«Λυπάμαι» για την κυβέρνηση

Κεραυνούς εναντίον των κυβερνητικών στελεχών που χειρίστηκαν το θέμα της Πρωτομαγιάς και κατάφεραν να μετατρέψουν έναν εορτασμό σε μείζονα κυβερνητική κρίση, εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της N.Δ. κ. B. Πολύδωρας. Χαρακτηρίζει αδιανόητο αυτό που συνέβη και το κρίνει «ως προσβολή όχι μόνο της κυβερνητικής λειτουργίας αλλά και της ίδιας της πολιτικής».

Ο κ. B. Πολύδωρας, ο οποίος συνήθως εκφράζει τη βάση της N.Δ. και πολλοί τον αποκαλούν «ψυχή της παράταξης», επικρίνει δριμύτατα τα λεγόμενα «εκρηκτικά δίδυμα» της κυβέρνησης που με τις συγκρούσεις και τις προσωπικές τους βεντέτες κάνουν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.
Πάντως ο κ. B. Πολύδωρας στηρίζει ανοιχτά τον Πρωθυπουργό και τις επιλογές του σε όλα τα κρίσιμα θέματα, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην κοινωνία εναντίον της κυβέρνησης και δηλώνει «παρών» για τον επόμενο ανασχηματισμό, στον οποίο οι περισσότεροι προεξοφλούν την υπουργοποίησή του.

Οι κόντρες μεταξύ των κορυφαίων υπουργών εντείνονται και τα λεγόμενα εκρηκτικά δίδυμα δεν φαίνονται διατεθειμένα να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις. Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση;

Πάντως δεν ευχαριστεί κανέναν μας αυτή η κατάσταση. Αν είναι μεγεθύνσεις και διογκώσεις των MME, πρέπει να κατασβήνεται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους αμέσως πριν η «φωτίτσα» γίνει πυρκαγιά. Αν είναι εγωισμοί και ματαιοδοξίες, είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο. Αν είναι σύγκρουση αρμοδιοτήτων (που λέμε στο Διοικητικό Δίκαιο), πρέπει να διευθετηθεί το θέμα θεσμικά το ταχύτερο. Σε κάθε περίπτωση κόντρες υπουργών δεν νοούνται ηθικά και πολιτικά. Είναι προσβολή προς την παράταξη που τους ανέδειξε και πρόκληση ευρύτερα προς τον λαό που έχουν κληθεί μέσω της κυβερνήσεως του K. Καραμανλή να υπηρετήσουν.

Το κλίμα βαρύ στην κοινωνία για τη N.Δ. Οι βουλευτές που επέστρεψαν από την επαρχία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία, ενώ η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ διαρκώς μικραίνει.

Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «βαρύ κλίμα». Γύρισα και εγώ στις γειτονιές της B’ Αθηνών και στα χωριά μου (της ορεινής Ολυμπίας) αυτές τις ημέρες. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ενώ η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τη N.Δ. παραμένει αμείωτη (ή έστω με ελάχιστη κάμψη), η πίεση για το τοπικό ή και το ατομικό αίτημα είναι πολλαπλασιαστική. Ευκαιρίες εργασίας αναζητούν συνήθως οι άνθρωποι ή ένα έργο που καρκινοβατεί κάποτε να γίνει. Γι’ αυτό ψήφισαν την N.Δ. Όσο για την ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι κανένας δεν τολμά να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ, σήμερα και στο ορατό μέλλον, ως σοβαρό κυβερνητικό διεκδικητή. Ούτε οι ίδιοι. Τα αίτια είναι πολλά.

H αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι οι κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης, όπως η απογραφή και ο βασικός μέτοχος, γύρισαν μπούμερανγκ. Τι έφταιξε; Ήταν λαθεμένοι οι χειρισμοί ή ήταν λάθος αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες;

Για την απογραφή δεν δέχομαι κουβέντα. Καλώς εγένετο. Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. H Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλούσε την Ελλάδα (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τότε) για «διπλά βιβλία» και για λογιστικές ατασθαλίες ήδη από το 2001. Πλαναισθήσεις ή ακόμη χειρότερα προσπάθειες εξαπάτησης (των εταίρων μας ή των διεθνών οργανισμών ή των τραπεζιτών) δεν χωράνε. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, και στα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών της γης και στα οικονομικά στοιχεία και των εταιρειών ακόμη που έχουν διεθνείς συναλλαγές. Τώρα, ως προς τον «βασικό μέτοχο», εκ του αποτελέσματος κρίνοντες, οι χειρισμοί δεν ήταν και οι άριστοι. Θα μπορούσαμε κάλλιστα αυτό που κάνουμε σήμερα, δηλαδή τη συνεργασία και τη συνεννόηση με την Επιτροπή της E.E. για την ανεύρεση του «κοινού τόπου», να το κάναμε εξ υπαρχής. Ο σκοπός της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαπλοκής ήταν και παραμένει πάντα για τη N.Δ. ιερός. Ελπίζω και για τις άλλες, για όλες, τις πολιτικές δυνάμεις.

Αλλά και στα μικρά θέματα, όπως ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση χάνει την μπάλα. Πώς τα κατάφεραν οι υπουργοί σας για έναν εορτασμό να προκαλέσουν μείζονα πολιτική κρίση;

Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω γιατί το θεωρώ αδιανόητο. Δεν το βλέπω ως μικρό ή ασήμαντο. Απλά το κρίνω ως προσβολή όχι μόνον της κυβερνητικής λειτουργίας αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Λυπούμαι.

Είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι χρειάζεται σαρωτικός ανασχηματισμός εδώ και τώρα, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα νέο σημείο εκκίνησης;

Δεν υπεισέρχομαι στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Ούτε κριτικά ούτε εκτιμητικά. Για λόγους αυτοπροστασίας, έστω.

Σε αυτήν την περίπτωση, στον επόμενο ανασχηματισμό, οι περισσότεροι στο κόμμα σάς θεωρούν ότι θα βρεθείτε σε κεντρική κυβερνητική θέση. Είστε έτοιμος για νέους ρόλους;

Σημασία δεν έχει τι θεωρούν τα στελέχη, πολλά ή λίγα. Σημασία έχει τι λέει ο Πρωθυπουργός. Εγώ είμαι έτοιμος για όλα.

Ο Πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από τις διαρροές του Μαξίμου, επιδιώκει μια εαρινή επίθεση σε διάφορα θέματα αιχμής. Πιστεύετε ότι έτσι θέλει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα;

Στηρίζω ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανεπιφύλακτα την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Παρατηρώ ότι ενίοτε κάποιοι υπουργοί παραδόξως δεν υποστηρίζουν το έργο τους. Αναλυτικά, αποδεικτικά. Σας λέω μετά λόγου γνώσεως. H κυβέρνηση παράγει έργο. Τα αποτελέσματα θα φανούν συν τω χρόνω. Δεν τίθεται θέμα πρώτης ή δεύτερης ευκαιρίας. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με δεσπόζουσα πάντα τη θέση του Πρωθυπουργού, οι μορφές συνεργασίας παραλλάσσουν.

Κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματός σας εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει τον Οκτώβριο, ώστε να «μηδενίσει» το κοντέρ. Εσείς τι λέτε;

Από όσο (και αν) γνωρίζω τον Πρωθυπουργό, δεν είναι τακτικιστής. Ούτε πολιτικός των αιφνιδιασμών, των εντυπωσιασμών και των «τρικ» (όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί το «μηδένισμα του κοντέρ»). Είναι σταθερός, θετικός και στρατηγικός στην σκέψη και στην πράξη. Θέλει (θέλουμε) να εφαρμόσουμε μια πολιτική υπέρ των πολλών που θα φέρει καρπούς σε διάρκεια και σε δεδομένο ανάπτυγμα χρόνου. Σταθερότητα στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των όρων ευημερίας είναι συνώνυμα του Καραμανλισμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “