Σουφλιάς αντ' αυτού...

Σε ρόλο… αντιπροέδρου ξανά ο Γιώργος Σουφλιάς. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη νίκη της N.Δ., ο υπουργός Περιβάλλοντος επιστρέφει στον παλιό ρόλο του – αυτόν του τακτικού συνομιλητή του προέδρου του κόμματος.

Ο Γιώργος Σουφλιάς δεκατέσσερις μήνες μετά τη νίκη της N.Δ. εμφανίζεται σε ρόλο… αντιπροέδρου και μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε – μέσα σε λίγες ημέρες – με τον κ. Καραμανλή, προαναγγέλλει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Σεπτέμβριο και ότι σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «μικρό και ευέλικτο»
Χθες, μετά τη δεύτερη – μέσα σε λίγες ημέρες – συνάντηση που είχε με τον κ. K. Καραμανλή, προανήγγειλε ανασχηματισμό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Προσδιόρισε, μάλιστα, και τον χρόνο κατά τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνησή του. Αυτός ο χρόνος, κατά τον κ. Γ. Σουφλιά, θα είναι το φθινόπωρο – και όχι το καλοκαίρι όπως πολλοί στη N.Δ. στοιχηματίζουν.«Δεν βλέπω ανασχηματισμό οσονούπω, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι λογικό να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που ακούστηκε από τον κ. Γ. Σουφλιά είναι ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται η δεύτερη κυβέρνησή του να είναι μικρότερη – σε αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Όταν ρωτήθηκε αν το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «μικρό και ευέλικτο», απάντησε με νόημα ότι αυτό αποτελεί προεκλογική δέσμευση. Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κοινοτικός επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά – μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – απάντησε ότι «εμείς είμαστε στην Κομισιόν 25 επίτροποι και λέμε ότι είμαστε πολλοί».

Διαφωνία σε τρία θέματα

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τόνιζαν χθες ότι η συχνή παρουσία του κ. Γ. Σουφλιά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Και υποστήριζαν πως μετά τις περιπέτειες που είχε η κυβέρνηση με την απογραφή, τον βασικό μέτοχο και την υπόθεση ΛΑΦΚΑ – τρία θέματα για τα οποία ο κ. Γ Σουφλιάς είχε αντιρρήσεις – ο κ. K. Καραμανλή αποφάσισε να τον συμβουλεύεται συχνότερα, όπως συνέβαινε πριν από τις εκλογές οπότε ο Θεσσαλός πολιτικός κατείχε την ισχυρή Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα στελέχη που εκτιμούν ότι το επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι διαμορφωμένο και ο κ. K. Καραμανλής δεν προτίθεται αυτή την ώρα να διαταράξει τις ισορροπίες, αναβαθμίζοντας έστω και ατύπως τον κ. Γ. Σουφλιά.

Το θέμα του ανασχηματισμού ήρθε και πάλι χθες στο προσκήνιο με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», υπό τον τίτλο «Κώδικας Καραμανλή για αλλαγές». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο Πρωθυπουργός. H κυβέρνηση υποβάθμισε το θέμα και είπε πως πρόκειται για κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, η οποία δεν έχει πολιτική ανάγνωση. H συζήτηση, ωστόσο, είχε ανοίξει και οι δηλώσεις του κ. Γ. Σουφλιά την ενίσχυσαν.

Οι επισκέψεις σε υπουργεία

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής δεν θα κάνει άμεσα ανασχηματισμό. Άλλωστε, οι επισκέψεις στα υπουργεία – που άρχισαν χθες με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο – εκ των πραγμάτων απομακρύνουν κάποιο αιφνιδιασμό. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο είναι η πιθανότερη στιγμή. Κάποιοι, ωστόσο, επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2006, δηλαδή δύο χρόνια μετά την άνοδο της N.Δ. στην εξουσία. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως «ακόμη και αν δεν είναι ευέλικτο το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, σίγουρα θα είναι μικρότερο. Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις υπουργείων, ενώ θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης πολλοί υφυπουργοί».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “