Ο Kαραμανλής σε ρόλο πυροσβέστη

Εικόνα νοικοκυρέματος της κυβέρνησής του επιχειρεί να δώσει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συγκρατήσει στο μέτρο του δυνατού το κλείσιμο της ψαλίδας στις επερχόμενες κρίσιμες δημοσκοπήσεις του Ιουνίου.

Το νοικοκύρεμα, σύμφωνα με τους συνεργάτες τού κ. K. Καραμανλή, θα έχει τρεις άξονες: Ο πρώτος θα είναι η αλλαγή της ατζέντας ώστε να φύγουν από την επικαιρότητα οι κακοί χειρισμοί και οι αστοχίες της τελευταίας περιόδου. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Κομισιόν και ο τρίτος ο περιορισμός των εσωτερικών συγκρούσεων κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, οι οποίες έχουν πάρει τον χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας.
Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του Πρωθυπουργού να αναλάβει εκείνος προσωπικά την προσπάθεια για τη βελτίωση και αναστροφή του πολύ κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό από τα λάθη, τις παραλείψεις, τις γκάφες και τις αλαζονικές συμπεριφορές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι χειρισμοί στο θέμα της απογραφής και του βασικού μετόχου αλλά και τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα λοιπόν με όσα λένε οι επιτελείς τού Μαξίμου, ο κ. K. Καραμανλής δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν καταφέρει να επιδείξει μερικές – μικρές ή μεγάλες – επιτυχίες οι οποίες θα καλύψουν τα πολλά λάθη που έγιναν στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στο θέμα του βασικού μετόχου. Λάθη που τείνουν – όπως παραδέχονται στελέχη στη N.Δ. – να εμπεδώσουν στην κοινωνία, αλλά και σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, την αντίληψη ότι «η N.Δ. αδυνατεί να κυβερνήσει τη χώρα και πέφτει από γκάφα σε γκάφα».

Έτσι – σύμφωνα πάντα με ό,τι αφήνεται να διαρρεύσει – ο κ. K. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές, ούτε προτίθεται να τοποθετήσει συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Τον συντονισμό θα τον κάνει ο ίδιος, παρακολουθώντας πολύ στενά και σε καθημερινή βάση τη δραστηριότητα των υπουργών του και θα δίνει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τα κρίσιμα θέματα που ήδη έχουν πέσει το τραπέζι. Το ωράριο, το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και σε αυτά – όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου – ο κ. K. Καραμανλής θα επικεντρώσει τις δυνάμεις του ώστε να αλλάξει την ατζέντα.

Φόβοι για λάθος χειρισμό

Αρκετά κομματικά στελέχη λένε πως το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει να αλλάξει το κλίμα με θέματα που είναι «καυτές πατάτες» και ένας λάθος χειρισμός μπορεί να βγάλει τους εργαζομένους στους δρόμους. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο καθησυχάζουν τους κομματικούς λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ληφθούν αποφάσεις αυτήν την ώρα, αλλά θα αρχίσει διάλογος με όρους οι οποίοι θα ικανοποιήσουν τις παραγωγικές τάξεις και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Άναψε… φωτιές η διαρροή για «ευέλικτο σχήμα»
ΟΙ ΚΑΚΙΣΤΕΣ προσωπικές σχέσεις των κορυφαίων στελεχών του και το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Κομισιόν για τη χώρα είναι δύο από τα θέματα που προκαλούν πονοκέφαλο και εκνευρισμό στον Πρωθυπουργό, εκτός από το ζήτημα του βασικού μετόχου. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να χειριστεί προσωπικά το ζήτημα με την Κομισιόν – όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη – χρησιμοποιώντας την καλή προσωπική του σχέση με τον κ. Μπαρόζο, αλλά και με συνεχείς αναφορές του ιδίου και όλων των υπουργών στον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της παράταξής του.

Αντίθετα, σε δύσκολο σταυρόλεξο εξελίσσεται το θέμα των προσωπικών σχέσεων των κορυφαίων στελεχών του. Ο κ. K. Καραμανλής δεν κρύβει την ενόχλησή του προς όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε προσωπικές βεντέτες με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και διαρροές και διαμηνύει ότι πρέπει να βρουν το συντομότερο κώδικες επικοινωνίας και επαφής μεταξύ τους. Άλλωστε μέχρι σήμερα έχει αποφύγει συστηματικά να πάρει έμμεσα ή άμεσα θέση υπέρ κάποιου από τα λεγόμενα εκρηκτικά δίδυμα. Τα οποία είναι οι κ.κ. Μεϊμαράκης – Ρουσόπουλος, Παυλόπουλος – Ρουσόπουλος, Αλογοσκούφης – Σουφλιάς, Αλογοσκούφης – Παναγιωτόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά λέει πάντως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, «το μήνυμα για συνεννόηση είναι η τελευταία προειδοποίηση του κ. K. Καραμανλή προς όλους πριν από τον ανασχηματισμό που ούτως ή άλλως, σύντομα ή αργά, θα έρθει». Και η διαρροή που θέλει τον Πρωθυπουργό έτοιμο να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία για μικρό και ευέλικτο σχήμα κάνει πολλούς στην κυβέρνηση να χάνουν τον ύπνο τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “