Κρυφτούλι Καραμανλή

Μόνο 30 ώρες θα μείνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και θα κάνει όλες κι όλες δύο εμφανίσεις, τις απολύτως απαραίτητες. Θα μιλήσει το Σάββατο το βράδυ στις παραγωγικές τάξεις, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι και αμέσως θα επιστρέψει στην Αθήνα. Δεν θα οργανωθεί υποδοχή του στο αεροδρόμιο, δεν θα συναντηθεί με φορείς τις πόλης και μετά την ομιλία δεν θα υπάρξει γεύμα.

Θα κινηθούμε «σεμνά και ταπεινά» λένε κορυφαία στελέχη παρ΄ ότι γνωρίζουν ότι δεν είναι αυτή η αλήθεια. Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, το «κρυφτούλι» του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στο ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα για την κυβέρνηση, κυρίως εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι μέσα στην αρνητική αυτή πολιτική συγκυρία, με το σκάνδαλο Παυλίδη σε εκκρεμότητα και τη φορολογική καταιγίδα Αλογοσκούφη να έχει μόλις ανακοινωθεί, ο κ. Καραμανλής δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και προσπαθεί τουλάχιστον να μη χάσει. «Αν ο κ. Καραμανλής έκανε δημόσιες εμφανίσεις (όπως υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία) και αποδοκιμαζόταν, αυτό θα είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του», λέει κυβερνητική πηγή. Ενδεικτικό της αμηχανίας που υπάρχει στο επιτελείο του είναι ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι πρώτη φορά που μεταβαίνει Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει να πει κάτι θετικό», λέει κορυφαίο στέλεχος και τονίζει ότι «πάντα η ΔΕΘ έδινε μια ανάσα πολιτική και επικοινωνιακή στην εκάστοτε κυβέρνηση. Εφέτος όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο. Το καλύτερο για μας θα ήταν στην ομιλία του ο κ. Κ. Καραμανλής να βγάλει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, να πει με άλλα λόγια σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι “χωρίς πυξίδα”, πως “έχουσι γνώσιν οι φύλακες”». «Όσο για την καθιερωμένη συνέντευξη, ο στόχος του Πρωθυπουργού δεν είναι να βάλει “γκολ” αλλά να περάσει με ευελιξία τους σκοπέλους», λέει κορυφαίος υπουργός. Φοβούνται το αντάρτικο
Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχει στέλεχος της Ν.Δ. που να πιστεύει ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν τη δυνατότητα να πείσουν τους πολίτες ότι τα οικονομικά μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και ότι υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αυτό το κακό κλίμα που υπάρχει σε όλη την πυραμίδα του κυβερνώντος κόμματος συζήτησε σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ο κ. Ζαγορίτης, που είναι με τα μάτια στραμμένα στους αντάρτες, φέρεται ότι εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Δηλαδή να υπάρξει επίθεση φιλίας και αγάπης προς όλους τους διαφωνούντες από κορυφαίους υπουργούς, στελέχη του Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε ένα δεύτερο δείπνο που πρόκειται να γίνει σύντομα. «Εάν όμως το αντάρτικο συνεχιστεί αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, τα πειθαρχικά μέτρα είναι αναγκαία, διαφορετικά θα υπάρξει πλήρης διάλυση», λέει με έμφαση κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “