Nα μη γυρίσουμε στο παλιό ΠAΣOK

Βολές κατά της ρύθμισης Αλογοσκούφη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών εξαπολύει ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι συμφώνησε παρασκηνιακά με τους τραπεζίτες για να μην αναλάβουν οι τράπεζες το φορτίο των Ταμείων. Βολές όμως εκτοξεύει ο κ. Πάγκαλος και κατά του «παλιού ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας μάλιστα και αιχμές κατά στελεχών του κόμματος για τα οποία, όπως λέει, έχουν προκύψει προβλήματα διαχείρισης.

Γιατί ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει απώλειες η N.Δ., το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη φθορά;
Κατ’ αρχάς δεν είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αξιοποιήσει τίποτα. Υπάρχει κάποια ροή προς το ΠΑΣΟΚ, η οποία διευρύνεται. Εγώ περιμένω δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσεγγίσει την κυβέρνηση κάπου στα μέσα του ερχομένου έτους. Δεν το βλέπω να συμβαίνει νωρίτερα από τότε, αλλά τούτο φαίνεται αργά για τον κ. Καραμανλή και αυτό υποθέτω ότι το έχει καταλάβει και το ξέρει. Πάντως υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση στη βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στα στελέχη για την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Υπάρχει μια κριτική ότι δεν κάνουμε παραπάνω αντιπολίτευση, πιο κραυγαλέα αντιπολίτευση, πιο αποφασιστική αντιπολίτευση, γιατί δεν οργανώνουμε και υποκινούμε απεργίες και άλλα γεγονότα. Και για όλα αυτά υπάρχουν απαντήσεις βέβαια.

H δυσαρέσκεια, πάντως, ορισμένων στελεχών σας είναι πολύ εμφανής.

Είναι αυτοί που επί χρόνια αυθαιρετούσαν – γιατί να κρυβόμαστε, υπάρχουν και προβλήματα διαχείρισης για ορισμένους απ’ αυτούς, σοβαρά προβλήματα διαχείρισης.

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν προβλήματα διαχείρισης;

Δεν ξέρω αν είναι πολλοί ή λίγοι. Αυτό δεν είμαι σε θέση να το πω, αλλά για ορισμένους που γνωρίζω, ναι, υπάρχουν προβλήματα διαχείρισης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έβαλαν «κάτι» στην τσέπη τους. Έτσι; Μπορεί να χρησιμοποίησαν το «κάτι» για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή ή δύναμη. Κάποιοι απ’ αυτούς θέλουν να γυρίσουμε πίσω και να κάνουμε τα ίδια, κι εγώ λέω «όχι» σ’ αυτούς. Το λέω ρητά και απερίφραστα: όχι στο παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, η κριτική που υπέστη από το κόμμα του στην αρχή ο Γιώργος Παπανδρέου για τη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή ήταν δίκαιη.

Εγώ είμαι απόλυτα ταυτισμένος μ’ αυτή την επιλογή. Θεωρώ ότι είναι κορυφαίο πρόβλημα για τον ελληνικό λαό αυτή τη στιγμή η οικονομία και ταυτόχρονα πιστεύω ότι είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως πρέπει να πω ότι την πρώτη στιγμή στους διαδρόμους της Βουλής ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν κλίμα. Αυτοί είναι αφελείς και επιπόλαιοι και πρέπει να προσέχουν στο μέλλον από την ποδοσφαιρική μορφή της αψιμαχίας. Οι ίδιοι βουλευτές άλλαξαν γνώμη μετά τη συζήτηση.
Συμφώνησαν για το ναυάγιο του IKA
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ συμφωνία των κορυφαίων στελεχών της N.Δ. με εκπροσώπους του κεφαλαίου και τραπεζίτες για να μεταφερθούν τα ελλείμματα των τραπεζών στο IKA καταγγέλλει ο κ. Θ. Πάγκαλος. Και επικαλείται τον κ. M. Έβερτ τονίζοντας ότι «ο κ. Έβερτ δεν είναι ούτε εχθρός της κυβέρνησης ούτε μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για έλλειψη πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά της παράταξής του». Ο πρώην υπουργός κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι προωθεί τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο επιπόλαιο, μονομερή και αυταρχικό.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πολλές φορές διχασμένο απέναντι στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Έχουν ακουστεί από τα στελέχη σας πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Νομίζω ότι πολύ σωστά εμείς έχουμε ως αρχή να μη διαφωνούμε εφ’ όλης της ύλης και εκ των προτέρων. Δεν πιστεύω ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση προτείνει κάτι πρέπει όλοι, με μια φωνή, να την κατακεραυνώνουμε με κακή προδιάθεση. Δυστυχώς όμως οι μεταρρυθμίσεις που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή ανακοινώσει η κυβέρνηση – αν έχει ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις διότι κι αυτό ακόμα συζητιέται – είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι προς την κατεύθυνση μεταφοράς εισοδήματος από τους πολλούς φτωχότερους στους λίγους πλουσιότερους.

Είσθε σύμφωνος με τον κ. Έβερτ για το θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών;

Το επισημαίνει ο κ. Έβερτ πολύ σωστά. Κι εδώ δεν χρειάζεται να με ρωτήσετε αν θέλετε να σας αποδείξω την αντικειμενικότητά μου, διότι το θέτει ο κ. Έβερτ, ο οποίος δεν είναι ούτε σοσιαλιστής ούτε εχθρός της κυβερνήσεως, ούτε μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για έλλειψη πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά της παράταξής του. Έρχεται ο κ. Έβερτ και λέει, λοιπόν, ότι το IKA θα γονατίσει αν μεταφερθούν τα ελλείμματα των Ταμείων των τραπεζών. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει αυτή τη ρύθμιση για να διευκολύνει τις τράπεζες, οι οποίες θα έπρεπε να αναλάβουν το φορτίο αυτής της κατάστασης των Ταμείων των τραπεζικών.

Πρόκειται για λαθεμένη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ή είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχυθούν οι τράπεζες;

Εγώ δεν νομίζω ότι μια κυβέρνηση, που εν πάση περιπτώσει εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας – αυτή τη στιγμή ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ούτως ή άλλως -, μπορεί να κάνει τέτοιας έκτασης και τέτοιας σημασίας λάθη. Εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε είναι τραγική η κατάσταση του πολιτικού μας συστήματος. Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι μια επιλογή. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, προφανώς και με τους τραπεζίτες.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες σας με τον τρόπο που γίνονται οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν πολλά κενά. Τόσο οι εργασιακές σχέσεις όσο και το Ασφαλιστικό είχαν μείνει πολύ καιρό στο ράφι…

Στο Ασφαλιστικό, όπως ξέρετε, είχε γίνει απόπειρα από την κυβέρνηση Σημίτη με την πρόταση Γιαννίτση. H πρόταση Γιαννίτση από τη φύση της ήταν πολιτικά μη εφαρμόσιμη και δημιούργησε τα προβλήματα που δημιούργησε. Κατά τη διεκπεραίωση των προβλημάτων ενεπλάκην κι εγώ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθώ τότε από τον κ. Σημίτη από το υπουργείο Πολιτισμού και να διαρρήξω έκτοτε τις σχέσεις μου μαζί του. Όμως όταν και ο κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι το κατασκεύασμα του στενού του περιβάλλοντος δεν είχε να επιλύσει προβλήματα, ως κόμμα πλέον διαμορφώσαμε μια πρόταση η οποία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.

Τα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, λένε ότι αυτή ότι ήταν «μπάλωμα» και ανεπαρκής.

Δεν ήταν ούτε «μπάλωμα» ούτε ανεπαρκής, διότι αλλιώς δεν θα εφαρμοζόταν. Θα δημιουργούσε προβλήματα αμέσως μετά την εφαρμογή της, αλλά εμείς είχαμε πει από τότε – πριν από τέσσερα χρόνια – ότι πρέπει να έχει έναν κάποιο ορίζοντα, το 2013, και εν πάση περιπτώσει ανά πενταετία θα έπρεπε να αναθεωρούμε την κατάσταση.

Δηλαδή, λέτε ότι στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διευρύνει τις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ναι, να δει ορισμένα στοιχεία της λύσης Ρέππα, τα οποία καθόλου δεν τα έχουν αγγίξει, όπως είναι ας πούμε δημογραφική πολιτική, όπου έδωσαν και συγκεκριμένη υπόσχεση – της οικογένειας με τρία παιδιά. Είναι 250.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα – 250.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα είναι 500.000 ψήφοι. Λοιπόν, αυτοί όλοι πήραν μια υπόσχεση από τον κ. Καραμανλή. Ανάμεσα σ’ αυτούς είμαι κι εγώ, και δεν είδαν τίποτα μέχρι στιγμής. Το μόνο που έχει δοθεί στις οικογένειες των τριών παιδιών είναι η δυνατότητα ο πατέρας να μην πηγαίνει στον Στρατό. Αυτό σημαίνει ότι 18 ετών αυτός έχει κάνει τρία παιδιά. Δηλαδή όχι μόνο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ο κ. Καραμανλής, τις υποσχέσεις του, αλλά εμπαίζει κιόλας όσους στηρίχθηκαν σ’ αυτόν.

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια αντίφαση. Μέχρι σήμερα λέγατε ότι η κυβέρνηση δεν κυβερνάει. Τώρα την κατηγορείτε ότι επιχειρεί μέσα σε δύο μήνες να ανοίξει όλα τα καυτά ζητήματα.

Την κατηγορούμε, διότι ανοίγει τα καυτά ζητήματα κατά τρόπο επιπόλαιο, μονομερή, αυταρχικό και για τον λόγο αυτό δεν θα δώσει λύση. Απλώς θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “