Aνησυχούν για τη βιτρίνα...

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης από τον φόβο ήττας της N.Δ. στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή των προσώπων που μπορούν να δώσουν τη μάχη με πιθανότητες νίκης στις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους όλης της χώρας.

Ο φόβος μιας βαριάς ήττας έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά ΠΑΣΟΚ – N.Δ. να μειώνεται επικίνδυνα, ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας μεταφέρουν κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας του κόσμου προς την κυβέρνηση.
«Αυτή η δυσαρέσκεια θα εκφραστεί στις δημοτικές εκλογές. Κάποιοι είναι πολύ πιθανόν να θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και η κάλπη για δημάρχους και νομάρχες είναι η καλύτερη ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Συνέβη στον Ανδρέα Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές του 1986, συνέβη στον Κώστα Σημίτη στις δημοτικές εκλογές του 2002, γιατί να μη συμβεί και στον Κώστα Καραμανλή», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Δεν ξέρω όμως αν εμείς αντέχουμε ως κόμμα και ως κυβέρνηση μια τέτοια αποδοκιμασία δυο χρόνια μετά τη σαρωτική νίκη μας στις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό πρέπει με κάθε τροπο να περιοριστούν οι απώλειες. Τουλάχιστον στους δήμους – βιτρίνες που δημιουργούν το κλίμα νίκης ή ήττας στην κοινή γνώμη».

Οι τρεις μεγάλοι δήμοι

H πρώτη βιτρίνα είναι οι τρεις μεγάλοι Δήμοι: Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Όσον αφορά την Αθήνα, στη N.Δ. θεωρούν ότι η νίκη είναι δεδομένη παρ’ ότι η αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη – ιδιαίτερα στην πιθανή περίπτωση που θα είναι υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ η κ. Φώφη Γεννηματά. Αν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αποφασίσει τελικά να μην είναι και πάλι υποψήφια για τον Δημο της Αθήνας, επικρατέστερος να πάρει το χρίσμα αυτή την ώρα είναι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός, έχει ισχυρή παρουσία στην Αθήνα και η διείσδυσή του είναι σημαντική στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα θα είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. B. Παπαγεωργόπουλος. Κατά καιρούς ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών κ.κ. Ιωαννίδη και Παπαθεμελή, ωστόσο στη Ρηγίλλης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πειραματιστούν. Σύμφωνα με τους επιτελείς της N.Δ. πάντως, η πιο δύσκολη αναμέτρηση θα είναι στον Δήμο Πειραιά καθώς η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα από το ΠΑΣΟΚ προκαλεί μεγάλη αγωνία. Υποψήφιος της N.Δ. θα είναι και πάλι – όπως όλα δείχνουν – ο κ. Χρ. Αγραπίδης.

H υπερνομαρχία

H δεύτερη βιτρίνα είναι αναμφισβήτητα η Υπερνομαρχία Αττικής. «Για μας είναι θέμα τιμής αυτή τη φορά να κερδίσουμε τη μεγαλύτερη υπερνομαρχία της χώρας μετά τη συντριβή που παθαμε στις προηγούμενες εκλογές λόγω Τζαννετάκου» λένε στη N.Δ., αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα δώσει αυτή τη «νικηφόρο» μάχη. Επιθυμούν πάντως ο υποψήφιος της N.Δ. να είναι «νέος, επιτυχημένος, άφθαρτος, με ξεκάθαρη προέλευση από τους κόλπους της N.Δ. ώστε να μην επαναληφθούν τα παλιά… δράματα».

H τρίτη βιτρίνα είναι ο αριθμός των νομαρχιών που θα κερδίσει η N.Δ. Σήμερα διαθέτει 30 από τις 54 και είναι αυτονόητο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσει και τις 30. Πρώτον, γιατί στην κάλπη για τον νομάρχη εκφράζεται κυρίως η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και δεύτερον διότι αρκετοί νομάρχες έχουν υποστεί σημαντική φθορά που ήδη καταγράφεται στις κατά τόπους δημοσκοπήσεις για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών υποψηφίων. Στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ωστόσο ότι αρκετοί νομάρχες τους «θα σωθούν λόγω του θεσμικού πλαισίου που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών επί κυβερνήσεως N.Δ. και λόγω των σημαντικών πόρων που τους διέθεσε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “