Στήνουν φιέστες με υπουργούς

Με επισκέψεις… γνωριμίας στα υπουργεία αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου οι… προαγωγικές εξετάσεις υπουργών και υφυπουργών. Τον ρόλο του εξεταστή θα παίξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην έδρα των εξεταζομένων – στα κατά τόπους υπουργεία.

Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου να… περάσει επικοινωνιακά την απόφαση του κ. Καραμανλή να επισκεφθεί τους υπουργούς και υφυπουργούς, προκειμένου να κρίνει – λέει – αν θα προαχθούν, ώστε να συμμετάσχουν στη δεύτερη κυβέρνησή του μετά τον ανασχηματισμό του καλοκαιριού!
H αρχή της επικοινωνιακής αυτής φιέστας – όπως τη χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση – θα γίνει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σήμερα στις 9 το πρωί ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης και ο υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα καθήσουν στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου και θα εξεταστούν από τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στους 14 μήνες που βρίσκονται στο κτίριο του οδού Κατεχάκη. H πρώτη ημέρα ίσως είναι εύκολη για τα εξεταζόμενα κυβερνητικά στελέχη, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται στη δύνη του κυκλώνα. Τα δύσκολα έρχονται την άλλη εβδομάδα, καθώς η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα γίνει στο υπουργείο Οικονομίας.

Στο υπουργείο Οικονομίας

Οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Π. Δούκας και Αδ. Ρεγκούζας έχουν να πουν και να εξηγήσουν πολλά όχι στον Πρωθυπουργό, αλλά στην κοινή γνώμη για τα λάθη της απογραφής, τις γκάφες τύπου ΛΑΦΚΑ και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πρωτοφανή στέρηση εσόδων τους τελευταίους μήνες, αλλά και στα φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομίας σειρά έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών, Υγείας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης.

Τελευταίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα του οποίου προκαλούν μεγάλη αγωνία στο Πρωθυπουργό, καθώς από το 2006 μπαίνει μαχαίρι στις επιδοτήσεις. Έχει προηγηθεί το ναυάγιο της κυβέρνησης στην πολιτική που έχει ακολουθήσει στο θέμα του βαμβακιού, γεγονός που δυσκολεύει την επικοινωνία του υπουργείου ακόμη και με τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές. Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην περιφέρεια για την κυβέρνηση μετέφερε χθες ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος στο Πρωθυπουργό.

Για τρεις λόγους

H πρωτοβουλία αυτή του κ. K. Καραμανλή γίνεται – όπως λένε στελέχη του Μαξίμου – για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ο προφανής. Ο Πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές ότι παίρνει την υπόθεση του κυβερνητικού έργου στα χέρια του και θα παρακολουθεί στο εξής προσωπικά τη δραστηριότητα όλων των στελεχών. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλει να διαπιστώσει από κοντά πώς κινούνται και πώς συνεργάζονται σε κάθε υπουργείο υπουργός και υφυπουργοί, ώστε να έχει δική του αντίληψη για τις σχέσεις τους και τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα πρέπει να κάνει το καλοκαίρι. Οι σχέσεις υπουργού και υφυπουργών είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση, καθώς σε πολλά υπουργεία, όπως το Απασχόλησης, το Υγείας, το Παιδείας, έχει ξεσπάσει «ανοιχτός πόλεμος», με αποτέλεσμα να μην προχωράει τίποτα αφού υπουργός και υφυπουργοί αδυνατούν να βρουν σημεία επαφής. Ο τρίτος λόγος είναι καθαρά επικοινωνιακός. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου θεωρεί ότι με αυτές τις επισκέψεις ουσιαστικά θα τονωθεί το ηγετικό προφίλ του Πρωθυπουργού και παράλληλα οι υπουργοί θα πιεστούν, ώστε να έχουν έτοιμη προς υλοποίηση τουλάχιστον μια σημαντική πρωτοβουλία για να την εξαγγείλουν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Πάντως, αρκετοί βουλευτές διαφωνούν μ’ αυτή την πρωτοβουλία τού Πρωθυπουργού και επισημαίνουν ότι με επισκέψεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με κάμερες και δημοσιογράφους να ακολουθούν κατά πόδας δεν επιλύονται θέματα. «Ο συντονισμός και η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου είναι καθημερινό καθήκον και υποχρέωση του Πρωθυπουργού», λέει χαρακτηριστικά παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος, που διαπιστώνει ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία απομακρύνεται ο περίφημος ανασχηματισμός τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ O νόμος στο ράφι για τέσσερις μήνες
ΑΠΟ THN TPITH ο νόμος περί βασικού μετόχου μπαίνει και επισήμως στο ράφι. H κυβέρνηση φέρνει τροπολογία με την οποία θα αναστέλλει την ισχύ του νόμου – για τέσσερις μήνες. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ώστε ο νόμος να είναι συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο και στη συνέχεια θα επιδιώξει – σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους – τη συνεργασία της αντιπολίτευσης ώστε ο νόμος να ψηφισθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Της απόφασης αναστολής του νόμου έχουν προηγηθεί μηνών παλινωδίες, αντιφάσεις, αντιευρωπαϊκές δηλώσεις για τον βασικό μέτοχο. Χθες, όμως, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που εμφανιζόταν έτοιμος να φτάσει έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον νόμο, μίλησε για την αναζήτηση «κοινού τόπου» μεταξύ κυβέρνησης-Κομισιόν. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για να βρεθεί κοινός τόπος, ώστε να μη θιγεί η διαφάνεια αλλά και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας».

«Να αλλάξει ο νόμος»

Σημειώνεται ότι η επιστολή αιτιολογημένης γνώμης της Κομισιον που έλαβε η κυβέρνηση την Μεγάλη Παρασκευή ζητεί την αλλαγή του νόμου – κι όχι του Συντάγματος – δίδεται δε περιθώριο τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το θέμα των αλλαγών γιατί αλλιώς θα υπάρξει παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Πασόκ

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά μία πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης μέσα από την οποία να υπάρξει διακομματική συμφωνία σε ένα πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς και προώθησης της διαφάνειας. Για το λόγο αυτό εξάλλου το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή πρόταση 8 σημείων ενώ ανακοίνωσε και τον ορισμό ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κασιμάτη η οποία θα επεξεργαστεί και θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις θέσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε πάντως χθες για ποιο λόγο στην επιτροπή αυτή δεν μετέχει ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι στην επιτροπή δεν συμμετέχει κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου – όπου θα συζητηθεί τελικά το θέμα – ενώ τόνισε ότι το κόμμα του θέλει «τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς που αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διασφαλίσει». Ο κ. E. Βενιζέλος, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε στην ίδια κατεύθυνση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι όπως και άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «θα έχουν βαρύνοντα λόγο» κατά την εκτενή συζήτηση στο όργανο αυτό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “