους, διαφορετική διαδρομή και διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση, είναι χρήσιμη στον πολιτικό διάλογο που πρέπει να αναπτύσσεται για την αναζήτηση νέων λύσεων που ξεφεύγουν από τα στεγανά του παρελθόντος. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ασκήσει δριμύτατη κριτική σε όλες σχεδόν τις κυβερνητικές επιλογές συμπληρώνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης την οποία απορρίπτει το σύνολο των ιδεολογικών χώρων. Μιας κυβέρνησης χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς πολιτικό πλαίσιο και στόχο που παραπαίει μεταξύ αριστερής φρασεολογίας και δεξιάς συντηρητικής και οπισθοδρομικής πρακτικής.

Μήπως βρήκατε όλοι έναν στόχο για να αποκρύψετε τις αδυναμίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα σας αυτή την περίοδο;

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Στην πολιτική απαιτείται καθαρό μήνυμα και καθαρός λόγος. Το ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα έχει καθαρή διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό. Το ΠΑΣΟΚ τού σήμερα, η έκφραση του Κέντρου και της Αριστεράς, θα πρέπει να συνδιαλέγεται και να εμβολιάζεται από ρεύματα (όπως ο πολιτικός φιλελευθερισμός) και να αγκαλιάζει ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και αντιλήψεις. Είναι όμως σαφές ότι η ελευθερία έκφρασης διαφορετικών πολιτικών απόψεων όποιου επιλέγει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στα πρόσωπα και τις θέσεις του Κινήματος. Ένας απλός κανόνας που βοηθά τον πολιτικό διάλογο ουσίας, χωρίς να θολώνει το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ ή να προκαλεί άσκοπες εντάσεις στα στελέχη και τη βάση του.

Συμφωνείτε με όσους επικρίνουν τον κ. Παπανδρέου ότι σε μια στιγμή που έπρεπε να είναι στην Αθήνα για να δίνει σκληρή μάχη για το Εργασιακό και το ωράριο βρισκόταν στο Ρέθυμνο για το Συνέδριο της Σύμης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να περάσει πιο εύκολα τις μεταρρυθμίσεις της;

Το ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης είναι μια συνάντηση προσωπικοτήτων από πολλές χώρες, προγραμματισμένη από μακρού για την ανταλλαγή απόψεων σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και την προοδευτική σκέψη. Σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου συγκεντρώθηκαν φέτος για να συζητήσουν το θέμα «Δημοκρατία και τρομοκρατία», όπως ο Σαμίρ Αμίν και άλλοι. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, συντεταγμένο, με θέσεις διαμορφωμένες με τον πρόεδρο στο Πολιτικό Συμβούλιο και έγκαιρα δημοσιοποιημένες, έδινε και δίνει τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία, με τον πρόεδρό του στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα.

Αρκετός λόγος επίσης γίνεται στο κόμμα σας για τα πολλά όργανα και τις πολλές επιτροπές που στο τέλος προκαλούν σύγχυση στα στελέχη, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρη η γραμμή του κόμματος. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει το οργανωτικό σχήμα στην κορυφή της πυραμίδας;

Υπάρχει ένα νέο οργανωτικό σχήμα με καινοτομίες και αδυναμίες. H επανάληψη μιας συζήτησης για τα οργανωτικά δεν συμβάλλει παρά μόνο σε μία περιττή εσωστρέφεια. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη να αποδώσει τα μέγιστα, μέσα στο υπάρχον σχήμα.

Τι περιμένετε να αλλάξει στη διημερίδα για την αποσαφήνιση των θέσεων του κόμματος, για την οποία κάποιοι λένε ότι γίνεται με καθυστέρηση.

Με τις εγκεκριμένες από το Συνέδριο πολιτικές θέσεις έχουμε το πλαίσιο. Τώρα χρειάζεται ο προσδιορισμός προτεραιοτήτων για τομές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και η εξειδίκευση του περιεχομένου τους. Ζητήματα όπως η δίκαιη αναδιανομή της φορολογίας, η παιδεία, μια αποτελεσματική διοίκηση και νέα διάρθρωση της χώρας, η θέση της χώρας στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι τα προνομιακά πεδία όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει το αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει «ανταγωνιστικότητα με κοινωνική συνοχή».

Εντός και εκτός Βουλής δώσατε μάχη στην πρώτη γραμμή και για το Εργασιακό και το ωράριο. Δεν πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες τομές σε αυτά τα σημαντικά θέματα;

Ασφαλώς ναι. H θέση μας για το ωράριο είναι η ανάγκη εφαρμογής κανόνων που εξυπηρετούν τον έμπορο, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή, με δεδομένη την απελευθέρωση του 1997. Δηλαδή ένα ευρύ εθνικό πλαίσιο για όλη τη χώρα και τοπικά ωράρια που αποφασίζονται από τις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Στο Εργασιακό, θεωρώ ότι απαιτούνται συνολικές αλλαγές στην αγορά εργασίας οι οποίες αφορούν την προσφορά και τη ζήτηση, την κινητικότητα, την υποχρεωτική εκπαίδευση εργαζομένων και ανέργων, το καθεστώς απολύσεων και την άμεση συσχέτισή του με τον δείκτη ασφαλείας για τους πολίτες, τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, τις αποτελεσματικές υπηρεσίες απασχόλησης και ελέγχου της αγοράς εργασίας. Αυτό που συζητάμε στη Βουλή είναι μία μόνο συνιστώσα της αγοράς εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, δηλαδή ωράριο, οργάνωση της εργασίας και εισόδημα. Αυτή η αποσπασματική προσέγγιση γίνεται και με απολύτως αδιέξοδο τρόπο που χαρακτηρίζει τις χώρες όπου το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το φθηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.

Δεν είναι λίγοι στο κόμμα σας αυτοί που υποστηρίζουν ότι προβάλλετε ηγετικές φιλοδοξίες. Εσείς τι λέτε;

H συμμετοχή μου στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι πρόκληση και ευθύνη, ιδιαίτερα σε μια εποχή αλλαγών, ανακατατάξεων σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο. Φιλοδοξία μου είναι να ανταποκριθώ με επάρκεια σε αυτό τον ρόλο.
H συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είναι δείγμα ανεύθυνου χειρισμού
«Δείγμα ανεύθυνου χειρισμού» χαρακτηρίζει η κ. Ά. Διαμαντοπούλου τη συζήτηση στελεχών της N.Δ. περί πρόωρων εκλογών.

H εκτίμησή σας είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει τελικά με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Δεκαέξι μήνες μετά, ο κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι με συνέπεια εφαρμόζει το πρόγραμμά του με τη στήριξη των πολιτών. Οι υπουργοί επιχαίρουν για τις δημοσκοπήσεις και ο γραμματέας του κόμματος θέτει θέμα εκλογών. Σύγχυση, πολυγλωσσία ή έκφραση αγωνίας της N.Δ. κατά πόσο μπορεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα των δικών της πολιτικών και χειρισμών, του δικού της προϋπολογισμού, για να θυμηθούμε όσα έλεγε πέρυσι το καλοκαίρι. Εύλογη ανησυχία για την επερχόμενη κατακραυγή όταν αποκαλύπτονται οι πραγματικές της επιλογές, με μέτρα ατελέσφορα για την οικονομία και με κόστος που το πληρώνει ο πολίτης. H συζήτηση περί εκλογών που αναμοχλεύει η N.Δ. δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην οικονομία και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ανεύθυνου χειρισμού.

Πάντως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της κοινής γνώμης.

Ο κ. Καραμανλής είναι το τελευταίο ατού της κυβέρνησης. Όμως η αναντιστοιχία λόγων και έργων αφορά πλέον τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι διαβεβαιώσεις του εξελίσσονται σε χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα. Ενδεικτικά: Σεπτέμβριος 2004, ανακοινώνει συμφωνία αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών με την Τουρκία. Ιούλιος 2005, ανακοινώνεται με αδιαφανείς όρους νέα αγορά του αιώνα. Δεκέμβριος 2004, δηλώνει «δεν θα μετακυλίσουμε βάρη στις πλάτες του Έλληνα πολίτη». Μάρτιος 2005, φοροεισπρακτικά μέτρα ακολουθούν τα προκλητικά για εργαζομένους και μικρομεσαίους νομοσχέδια (ωράριο, Εργασιακό) και έπεται η συνέχεια…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “