Eνώ ο Kαραμανλής επιταχύνει τον ανασχηματισμό

Γεύση Βαγδάτης στο κέντρο της Αθήνας πήραν το βράδυ της Τρίτης 150 πολίτες – ανάμεσά τους και τέσσερις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Αποκορύφωμα: φωτογραφήθηκαν, βιντεοσκοπήθηκαν και ανακρίθηκαν από ομάδα αναρχικών που τους κράτησαν ομήρους στο Πολυτεχνείο για 7 ώρες! Όλα άρχισαν με την γκάφα ενός αστυνομικού, ο οποίος μπήκε στο Πολυτεχνείο με το όπλο του και υπηρεσιακό αυτοκίνητο του πρώην υπουργού κ. Χρ. Βερελή. H άγρια νύχτα που συνοδεύθηκε από απίστευτα περιστατικά και τον τραυματισμό 29χρονου από τον εν λόγω αστυνομικό, ευτυχώς είχε αίσιον τέλος αν και ακόμη μία φορά διασύρθηκε η Πολιτεία. Και να φαντασθεί κανείς ότι οι 150 πολίτες είχαν πάει στο Πολυτεχνείο για μια παρουσίαση βιβλίου…

ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ τώρα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική, γιατί ενώ οι αρμόδιοι σε Ελλάδα, Ιορδανία και Παλαιστίνη θεωρούν τον κ. Ειρηναίο παρελθόν (το Ισραήλ «νίπτει τας χείρας του»), ο ίδιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Επιμένει ότι είναι ισόβιος Πατριάρχης και απειλεί… θεούς και δαίμονες με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Όλα αυτά όμως, για τους γνωρίζοντες, είναι απειλές προκειμένου ο κ. Ειρηναίος να εξασφαλίσει αποχώρηση με ευπρεπείς όρους και – κυρίως – χωρίς ποινικές διώξεις για την οικονομική διαχείριση που έγινε επί των ημερών του.

ΟΣΟ για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε χθες στο Βουκουρέστι την προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, φέρεται πολύ προβληματισμός για τη λειτουργία της κυβέρνησης. H εικόνα που δόθηκε μετά την περασμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαιτίας των «διαρροών» από τους υπουργούς, οδηγεί τον κ. K. Καραμανλή σε επίσπευση του ανασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα. Στο Μαξίμου, ωστόσο, ελπίζουν σε δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και θα δώσει – όπως λέγεται – μια μικρή ανάσα στην κυβέρνηση.

ΠΑΝΤΩΣ, η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε χθες με ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης «ανέβασαν» το πολιτικό κλίμα και οι εργαζόμενοι – ακόμη και της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ – έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με τη μεγάλη συμμετοχή τους.

ΕΠΕΙΤΑ από δύο θητείες στην ιρανική προεδρία, την περίοδο 1989-1997, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα αυτό στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν ήδη να προηγείται. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «οι Ιρανοί δεν τον αγαπούν ιδιαίτερα, αλλά δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση», μιας και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν «μετριοπαθή συντηρητικό» (τον Ραφσανζανί) και τους σκληροπυρηνικούς μουλάδες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “