Oι αιφνιδιασμοί δεν προαναγγέλλονται

«Είναι πολύ τιμητικό για έναν πολιτικό να “κλείσει” τη δημόσια παρουσία του ως δήμαρχος της πόλης, που οι πολίτες της τον τιμούν με τον σταυρό προτίμησής τους». Αυτό δηλώνει στα «NEA» ο πιο δημοφιλής υπουργός – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – και φαίνεται να είναι έτοιμος, ψυχικά και πολιτικά, να διεκδικήσει τον πρώτο δήμο της χώρας. Αποφεύγει όμως να ανοίξει τα χαρτιά του, διότι – όπως εξηγεί – κάτι τέτοιο θα ήταν αγενές και αντιδεοντολογικό, πριν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη «αποφασίσει και ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνει».

Ως προς τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. N. Κακλαμάνης πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές και τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας για τις νέες προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό την προϋπόθεση η αξιολόγηση για την ανανέωση της θητείας να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά… Και επισημαίνει ότι εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις τού Πρωθυπουργού ως προς το ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν ούτε σε μείωση των συντάξεων ούτε σε αυξήσεις των ορίων ηλικίας.
H προειδοποίηση Μεϊμαράκη για πρόωρες εκλογές, αν ενταθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Εσείς συμφωνείτε με το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού;

Ποτέ ένας αιφνιδιασμός δεν προαναγγέλλεται, απλά ανακοινώνεται. Εκείνο βέβαια που δεν καταλαβαίνω είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μη μας απειλείτε με εκλογές».

Αναρωτιέμαι από πότε η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θεωρείται απειλή για τη Δημοκρατία. Επί της ουσίας της ερώτησής σας. Ισχύει ό,τι είπα μετά την τελευταία συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό, ότι δηλαδή η αίσθηση που πήρα ήταν εντατικοποίηση της δουλειάς και όχι προετοιμασία για εκλογές.

Λέτε ότι επιθυμείτε τη συναίνεση. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και η ΔΑΚΕ αντιδρά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, δεν σας δημιουργεί φόβους για κοινωνική αναταραχή το φθινόπωρο;

Παρά την άριστη σχέση που διατηρώ – και χαίρομαι γι’ αυτό – με τα περισσότερα στελέχη της ΔΑΚΕ, πάντα πίστευα ότι σημασία έχει ποια είναι η άποψη των πολιτών που βρίσκονται, ζουν και κινούνται μέσα στο μεγάλο γήπεδο της κοινωνίας και όχι στο 5 X 5 των κομμάτων μας.

Σίγουρα υπάρχουν θέσεις της ΔΑΚΕ που με βρίσκουν σύμφωνο· τις έχω στηρίξει εντός κόμματος και κυβέρνησης (όπως π.χ. περιορισμός τού διευθυντικού δικαιώματος), μερικές από τις οποίες μάλιστα οι αρμόδιοι υπουργοί και τις σεβάστηκαν και τις έκαναν αποδεκτές.

Ο τόπος χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις. Αρκεί οι αποφάσεις να έχουν στρατηγική και να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, που λέει ότι το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων θα μειωθεί ενώ θα περιορισθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Τον «αντίλογο» αυτόν τον άκουσα κι εγώ, ταυτόχρονα όμως άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει στη Βουλή ότι δεν συζητάμε ούτε για αύξηση των ορίων ηλικίας ούτε για μείωση των συντάξεων. Μέχρι «αποδείξεως του αντιθέτου», εγώ εμπιστεύομαι τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού· δεσμεύσεις εξάλλου που απορρέουν από την ιδεολογία της παράταξης, αυτήν του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Για την άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τι λέτε;

Ναι, είμαι υπέρ της άρσης της μονιμότητας (των νεοπροσλαμβανομένων) στον ευρύτερο και μόνο δημόσιο τομέα. Αρκεί η αξιολόγηση και η ανανέωση της θητείας να βασίζεται σε αξιοκρατικά και αντικειμενικά δεδομένα – όπως συμβαίνει σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση – και όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές επιλογές.

Αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν ότι η εργασιακή συνέπεια θα αμειφθεί και ότι μπορούν να πιστεύουν σε καλύτερο αύριο· αλλιώς, το μέτρο θα αποτύχει.

Πολλοί – και μέσα στο κόμμα σας – λένε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση απέχουν πολύ από το μοντέλο τού λαϊκού κόμματος, το οποίο προβάλατε προεκλογικά και εκτιμούν ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που «επένδυσαν» στη Νέα Δημοκρατία για καλύτερες ημέρες υπάρχει κίνδυνος να σας στρέψουν την πλάτη. Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Έβερτ στα «NEA»: «Προσέξτε, να μη στρέψουμε όλον τον κόσμο εναντίον μας».

Χαίρομαι που χρησιμοποιήσατε τις λέξεις «λαϊκό κόμμα», μ’ αρέσει πολύ, ουδέποτε έπαψα να το λέω· και όσον αφορά την επισήμανση του κ. Έβερτ, η αξία της είναι διαχρονική και ουδείς πολιτικός πρέπει να την ξεχνά.

H διασφάλιση ενός πραγματικά καλύτερου αύριο για τους πολλούς δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό τού πρόσκαιρου πολιτικού ή κομματικού κόστους.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά σας στον Δήμο της Αθήνας ή ακόμη δεν έχετε οριστικοποιήσει την απόφασή σας;

Ούτε το «πράσινο» ούτε το «κόκκινο», γιατί δεν έχει έρθει η ώρα να το συζητήσω μαζί του. H Αθήνα έχει δήμαρχο, επιτυχημένη και φίλη μου. Πριν η ίδια αποφασίσει και ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνει, είναι αγενές και αντιδεοντολογικό να πω οτιδήποτε περισσότερο για το θέμα αυτό.

Πολλοί διερωτώνται, γιατί ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης επιθυμεί να πάει στην Πλατεία Κοτζιά;

H δημοτικότητα σίγουρα μπορεί να συνυπάρχει με την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία στο έργο ενός υπουργού. Μπορεί και όχι. Στη δική μου περίπτωση, οι πολίτες και εσείς κρίνετε τι ισχύει. Θεωρώ όμως ότι ύστερα από 17 χρόνια στο ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι πολύ τιμητικό για έναν πολιτικό να κλείσει τη δημόσια παρουσία του ως δήμαρχος της πόλης που οι πολίτες της τον τιμούν με τον σταυρό προτίμησής τους. Σίγουρα, ούτε ο μόνος είμαι ούτε – ενδεχομένως – ο καλύτερος. Επί του παρόντος, είμαι βουλευτής της Αθήνας. Θέλω η Ντόρα να επιτύχει ακόμη περισσότερα, απ’ ό,τι μέχρι τώρα· και ως βουλευτής της πόλης προσπαθώ να τη βοηθήσω.
Έπεσε ένα σύμβολο ντροπής
«ME TON δραστικό περιορισμό των ράντζων έπεσε ένα σύμβολο ντροπής για την αξιοπρέπεια του πολίτη», δηλώνει ο υπουργός Υγείας.

Είστε αισιόδοξος για τη λειτουργία του νέου συστήματος εφημεριών;

Δεν έχει σημασία πώς νιώθει ο υπουργός, ποια είναι η δική μου άποψη. Σημασία έχει πώς νιώθουν οι πολίτες σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, πώς νιώθει η πλειονότητα των εργαζομένων και των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτοί το αγκάλιασαν το νέο σύστημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτοί το στηρίζουν – κάτω μάλιστα από αντίξοες συνθήκες κάποιες φορές – και προς αυτούς και μόνο οφείλω ευχαριστίες και υποχρέωση να ανταποκριθώ, όσο μπορώ, σε κάποια από τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι πολίτες μάς ενθαρρύνουν με ποικίλες εκδηλώσεις τους να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα τού ΕΣΥ με τη δραστική ή πλήρη εξάλειψη των ράντζων από τα νοσοκομεία των δύο μεγάλων πόλεων. Έπεσε όμως ένα σύμβολο ντροπής για την αξιοπρέπεια του πολίτη.

Τα ράντζα ίσως έχουν λιγοστέψει, όμως πολλοί λένε ότι οι βαθιές τομές στην Υγεία καθυστερούν. Ποιο είναι το επόμενο μέτρο που σχεδιάζετε;

Έχουμε ήδη ψηφίσει πέντε νόμους, για δύο εκ των οποίων – τουλάχιστον – (τεχνητή γονιμοποίηση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας) είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί πράγματι αποτελούν τομές.

Έχουμε έτοιμους άλλους τέσσερις και προς τα τέλη του 2005 το Σ/N για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που μαζί με αυτό για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας θα είναι νόμοι – τομές.

Σημαντικές παρεμβάσεις, όμως, έχουν γίνει και στον τομέα της καθημερινότητας στον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης· εκτός από την εξάλειψη των ράντζων σε ποσοστό που φθάνει το 94% περίπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν επαρκεί ο χώρος προκειμένου να αναφερθώ λεπτομερώς.
ΕΙΠΕ
Για τις σχέσεις με τη ΔΑΚΕ:

«Παρά την άριστη σχέση που διατηρώ – και χαίρομαι γι’ αυτό – με τα περισσότερα στελέχη της ΔΑΚΕ, πάντα πίστευα ότι σημασία έχει ποια είναι η άποψη των πολιτών που βρίσκονται, ζουν και κινούνται μέσα στο μεγάλο γήπεδο της κοινωνίας και όχι στο 5 X 5 των κομμάτων μας»

Για την άρση της μονιμότητας:

«Είμαι υπέρ της άρσης της μονιμότητας (των νεοπροσλαμβανομένων) στον ευρύτερο και μόνο δημόσιο τομέα. Αρκεί η αξιολόγηση και η ανανέωση της θητείας να βασίζεται σε αξιοκρατικά και αντικειμενικά δεδομένα, όπως συμβαίνει σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές επιλογές»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “