Και στη μέση ο Αλογοσκούφης

Κάηκαν οριστικά τα δύο δυνατά όπλα που κρατούσε μέχρι τον Ιούνιο στα χέρια του ο Πρωθυπουργός: τον αιφνιδιασμό με πρόωρες εκλογές και τον σαρωτικό ανασχηματισμό, με τον οποίο- όπως απειλούσαν τότε οι συνεργάτες τουθα έφερνε τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση εάν συνεχιζόταν η κακή πορεία
Τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αποδεχθεί τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου στη μεγάλη φοροεπιδρομή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, του αφαιρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει φιλολαϊκές διορθωτικές κινήσεις, όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, την Πέμπτη στη Βουλή έδειχναν να ταυτίζονται με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, όταν απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι εκχώρησε στον κ. Γ. Αλογοσκούφη την εξουσία που πήρε με λαϊκή εντολή. Σε κάθε περίπτωση, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα που έψαχναν για να του φορτώσουν όλα τα δεινά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο. «Ο Αλογοσκούφης φταίει για όλα. Μας εμφάνισε μια εικονική πραγματικότητα της οικονομίας. Μας είπε ότι παρέλαβε χάος και έβαλε τάξη και μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τον είχαμε πιστέψει. Υπερασπιστήκαμε μέχρι και την περίφημη απογραφή, παρά το ότι αυτή εξέθεσε τη χώρα διεθνώς, για να φτάσουμε σήμερα- ύστερα από 5 χρόνια που είμαστε εξουσία- να βάζουμε κεφαλικούς φόρους», λέει έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. και ισχυρίζεται ότι «και ο Πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από την πλασματική εικόνα που του εμφάνιζε επί χρόνια το οικονομικό επιτελείο». Άλλοι βουλευτές, ωστόσο, δεν συμφωνούν με αυτή την αποχή και υποστηρίζουν ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει και δεν είχε αυτή την ώρα άλλη επιλογή. Έπρεπε να ταυτιστεί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση και πάμε σε πρόωρες εκλογές».

Σάκος του μποξ. Ο Γ. Αλογοσκούφης από την πλευρά του, που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν αντιδρά στις βολές των συναδέλφων του και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου είναι κυβερνητικές αποφάσεις. Πιστεύει ότι έχει γίνει σάκος του μποξ, αλλά αισθάνεται ασφαλής διότι έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του λέει- εδώ και πολλούς μήνες- ότι ο κύκλος της οικονομικής κρίσης θα κλείσει το τέλος του 2010 και πριν από τότε είναι απίθανο να γίνουν εκλογές. Χθες πάντως, με οδηγία του Μαξίμου, δύο υπουργοί (ο Μ. Λιάπης και ο Κ. Χατζηδάκης) στήριξαν τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Την παράσταση της ημέρας, όμως, στο εσωτερικό της Ν.Δ. έκλεψε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος βγήκε πρωί πρωί στο Μega και ξεσπάθωσε κατά του υπουργού Οικονομίας, αλλά και εναντίον όσων- όπως είπε- θεωρούν ιδιοκτησία τους τη Ν.Δ.

Πίσω οι εκλογές. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, όλοι στη Ν.Δ. συμφωνούν ότι ύστερα από αυτή την κακή εξέλιξη οι εκλογές και ο ανασχηματισμός «μπήκαν στο ράφι». «Εάν κάνουμε εκλογές τώρα, καταστραφήκαμε. Είναι αδύνατον να σχηματίσουμε κυβέρνηση… Ούτε με τον νόμο Παυλόπουλου, που απαιτεί 38,5%. Έχουμε διαρροές προς το ΛΑΟΣ από τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι αναποφάσιστοι πλέον τείνουν να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο θα καταγραφεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις», λέει κορυφαίος υπουργός και τονίζει ότι «ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει τις εκλογές όσο πιο αργά μπορεί, με την ελπίδα ότι μπορεί κάποια στιγμή η κακή πορεία να ανατραπεί».

Αλλά και ο ανασχηματισμός πλέον απομακρύνεται. Η μετακίνηση του Γ. Αλογοσκούφη είναι απίθανη, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να τον στηρίξει μέχρι τέλους. «Σαρωτικός ανασχηματισμός χωρίς την αλλαγή του υπουργού Οικονομίας δεν μπορεί να γίνει. Θα είναι αλλαγές για λόγους ισορροπιών και ο Πρωθυπουργός θα αποκτήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχει. Επομένως, θα πορευτούμε στη νέα σεζόν με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που πρόσφατα έχει συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό.

«Εάν κάνουμε εκλογές τώρα, καταστραφήκαμε. Είναι αδύνατο να σχηματίσουμε κυβέρνηση… Ούτε με τον νόμο Παυλόπουλου, που απαιτεί 38,5%»
Βγήκε στο αντάρτικο και το βαρύ πυροβολικό

Oι περσινοί φόβοι του Μαξίμου ήταν ότι τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο θα γίνουν δύσκολα όταν μπουν στο παιχνίδι οι δυνατοί παίκτες, οι οποίοι σχεδόν επί έναν χρόνο παρατηρούσαν σιωπηλοί τα όσα συνέβαιναν και απέφευγαν να επικρίνουν την κυβέρνηση. Αυτοί οι φόβοι τώρα γίνονται πραγματικότητα, καθώς ήδη από την περασμένη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή του με μια συναισθηματική και πολιτική έκρηξη ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έχει μεγάλη απήχηση στη λαϊκή βάση του κόμματος. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν οι βολές της πρώην προέδρου της Βουλής, Άννας Μπενάκη, η οποία για πρώτη φορά στη μακρά πολιτική της πορεία κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση. Στα κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ. που ρίχνουν βολές ανήκει πάντα και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος παρά το ότι είναι κορυφαίος υπουργός και στηρίζει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις έχει διαφωνήσει σε πολλές από τις επιλογές Αλογοσκούφη, ενώ διατήρησε επιφυλάξεις για τη νέα φοροεπιδρομή.

Οι νέες φωνές διαμαρτυρίας ήρθαν να προστεθούν στις παλιές, αυξάνοντας των άθροισμα των διαφωνούντων. Σταθερός και απόλυτα συνεπής στις διαφωνίες του είναι ο Π. Τατούλης, ο οποίος εκφράζεται στα περισσότερα θέματα που προκύπτουν με συγκροτημένο τρόπο και αυτό το δικαίωμά του δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει, όπως λένε οι φίλοι του.

Ακολουθεί ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος σε πολλά θέματα συμφωνεί με τον κ. Π. Τατούλη. Με κάθε αντεργατικό μέτρο εκφράζει τη διαφωνία του και ο παλιός συνδικαλιστής Γ. Μανώλης. Διαφωνίες εκφράζει ο πρώην υφυπουργός Β. Μιχαλολιάκος, ενώ πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι και ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλος. Διαφωνίες επίσης- όχι όμως συστηματικά- εκφράζει και ο Θ. Καράογλου, ενώ ο Μ. Χαρακόπουλος διαφωνεί συνήθως στα μέτρα που αφορούν τους αγρότες.

Κρατούν μικρό καλάθι, «σεμνά και ταπεινά»

Σε παγωμένη ατμόσφαιρα, με αμήχανες χειραψίες και μισά χαμόγελα πριν και μετά την εκδήλωση, θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ενώπιον παραγωγικών τάξεων και κρατικών αξιωματούχων. Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης ξέρουν καλά ότι θα αντιμετωπίσουν αυτό το ψυχρό κλίμα και είναι, όπως λένε, προετοιμασμένοι. «Όσο λιγότερα κάνουμε και πούμε στη Θεσσαλονίκη, τόσο το καλύτερο», λέει κομματικό στέλεχος και ταυτόχρονα προαναγγέλλει εν είδει προειδοποίησης στα στελέχη ότι υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι που θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν «σεμνά και ταπεινά» χωρίς προκλητικές συμπεριφορές, γλέντια, πάρτι και ξενύχτια. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται τα μπουζούκια και τα ομαδικά ξεφαντώματα μέχρι πρωίας στα μπαρ- πράγματα που συνέβαιναν όλα τα χρόνια, και επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ., με εξαίρεση την περσινή χρονιά που οι πυρκαγιές κατέστρεφαν τη χώρα. Με αφορμή μάλιστα τις φωτιές ακυρώθηκε το επίσημο δείπνο μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και αυτή η ακύρωση ισχύει και για φέτος- για άλλους λόγους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “