Eνώ σκοντάφτουν και οι μεταρρυθμίσεις

«Μοιραίοι και άβουλοι», οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες περιμένουν – όλοι μαζί – ίσως κάποιοι θαύμα για την Ελλάδα από το Δ9 Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθει.

H παράφραση του γνωστού στίχου του Βάρναλη μπορεί να αποδώσει την εικόνα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πιο δύσκολη Σύνοδο Κορυφής των τελευταίων ετών.

EINAI γεγονός ότι το «ναυάγιο» του Ευρωσυντάγματος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ηχηρό «Όχι» – κυρίως των Γάλλων – έδωσε την ευκαιρία στον Τόνι Μπλερ να πιέσει την Ευρώπη για αλλαγή πορείας, από την οποία οι μεγάλοι χαμένοι – στην πρώτη φάση τουλάχιστον – θα είναι οι χώρες του Νότου. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα βρέθηκε με σταυρωμένα τα χέρια, ως θεατής των εξελίξεων. Απέφυγε να δώσει – έστω για την τιμή των όπλων – μια μάχη όπως έκανε, για παράδειγμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να κατεβάζει πολύ τον πήχυ των προσδοκιών της – και θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε από το Δ’ ΚΠΣ να εξασφαλίσουμε 12 δισ. ευρώ.

KAI AN TA ΠΡΑΓΜΑΤΑ έξω πάνε άσχημα, μέσα πάνε χειρότερα καθώς οι… περίφημες μεταρρυθμίσεις διαρκώς σκοντάφτουν, λόγω της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκαν. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οδηγεί – με την τυφλή σύγκρουση που έχει επιλέξει – την Εμπορική Τράπεζα στο χείλος του γκρεμού, ενώ υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοσθεί στο εξωτερικό αλλά και εδώ, στην Εθνική Τράπεζα. Φαίνεται όμως ότι η σημερινή διοίκηση της Εμπορικής θέλει να… ανακαλύψει ξανά την Αμερική.

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ πάντως, με το οποίο η κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη τις προσεχείς ημέρες, είναι η λυματολάσπη της Ψυττάλειας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής αποφάσισε τελεσίδικα ότι δεν θα δεχθεί άλλη επιβάρυνση στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Έτσι, ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει δύο λύσεις που είναι εξίσου κακές: ή θα αφήσει τους Πειραιώτες να υφίστανται τη δυσοσμία όλο το καλοκαίρι ή τα φορτηγά με τη λάσπη θα πάνε στα Άνω Λιόσια συνοδεία των MAT.

EKATOMMYPIA IPANOI καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχο του Μοχαμάντ Χαταμί στον προεδρικό θώκο της χώρας. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, μιας και κανένας από τους υποψήφιους δεν φαίνεται να συγκεντρώνει σήμερα το απαιτούμενο 50% των ψήφων συν μία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “